Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bäckvägen 79
Wejke & Ödéen 1942
Telefonplan/Midsommarkransen
VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG
TEXT: JARL STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

I en mysig funkisfastighet, belägen med ett högt och fritt läge i Hägersten, ligger denna välplanerade och ljusa tvåa. Lägenheten har två rum i fil, är gediget renoverad och har flera originaldetaljer bevarade såsom ett serveringsskåp, fönsterbräden i marmor, vackra furugolv, samt platsbyggda garderober som erbjuder goda förvaringsmöjligheter. Den generösa takhöjden och de stora fönsterpartierna gör detta till en luftig bostad med charmen i behåll. Här finns dessutom en balkong med högt och fritt söderläge, med slående utsikt över träd och hustak. Det här är hemmet för dig som söker ett lugnt och tryggt boende, men som samtidigt vill ha närhet till innerstadens puls.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Wejke & Ödéen 1942
Våning:
3 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
2 rum och kök
Area:
38 m²
Avgift:
3 052 kr inkl. värme och vatten (obl. tillägg för bredband 100 kr/mån och balkong 60 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6234 kr/år
El
3600 kr/år
Försäkring
2634 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Föreningen har tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Huset och föreningen

På höjden ovanför LM Ericssons nerlagda fabriksanläggning ligger ett antal smalhus omgivna av lummig grönska. Bostadsrättsföreningen Stålpennan består av fem hus som ritades 1939 av Gunnar Wejke och Kjell Ödéen för HSB:s räkning. Duon Wejke och Ödéen ritade bland annat Drottninggatan 90 som stod klart 1940 och Gymnastiska Centralinstitutet som stod klart 1945. Ödéen kom senare att rita flera välkända byggnader såsom Skandinaviska banken vid Sveavägen/Malmskillnadsgatan och Kärrtorps gymnasium. Till lägenheten hör en matkällare och ett förråd och i föreningen finns tvättstuga, cykelrum, bastu och hobbyrum. Som boende går det även att ställa sig i kö för att få tillgång till en av föreningens parkeringsplatser. Huset omges av grönskande växtlighet och det finns även en gemensam grillplats, vackra äppelträd och odlingsmöjligheter.

Området

Bäckvägen är belägen i populära Hägersten. Här bor du i ett ostört och fridfullt område, samtidigt som du har direkt närhet till affärer, skolor och restauranger. På promenadavstånd ligger Midsommarkransen - ett levande område med småstadscharm. Här finns flera pittoreska caféer och vintagebutiker, den fina Svandammsparken och den anrika 1920-talsbiografen Tellus. Du har även närhet till Aspuddens Centrum och Liljeholmen, samt till unga och hippa Telefonplan där Konstfack och restaurang Landet huserar. Hägersten omges även av flera naturområden och ligger nära Vinterviken där du kan besöka trädgårdscaféet, ta en promenad längs vattnet, titta på koloniträdgårdarna eller besöka den populära restaurangen. På promenadavstånd ligger röda linjens tunnelbana som tar dig till city på mindre än 15 minuter och det finns även flera goda bussförbindelser att tillgå.

Hall

Den ljusa hallen stoltserar med en hatthylla från 1940-talet och här finns även plats för en skohylla eller annan kompletterande förvaring. Hallen har ett vitlaserat furugolv och rymmer dessutom en inbyggd originalgarderob för kläder eller annan förvaring.

Vardagsrum

Precis som i hallen är väggarna i vardagsrummet ljusa och även här ligger ett vitlaserat furugolv. Det stora fönsterpartiet, som gör att rummet känns ljust och spatiöst, smyckas av ett fönsterbräde i grå marmor. De tidstypiska skjutdörrarna mellan vardagsrum och sovrum bidrar till funkischarmen och ökar känslan av rymd. Här är gott om plats för en större soffgrupp och om så önskas ryms även ett matbord.

Sovrum

I fil med vardagsrummet ligger det harmoniska sovrummet med vitlaserat furugolv, ljusa väggar och en grön fondvägg med trädmönster från Sandberg Wallpaper. Här finns goda förvaringsmöjligheter tack vare att två originalgarderober är bevarade och här ryms en dubbelsäng och ett nattduksbord. Fönstret är precis som i vardagsrummet dekorerat med ett fint marmorbräde.

Kök

Det gemytliga köket renoverades omsorgsfullt 2014 och har bland annat ett serveringsskåp bevarat från byggnadsåret. Köksinredningen går i vitt och har originalbeslagen i behåll. Ovanför bänkskivan i massiv valnöt återfinns ett marockanskt kakel i mustiga färger och köket är utrustat med såväl diskmaskin som induktionshäll. Här ryms ett matbord med plats för upp till fyra personer. Från köket nås balkongen, som har ett fritt söderläge med en tilltalande utsikt över grönskande träd och hustak. Balkongen kan under vår och sommar nyttjas som en stämningsfull och social plats och här finns utrymme för bord, stolar och en mindre bänk.

