Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Polhemsgatan 8
BJÖRN HEDVALL 1934
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
STILFULL FUNKIS MED BALKONG, SJÖUTSIKT & ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Med ett trivsamt läge på Nedre Kungsholmen ligger denna vackra och rymliga genomgående lägenhet i en välbevarad funkisfastighet från 1934 signerad Björn Hedvall. Här kan du njuta av generösa och flexibla ytor med ett stort elegant vardagsrum med en juvel till öppen spis, en stor södervänd balkong med vattenvy, ett lugnt sovrum och ett snyggt och rymligt kök. Här har du dessutom både ett badrum och en wc, gott om förvaringsutrymmen och en stor hall. Bostaden går att bygga om till en trea, vilket gjorts av grannar i huset (se alternativ planlösning). Läget invid Norr Mälarstrand hör till de bästa i Stockholm, nära både vatten och grönska och med många trevliga restauranger och caféer i närheten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
BJÖRN HEDVALL 1934
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
80 m²
Avgift:
3 645 kr inkl värme, VA
Pris:
6 400 000 kr Fast pris

Allmänt

En luftig och stilfull lägenhet med generösa rum och stora fina originalfönster med spanjoletter, marmorbräden, vädringslådor och radiatorer. Vacker öppen spis och stor balkong i söderläge. Fin fiskbensparkett i alla rum, och i köket ligger grått kalkstensgolv försett med golvvärme. Bra förvaring i originalgarderober med överskåp. Ett källarförråd hör också till lägenheten.

Kök

Köksinredningen har släta luckor och lådor i ek och den extra djupa bänkskivan är av rostfritt stål med en dubbel diskho. Såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor är mycket goda. Väggarna invid köksbänken är klädda i vitt mindre kakel. Spishäll med fläkt, varmluftsugn, mikrovågsugn, kyl och frys går alla i rostfritt och diskmaskinen är integrerad i köksinredningen. I rummet finns gott om plats för ett större köksbord och ytterligare möbler. Det stora tvåluftsfönstret ger rummet ett fint ljus och radiatorn har ett fint tidstypiskt elementskydd. På golvet ligger ett grått kalkstensgolv med golvvärme.

Vardagsrum

Vardagsrummet är stort, nobelt och fritt från insyn med ett stilfullt smycke i den öppna spisen, byggd i vinkel och utförd i vacker mörk marmor. Även det tjusiga fönsterpartiet som upptar nästan hela ytterväggen utgör något extra. Här finns tre stora lufter med lägre bröstning, inkluderat balkongdörr, med varsitt överljus, som ger både karaktär och fint ljusinsläpp åt rummet. Rumsytan är lättmöblerad och ger god plats för både soffgrupp och matsalsbord. För den som önskar ett ytterligare sovrum i bostaden kan köket placeras i den inre delen av vardagsrummet. Balkongen, med utsikt mot vattnet och Norr Mälarstrand, ligger i perfekt söderläge och har nyligen byggts ut. Genom sitt läge i lä erbjuder den njutning som ett extrarum under större delen av året med gott om plats för både utemöbler och växtlighet.

Sovrum

Sovrummet är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng. Här finns en inbyggd garderob med dörrar av ek och plats för fler möbler. I passagen mellan sovrum och vardagsrum, mittemot badrummet, finns två rymliga originalgarderober med tillhörande överskåp. Även sovrummet har ett tvåluftsfönster med ett platsbyggt elementskydd.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel med accentuerande plattor i ljus beige. Här finns badkar och egen tvättmaskin. Ovanför handfatet sitter ett väggskåp med spegeldörrar och belysning, och i rummet finns även en handdukstork.

Wc

I bostaden finns också en klassisk gäst-wc i anslutning till hallen. Här är väggarna vitmålade med vitt kakel ovan handfatet. På golvet ligger ljust grå klinker.

Hall

Hallen är rejäl och inredningsbar. Innanför dörren, som är försedd med en säkerhetsgrind, finns gott om plats för hatthylla och skoförvaring. Här finns även rum för platsbyggda garderober, en byrå eller annan hallmöbel. Därefter ligger en inre hall som är ett rymligt extra rum där du till exempel kan inreda ett kontor, tv-rum, bibliotek eller t.o.m. ett yteffektivt kök.

Bigarråträdet 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bigarråträdet 4. Fastigheten består av ett flerbostadshus i hörnet Polhemsgatan/Pontonjärgatan med totalt 43 bostadsrätter samt 2 hyresrätter (totalt 143kvm) och 3 lokaler. Den totala boytan är 3 066 kvm och lokalytan är 152 kvm.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen registrerades 1997 samt förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

Fastigheten är i mycket gott skick. Renoveringar i urval, för mer information se årsredovisningen. 2001 Rörstambyte samt nya elstigare. 2003 Nyinstallation hiss. 2005 Iordningställande av öppna spisar och ventilation. 2006 Fönsterrenovering, omläggning tak, omputsning av fasad. 2006-2007 Renovering trapphus. 2017 Balkonger mot gården byggs ut.

Kommande renoveringar

Fastigheten är i mycket gott skick. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2034. Inga större underhåll finns planerade.

Ekonomi

Månadsavgiften sänks med 5 % den 1 januari 2018 tack vare mycket god ekonomi. Avgiften ligger på 500 kr per kvadratmeter och år. Föreningen äger i dagsläget tre uthyrda lokaler om totalt 152 kvm samt två uthyrda lägenheter upplåtna som hyresrätter om 143 kvm. Upptagna banklån i föreningen per lägenhetskvadratmeter (exklusive ovan nämnda lokaler) uppgår till 3 600 kr (per 2017-06-08) vilket är mycket lågt. Totalt uppgår banklånen till ca 10,5 Mkr (2017-06-08), vilket kan ställas mot tillgångarna om dessa hyresrätter. I samband med en försäljning av en hyresrätt i maj amorterades 4 mkr på föreningens skulder.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

1120 kr i överlåtelseavgift och 448 kr per panthantering. Detta betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Alla medlemmar har tillgång till en tvättstuga med två stora tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Det finns även ett barnvagnsförråd i anslutning till ingången vid Pontonjärsgatan. På gården finns 2 större cykelställ med tak samt ett utebord med stolar.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV

I medlemsavgiften ingår inget bredband eller kabel-tv utan varje medlem betalar en obligatorisk mediaavgift om 220 kr som täcker Com Hems analoga basutbud samt ett 100/100 Mbit bredband genom fiberleverantören IP-only.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningen 2017-11-11.

OMRÅDET

Här bor du i en mycket trivsam del av Nedre Kungsholmen med närhet till såväl Fridhemsplan som Rålambshovsparken och vattnet vid Norr Mälarstrand. Bebyggelsen varierar mellan flera olika tidsepoker. Området erbjuder många trevliga restauranger och caféer, både de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park. I kvarteren runt Hantverkargatan finns många trevliga och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här