Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vickergatan 7
Sven Wallander 1930
Södermalm
FIN FUNKISTVÅA VID LUGN GRÖN GÅRD
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

I lugna Söderkvarter strax ovanför Årstaviken finner vi denna välplanerade och charmfulla funkislägenhet. Originalplanlösningen från 1930 ger dig en ypperlig bostad med ett trivsamt och välutrustat kök, ett mysigt sovrum och ett rymligt och trevligt vardagsrum, hantverksmässigt byggda med flera interiördetaljer från byggåret bevarade. I trapphusen finns även klassiska vädringsbalkonger att nyttja. Här bor du i en av Stockholms äldre bostadsrättsföreningar som har en mycket god ekonomi.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vickergatan 7
Område:
Södermalm
arkitekt:
Sven Wallander 1930
Våning:
1 av 3, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
2 307 kr I avgiften ingår värme, vatten, bredband via Bahnhof, IP-telefoni samt kabel-TV från ComHem.

Fastigheten och föreningen

Fastigheten Axet 3 ritades tillsammans med de kringliggande husen i Brf Axet av Sven Wallander och stod klar 1930. Byggnaderna uppfördes för HSB:s räkning av byggmästaren Herman Pettersson. Sven Wallander var med och grundade HSB 1923 och blev sedan dess chefsarkitekt som ritade det mesta av deras produktion under denna tid. Brf Axet är en stor bostadsrättsförening med över 400 lägenheter i fem fastigheter och med mycket god ekonomi. Man har även kvar ett större antal hyreslägenheter som kommer ge intäkter till föreningen då de säljs. Axet 3 är precis som övriga hus i föreningen en trevåningsbyggnad som ligger med öppet läge invid en grön gård. I föreningen finns många tillgångar för de boende, bland annat snickarbod, bastu, uthyrningsrum, tvättstuga och cykel-/barnvagnsrum. Närområdet Här bor du i ett mycket trevligt läge på Södermalms sydsida strax ovanför Eriksdalslunden. Vickergatan leder dig ända ner till vattnet vid Årstaviken där du har fina promenadstråk och motionsmöjligheter. Vill du inte bada i viken har du också nära till Eriksdalsbadet med både utomhus- och inomhusbassänger. De lugna kvarteren ligger samtidigt inte långt från Skanstulls och Götgatans puls, där du har ett stort utbud av butiker, restauranger, service och kommunikationer.

Allmänt

En ljus och fin klassisk funkislägenhet som ligger med lugnt gårdsläge. Bostaden har genomgående ljusa målade väggar. I vardagsrum, sovrum och hall ligger ett svartlaserat furugolv.

Kök

Det fina köket är ett parallellkök med svartmålade köksluckor och vitt klassiskt 15x15-kakel i tre rader. Bänkskivorna är av massiv oljad ek. Köket är fullutrustat med spis med ugn och fläkt, diskmaskin, kyl och frys. På golvet ligger mörkgrå klinker. Stora glaspartier till intilliggande rum förser köket med fint ljus.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett välkomnande och rymligt rum med ett stort fönster med djup nisch. Härifrån har du trevlig utsikt in mot den gröna gården med bland annat ett fint pilträd i siktlinjen. Rummet ger gott om ytor till att få plats med både en soffgrupp och ett matbord, samt till exempel förvaringsmöbler. Väggarna är målade i ljust rosa vilket gör sig fint mot det svartlaserade trägolvet. Bakom en spegeldörr i det inre hörnet av rummet finns en bevarad garderob.

Sovrum

Sovrummet innanför köket är ett lugnt och mysigt rum med väggar målade i en ljust grön rogivande nyans. I rummet finns plats för både stor säng och någon möbel. Sovrummet når du även från vardagsrummet.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt 10x10-kakel med mörk fog och på golvet ligger mörkgrå klinker i samma storlek. I ena hörnet finns en dusch och rummet har även en toppmatad tvättmaskin.

Hall

I hallen har du gott om plats för hatthylla och skoförvaring och även rum för till exempel en byrå. Väggarna är målade i vitt och även här ligger mörka furutiljor.

HSB:s Brf Axet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten fem fastigheter i kvarteret. Föreningen består av 404 bostadslägenheter. Föreningen har även 30 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1931 av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheter

Mycket välskött och stabil förening som bildades redan 1930 och är en av Stockholms största och äldsta bostadsrättsföreningar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB samt styrelsen.

Trappstädning och städdagar

Detta är något de boende inte behöver sköta själva.

Renovering

Fastigheterna totalrenoverades mellan åren 1984 och 1992. Renoveringen omfattade stammar, el, ventilation, fasad, kök samt badrum i samtliga lägenheter. Föreningen köper gemensamt in el för samtliga lägenheter vilket gör att elkostnaden blir lägre eftersom du inte behöver betala för nätkostnad och abonnemang. Elkostnad avläses automatiskt och aviseras tillsammans med månadsavgiften.

Kommande renoveringar

En del underhåll planeras, se årsredovisning.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 56 milj kr, vilket ger cirka 3 400 kr/kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm.

Avgifter

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd

Källarförråd om ca 4 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har flera grönskande gårdar med bersåer, 24 odlingslotter och sittgrupper. Här finns även grillmöjligheter. I källaren på Timotejgatan 4 har föreningen två övernattningsrum som medlemmarna kan hyra. De har ett gemensamt pentry, dusch och toalett. Varje rum har två sängar. Avgiften är 100 kr per rum och dygn. Det finns även en festlokal, bastu, solarium, motionsrum, hobbyrum samt vävstuga. Dessutom finns flera cykelrum och cykelställ på gårdarna.

Tvättstuga:

Det finns fem tvättstugor i föreningen och skicket är generellt mycket bra med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt torkrum.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med ComHem om distribution av kabel-tv. Avgiften för kabel-tv (grundutbud) ingår i avgiften. Om du önskar fler kanaler kan du hyra en dekoder och abonnera på extra kanaler. Föreningen har ett fiberbredbandsnät med 100 mb/s och avtal om gruppanslutning till en bredbandsleverantör (Bahnhof).

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande under förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 50%.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.