Badrum

Även badrummet renoverades 2014 och har vita helkaklade väggar och ett mörkgrått klinkergolv. Här finns ett fönster med marmorbräde, vilket bidrar till att göra våtutrymmet till en ljus och vilsam plats. Här finns förutom en dusch även en tvättmaskin och en handdukstork.

HSB:s Brf Stålpennan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stålpennan i Stockholm (org. nr 702002-2237) innehar fastigheterna Stålpennan 1, 2, 3, 4 och 5. De fem bostadshusen bebyggdes 1939-45 och är belägna i Midsommarkransen. Föreningen upplåter 56 st lägenheter med bostadsrätt och 4 st med hyresrätt (hyresrätterna ägs av HSB Stockholm), det finns även ett tiotal lokaler som hyrs ut till medlemmar och andra hyresgäster. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Ombildning från bostadsförening till bostadsrättsförening skedde 1993, bostadsföreningen hade dessförinnan bildats 1943.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Omförhandling sker 2019-09-30.

Förvaltare

Viss ekonomisk och administrativ förvaltning sker av HSB Stockholm. Personligt medlemskap i HSB Stockholm är nödvändigt för föreningens medlemmar enligt stadgarna.

Renoveringar

2015: Stamspolning. Tillbyggnad av 42 balkonger. 2014: Våtrumsbesiktning. 2013: Spolning och filmning av avloppens samlingsledningar. 2012: Styr- och reglerutrustning värme och varmvatten. 2011: Takrenovering. Radonmätning med lågt resultat. 2010: Ny tvättstugeutrustning. 2009: Ny tvättstugeutrustning. Godkänd OVK. 2008: Justering av stamventiler för värmesystemet. Upprättad energideklaration. 2006: Fasadrenovering av Stålpennan 1,4 och 5. 2004: Nybyggnad av bastu. 2002: Fuktmätning i badrum. 2001: Installation av fjärrvärme. 1999: Fasadrenovering av Stålpennan 2 och 3. 1985: Byte av VA-stammar, byte till treglasfönster, byte av elstigare (enfas). Föreningens ventilationssystem är av typen självdrag. Varje kök har egen frånluftskanal. Alltså kan fläkt kopplas till ventilationen. Trefas-el finns i husen, men är ej indraget i lägenheterna.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. 2017 skall kulvertar mellan fastigheterna bytas, källartrappor bytas och markanläggning ske med nyanläggning av el i mark samt belysning. Trapphusen ska målas om och entréerna ska nytillverkas i originalstil. Fönster ska antingen bytas eller renoveras. År 2020 ska undercentralen antingen bytas eller flyttas. Nytt passersystem ska även installeras.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 15,6 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 2,7 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.800 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga planer eller beslut finns om avgiftsändringar. Beslut om ny avgift för parkering (600 kr/mån.) fattat sommaren 2017. Träder i kraft 1 januari 2018.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand efter styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Vardia Försäkring med ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Utemiljön sköts av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. Samtliga medlemmar förutsätts på något sätt ta aktiv del i föreningens förvaltning och utvecklande.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren av Stålpennan 1, med ingång både från Bäckvägen 71 och från gårdssidan.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga (Bäckvägen 71), bastu (Bäckvägen 73), cykelförråd (Bäckvägen 73, Pingstvägen 64), hobbyrum. Föreningen har grillplats, äppelträd och odlingsmöjligheter för dig som medlem.

Sophantering

Hushållssoporna slängs i kärlen vid vändplanen (B73-75). Vid vändplan ligger också huset som rymmer källsortering. Medlemmar bör bidra i utsortering av matavfall. Gratis insamlingskit (behållare, fästanordning, påsar och vaskskrapa) erhålls av expeditionschefen.

Parkering

Parkeringen har i och med storrenoveringen utökats till 14 st platser. Den norra raden förses i en första etapp med laddstolpar. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats. I slutet av november förhandlar föreningen med en bilpoolsoperatör om att initiera en bilpool på en eller flera av parkeringsplatserna.

Bredband och TV

Fiberbredband finns förberett i alla lägenheter genom ett gruppavtal med Ownit AB. Du behöver alltså inte teckna något individuellt avtal. Ett analogt och digitalt basutbud finns för alla via Com Hem och ingår i avgiften för informationsöverföring. Via Ownit kan du teckna bredbandstelefoni. Obligatorisk TV- och internetavgift tillkommer alltså med 100 kr/mån.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd och ett mindre matkällarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-11-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här