Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 1G
Byggmästare: Carl Malmström 1890
Södermalm - Sofo
GEMYTLIG SEKELSKIFTESTVÅA MED BÄSTA LÄGET PÅ SÖDERMALM
TEXT: JARL STYLING: MAINSTREET FOTOGRAFI: SPINNELL

I en välbevarad sekelskiftesfastighet på en av Södermalms mest attraktiva adresser ligger denna mysiga tvåa med balkong mot lugn innergård. Lägenheten med rum i fil är belägen i gårdshuset och har bevarade originaldetaljer såsom rustika brädgolv och gedigna spegeldörrar med profilerade foder. Takhöjden är generös och de stora fönstren med djupa nischer ger ett rikligt ljusinsläpp. Det här är det perfekta boendet för det urbana paret som vill njuta av det bästa Södermalm har att erbjuda. Läget är ypperligt, med endast några få minuters gångväg till såväl tunnelbana och buss som till Nytorget och Vitabergsparken. SoFos myllrande gatuliv med caféer, restauranger, barer, och spännande småbutiker finns direkt utanför porten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bondegatan 1G
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Byggmästare: Carl Malmström 1890
Våning:
2 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
48 m²
Avgift:
2 065 kr I avgiften ingår vatten, kabel-TV och bredband (+ obl. tillägg om 50 kr till balkongfond).

Huset och föreningen

Höken 15 uppfördes 1890 av byggherrarna A L Lagerstedt och A F Almström. Byggnadsprojektet leddes av den unge byggmästaren Carl Malmström, och trots att ritningarna inte är signerade var det sannolikt Malmström, som vid tillfället studerade till arkitekt vid KTH, som höll i pennan. Som färdig arkitekt ritade Malmström under det sena 1890-talet och början av 1900-talet ett knappt 20-tal byggnader i Stockholms innerstad, till exempel de stilfulla jugendbyggnaderna på Narvavägen 22–24 och Odengatan 83. 1880-talets bostadshus hade framförallt uppförts i nyrenässans, men trenden kom att ändras under århundrandets sista decennium. 1890-talet präglades av en samling nystilar, där oregelbundet uppbyggda fasader och äkta material som sten och tegel premierades framför symmetri och putsimitationer. Höken 15 är ett illustrativt exempel på brytpunkten mellan dessa båda arkitektoniska ideal, som båda ges utrymme i gatuhusets fasad. Föreningen Hökboet äger tre fastigheter med adresserna Bondegatan 1 B–G. Höken 15 består av ett gatuhus med inredd suterrängvåning, ett gårdshus samt källare under båda byggnadskropparna. Gatuhusets sockelvåning är rusticerad i ljust gul puts medan den övriga fasaden är grovt spritputsad med slätputsade fönsteromfattningar och dekorativa ankarjärn. Gårdshuset är slätputsat i en ljust röd kulör. I samband med stambyte 2010 renoverades badrummen och 2012 byggdes balkonger mot innergården. Föreningens sex trapphus renoverades 2016 och fick då åter en färgsättning typisk för tiden kring sekelskiftet 1900. Samtidigt installerades klassiskt utformade säkerhetsdörrar till lägenheterna. Till lägenheten hör ett vindsförråd på cirka tre kvadratmeter och den gemensamma tvättstugan återfinns två trappor ner i gårdshusets markplan. Föreningen har även ett barnvagnsförråd.

Området

Bondegatan är belägen i klassiska söderkvarter och är idag en av de mest populära platserna på Södermalm. Här har du lika nära till ett rikt uteliv och shopping i spännande småbutiker och gallerior som till parker och grönområden för hela familjen. Tunnelbana och bussar nås på några få minuters promenad. Bebyggelsen domineras av stenhus från tiden kring sekelskiftet, men här finns också inslag av genuina söderkåkar i trä, stilrena funkishus och postmodernistiska byggnader.

Hall

Den välkomnande hallen har ombonade röda tapeter med sirligt blomstermotiv och bevarade trägolv som slipades och vitpigmenterades 2016. Här finns en utrymmeseffektiv platsbyggd klädhängare och skohylla, men också plats för kompletterande möblemang som exempelvis en byrå.

Vardagsrum

Vardagsrummet är inbjudande och socialt med generöst ljusinsläpp. Rummet, som ligger i fil mellan köket och sovrummet, är lättmöblerat med plats för såväl soffgrupp som ett väl tilltaget middagsbord. Väggarna är vitmålade och precis som i hallen är trägolvet behandlat med vitpigmenterad hårdvaxolja. Från vardagsrummet nås även den rymliga balkongen i västerläge. Här råder solljus större delen av dagen, vilket innebär att du under vår och sommar kan göra balkongen till en prunkande oas av gröna växter.

Sovrum

Längst in i lägenheten återfinns det harmoniska sovrummet med ljusa tapeter och vitlaserat trägolv. Rummet har gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och kompletterande möblemang. Här finns också en inbyggd originalgarderob bakom en vacker spegeldörr, liksom en vägg med ett Elfa-hyllsystem för smart och utrymmeseffektiv klädförvaring. Mellan de båda rummen hänger en gedigen dörr med profilerade speglar.

Kök

Det charmiga och ljusa köket har utrymme för ett mindre matbord – en perfekt plats för trevliga frukoststunder och för gäster som vill vara med och socialisera under långa matlagningskvällar. Den ljusa skåpinredningen kompletteras av klassiskt vitt 15x15-kakel och bänkskivor i trä. Ytterligare förvaring finns i två öppna hyllsystem. Väggarna är vitmålade och trägolvet är behandlat med vitpigmenterad hårdvaxolja.

Badrum

Det stilrena badrummet har vitt kakel på väggarna och grått klinkergolv med golvvärme. Vidare finns här duschutrymme, handdukshängare och en stor infälld spegel med tillhörande glashylla.

Brf Hökboet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Höken 15, 16 och 19 med adresserna Bondegatan 1 B-G och upplåter 56 lägenheter med bostadsrätt, 5 med hyresrätt och 6 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av unge byggmästaren och arkitektstudenten Carl Malmström och uppfördes 1885-1890.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man ej av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB och den tekniska förvaltningen sköts av Tekab Fastighetsservice AB.

Renovering

2016 trapphusrenovering

2013 snörasskydd, utebelysning och värmecentral 2012 fasadrenovering gatufasad, balkonger, fasadrenovering Lilla gården, renovering och ommålning av fönster 2011 låssystem och bredband

2010 stambyte

2009 utbyte av maskinpark i tvättstugan och energideklaration

Kommande renoveringar

2017 översyn av skorstenar och rökkanaler 2018 översyn och ommålning av yttertak samt renovering av innergårdarnas tätskikt

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 35,6 mkr. Avgift/kvm ca 560 kr (enligt ÅR- 16). I föreningens kassa har man ca 2,6 mkr och intäkterna uppgår till ca 2,1 mkr/år. Det finns även 5 hyresrätter i föreningen som dolda tillgångar (när dessa blir lediga säljs dem).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms stads Brandsförsäkringskontor.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstuga finns belägen på gården 1F och innehåller 3 stora tvättmaskiner, 2 torkskåp, 1 stor torktumlare och 1 mangel.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns barnvagnsrum. På innergården finns plats för cyklar.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning: 2017-11-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV levereras av ComHem. Fiber finns indraget i fastigheten och levereras av OwnIT.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här