Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Verkstadsgatan 11
Anton Wallby 1930
Södermalm - Hornstull
LJUS OCH FIN 2,5:A I HÖGT OCH FRITT LÄGE
TEXT: MURÉN STYLING: MAINSTREET FOTOGRAFI: SPINNELL

Med ett mycket trivsamt läge i en välbevarad fastighet från 1931 ligger denna charmfulla och väl omhändertagna lägenhet som ger dig både välutnyttjade och flexibla ytor. Här får du ett snyggt kök, ett stort vardagsrum, ett rofyllt sovrum och ett extra inre rum som passar bra för till exempel ett kontor. Därtill har bostaden gott om förvaringsutrymmen, bland annat i bevarade klädkammare. Takhöjden på 2,70 meter och de stora spröjsade fönstren gör hemmet luftigt och ljust, och läget på den tredje våningen ger ingen insyn och fri utsikt ut över lugna Folkskolegatan och vidare ner mot Långholmen och intilliggande grönområden. Här bor du lugnt och mysigt med stadspulsen runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Verkstadsgatan 11
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Anton Wallby 1930
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
65 m²
Avgift:
3 388 kr I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.

Allmänt

En ljus och fin lägenhet med högt fritt läge och generös takhöjd. Vacker och väl omhändertagen fiskbensparkett i rummen, som även kompletterats med ny likadan. Väggarna är genomgående målade i antikvitt. Lägenheten har fina bevarade fönster med spanjoletter och djupa nischer. Samtliga fönsterrutor har nyligen kompletterats med ljud- och värmeisolerande ytterglas. Utsikten över den lugna återvändsgatan Folkskolegatan är trevlig, och vintertid kan man se Långholmen från köks- och vardagsrumsfönstren. Ett vindsförråd om cirka 5 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köket är utformat som ett parallellkök och har snygg inredning med vita släta luckor och lådor. Arbetsbänkarna är av mörkt brun laminat och som stänkskydd sitter glasskivor där väggen bakom är målad i samma antikvita färg som rummet i övrigt. Golvet är belagt med vita kvadratiska plattor. Köket har gott om förvaring och rymliga arbetsytor. Vitvarorna utgörs av keramikhäll, varmluftsugn, fläkt, kyl, frys och integrerad diskmaskin. I köket finns även tvättmaskin. Invid det fina spröjsade köksfönstret finns utrymme för en mindre matplats. Här finns också ett mysigt hörn att krypa upp i, i form av en platsbyggd sittbänk. Köket har en stor dörröppning som leder in till vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt rum med ett fint ljusinsläpp från två fönster i och med den stora öppningen mot köket. Därtill har du ingen insyn då fönstren ligger i fritt läge med utsikt över Folkskolegatan. I vardagsrummet finns gott om plats för både soffgrupp och ett större matbord, och övrig önskad möblering. På golvet i vardagsrummet ligger fin fiskbensparkett av oljad ek. Bakom speglad dörr finns en stor klädkammare i original från byggåret.

Sovrum

Sovrummet ligger med ett lugnt läge längst in i bostaden. Det är ett rymligt rum utan insyn och gott om plats för både dubbelsäng och annat möblemang. Bra garderobsutrymme finns precis utanför sovrumsdörren i en bevarad klädkammare. Även sovrummet har en fin fiskbensparkett av ek som slipats och oljats.

Inre rum

Mellan hallen och sovrummet finns ett extra rum som idag används som ett arbetsrum/bibliotek. Här finns en inbyggd bokhylla samt bra förvaring i inbyggda skåp som idag nyttjas som garderob, linneskåp och städskåp. Även i detta rum finns fiskbensparkett av ek, lagd på senare år för att matcha lägenhetens övriga golv.

Badrum

Det fina badrummet har väggar klädda i ett ljusgrått liggande kakel och på golvet ligger vit klinker försett med golvvärme. Har finns ett rymligt handfat med ställyta vid sidan och med kommod under. Ovan detta sitter en stor integrerad spegel som följs av ett rymligt spegelväggskåp. I rummet finns dusch, vägghängd wc och handdukstork.

Hall

Hallen består av en entrédel och med plats för hatthylla och skoförvaring, följt av en större hall med ytterligare förvaringsmöjligheter. Här kan du till exempel placera en byrå. På golven ligger fiskbensparkett av ek. Föreningen har nyligen installerat säkerhetsdörrar till lägenheterna.

Brf Ångpannan 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Ångpannan 15. Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 2 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Anton Wallby och uppfördes 1930.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1994.

Mark

Eftersom man äger marken så påverkas inte föreningen av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Björkenäs fastighetsförvaltning AB.

Renovering

1984-1985 - Rörstambyte

1984 - Elstambyte

1994-1995 - Renovering av balkonger 1994-1995 - Omputsning av fasad 1999 - Nyinstallation hiss (ny hissmotor 1999) 2005 - Snörasskydd tak 2008 - Dränering/stenkista gården (bortledning av vatten från stuprör) 2009 - Installation av ny takfläkt (i samband med åtgärder efter OVK) 2009 - Installation av ny ventilation restaurang 2009 - Installation av ny ventilation frisersalong 2010 - Renovering soprum 2011 - Installation av automatisk dörröppnare för ytterdörr

2011 - Stamspolning

2011 - Installation fiberhub (installation av Stokab, ej fiber i huset) 2011 - Installation av ny fettavskiljare i UC 2012 - Målning av tvättstuga 2013 - Plattsättning utanför Indian Inn 2013 - Byte av stuprör 2014 - Installation av värmeåtervinning från ventilationsanläggning 2014 - Uppfräschning av hiss 2014 - Målning av trapphus 2016 - Sensorstyrd trappbelysning 2016 - Fönsterrenovering yttrebågar och installation av energiglas

Kommande renoveringar

2018-2019 - Målning av fasad och yttertak.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 5,7 mkr, vilket ger cirka 2 233 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 606 kr (enligt ÅR- 15). Det finns i dagsläget inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga renoverades 2006 och är belägen i entréplan. Tvättstugan är utrustad med 3 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 2 torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Cykel- och barnvagnsrum. Cyklar kan även ställas på gården.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Säljare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2017-10-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Bredband levereras av Ownit och Bredbandbolaget.

OMRÅDET

I detta lugna område är det lätt att trivas. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen, Reimersholme och i Tanto. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. En gång om året hålls även Återvinningsfesten i Hornstull, där det som boende i Hornstull är fritt fram att ställa ett bord utanför porten och sälja eller skänka bort grejor. De närmaste kvarteren erbjuder också många trevliga restauranger och butiker, däribland Indian Inn som finns i huset.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här