Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Götgatan 92 B
1930 Martin Bocander & Albin Cronvall
Södermalm
VÄLPLANERAT, LJUST OCH LUGNT – I TRAPPAN UPP MOT HELGALUNDEN
TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINELL STYLING: SANDANAM

I skärningspunkten mellan funkis och tjugotal finner vi denna välplanerade tvåa om 43 kvm med ostört ljust läge mot trapporna upp mot Allhelgongatan och Helgalunden. Genomgående trägolv, vackra originaldörrar, generös takhöjd, spröjsade fönster och ljusa väggar karaktäriserar denna lägenhet. Lägg där till en förening med bra lokalintäkter och Södermalms myller av folkliv utanför porten. Till lägenheten hör ett vindsförråd om 4,5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Götgatan 92 B, 3 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
1930 Martin Bocander & Albin Cronvall
Våning:
3, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
43 m²
Avgift:
1 579 kr Inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
4 400 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Övrigt:
1 400 kr/år
Total driftskostnad:
8 800 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt = gas

Huset och föreningen

Fastigheten Kvadraten 33 ritades av arkitekterna Martin Bocander och Albin Cronvall och uppfördes under åren 1930 - 1932, och är ett typiskt exempel på arkitekturen vid denna tid - i mångt och mycket ett funkishus med kvardröjande klassicistiska drag. Huset har sex våningar med butikslokaler i bottenvåningen. Fasaden är putsad i en vacker blågrön kulör med stora spröjsade fönster. Den generösa takhöjden och de fina planlösningarna med stora möblerbara hallar bidrar till trivseln liksom de fina originalgolven i form av furutiljor. Föreningen har dessutom goda lokalintäkter i form av det attraktiva läget för butikslokaler.

Närområdet

Här bor du på en klassisk söderadress mellan Helgalundens stillsamhet och Götgatans myller. Tunnelbana, bussar, restauranger och affärer, allt finns utanför porten och på bara några minuter är du nere vid Årstaviken och Eriksdalsbadet. På några kvarters avstånd finns också härliga oaser som Nytorget och Vita bergen.

Allmänt

En vacker välplanerad lägenhet med många kvaliteter från byggåret, till exempel fönster med spröjs och spanjoletter, takhöjd om 2,8 m, radiatorer, golv av furu, golvsocklar, speglade dörrar och inbyggd förvaring. Genom de spröjsade fönsterrutorna har du dessutom en trevlig vy mot trappan upp mot Helgalunden. Till lägenheten hör ett förråd om ca 4,5 kvm.

Kök

Köket som går i vitt med vitlaserat furugolv och svart kakel har dessutom full maskinell utrustning i form av bland annat inbyggd diskmaskin och rostfri gasspis från IGF och gott om förvaring i skåp med underliggande spotlights samt ett klassiskt funkisljusinsläpp från intilligande sovrum.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt umgängesrum. Det är en lättmöblerad yta som rymmer både soffgrupp och matplats och dessutom bokhyllor, skåp eller vad som önskas i övrigt. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger vitlaserade furutiljor. Från det spröjsade fönstret har du en trevlig vy i söder mot stentrapporna upp mot Helgalunden.

Sovrum

Sovrummet är ljust och vilsamt med ett lugnt läge och plats för 140 cm säng.

Badrum

Badrummet med fristående badkar har golv av mörkgrått kakel och väggar i vitt klassiskt kakel 15*15 cm med bård av kakeldekor.

Hall

Hall med hatt- och skohylla och generös inre hall med såväl originalgarderob med stilig dörr som tre höga garderober.

Brf Kvadraten 33

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kvadraten 33 och upplåter 48 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 5 lokaler med hyresrätt.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna och fastighetsskötsel av Görans Fastighetsservice.

Renoveringar

Fastigheten har sedan dess uppförande genomgått en rad ombyggnationer och renoveringar. Bland annat har entrépartiet byggts om vid flera tillfällen. Stambyte av badrum samt vatten- och avloppsstammar ägde rum i mitten på nittiotalet. Fastigheten renoverades invändigt med nya ytskikt i trapphusen 2003. Tvättstugan renoverades 2005. En ny tvättmaskin köptes in 2007. Gården rustades upp under våren 2008 och under vintern byttes vädringsbalkongerna fönsterrutor till energiglas. Under 2008 har postboxar installerats i entrén samt tidningshållare vid varje lägenhet. Under 2008 byttes fastighetens port mot Götgatan och dörrarna mot gården samt att ett nytt nyckelsystem till ytterdörrarna installerades. De gemensamma vindsutrymmena renoverades under 2008. Under 2009 installerades dörr till soprummet från entrén. Dörrarna till de gemensamma utrymmena byttes ut och det nya nyckelsystemet installerades. Soprummet och cykelförrådet målades om. Vädringsbalkongerna rustades upp med trätrall och utemöbler. Under 2009 byttes föreningens elstam och fiber-lan installerades. Under 2010 renoverades taket och fasaden mot gården. Fönstermålning utfördes. På sid 2 i årsredovisningen för 2016 nämns mindre underhåll som skett under 2016 och början av 2017. Föreningen diskuterar fasad- samt hissrenovering men inget beslut är taget.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 27,2 mkr vilket ger 8 062 kr/kvm/totalyta. En amortering på ca 1 mkr skedde härom året. Föreningen är i dagsläget en s.k. oäkta förening p.g.a. höga lokalintäkter. Föreningen håller just nu på att besiktiga lägenheter för att höja deras bruksvärden och därigenom hoppas man kunna bli en äkta förening under 2017. Man är optimistiska runt att bli äkta. För ytterligare info gällande oäkta förening vänligen kontakta mäklaren. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. En höjning av avgifterna för lägenheter med balkong har diskuterats men det är inget som berör denna lägenhet.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Gemensamma utrymmen

Föreningen gemensam tvättstuga, bordtennisrum, gym samt en gård med såväl trädgårdsmöbler som grillar.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv från Comhem samt bredbandsfiber från Opennet ingår i månadsavgiften.

Juridisk person/delat medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat medlemskap medges.

Parkering

Föreningen har inget eget garage men de boende har förtur till Åsögaraget på Blekingegatan 55.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-11-03 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här