Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Verkstadsgatan 11
Arkitekt: Anton Wallby 1930
Södermalm - Hornstull
LJUS OCH FIN 2,5:A I HÖGT OCH FRITT LÄGE
TEXT: MURÉN STYLING: MAINSTREET FOTOGRAFI: SPINNELL

** SÄLJES MED FAST PRIS! ** Med ett mycket trivsamt läge i en välbevarad fastighet från 1931 ligger denna charmfulla och väl omhändertagna lägenhet som ger dig både välutnyttjade och flexibla ytor. Här får du ett snyggt kök, ett stort vardagsrum, ett rofyllt sovrum och ett extra inre rum som passar bra för till exempel ett kontor. Därtill har bostaden gott om förvaringsutrymmen, bland annat i bevarade klädkammare. Takhöjden på 2,70 meter och de stora spröjsade fönstren gör hemmet luftigt och ljust, och läget på den tredje våningen ger ingen insyn och fri utsikt ut över lugna Folkskolegatan och vidare ner mot Långholmen och intilliggande grönområden. Här bor du lugnt och mysigt med stadspulsen runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Anton Wallby 1930
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
65 m²
Avgift:
3 388 kr I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.
Pris:
5 000 000 kr Fast pris
Huset och föreningen
Fastigheten Ångpannan 15 uppfördes under åren 1930-1931 efter ritningar av arkitekt Anton Wallby. Ångpannan 15 är ett bostadshus i sju våningar med en portik i bottenvåningen som släpper fram Folkskolegatan. Fastigheten byggdes under tidigt 1930-tal, men är till utseendet mer 1920-tal med klassiska spröjsade fönster med tre rutor i varje båge. Mittpartiet ovan valvet utgör ett burspråk som avslutas med en klassicistisk fronton. Fastigheten är exteriört i ett mycket fint ursprungligt skick, endast butikslokalerna har ändrat utseende. Brf Ångpannan 15 är en trevlig förening med boende i olika åldrar. Här finns en liten innergård med cykelparkering samt gemensam tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och grovsoprum.

Närområdet
I detta lugna område är det lätt att trivas. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen, Reimersholme och i Tanto. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. En gång om året hålls även Återvinningsfesten i Hornstull, där det som boende i Hornstull är fritt fram att ställa ett bord utanför porten och sälja eller skänka bort grejor. De närmaste kvarteren erbjuder också många trevliga restauranger och butiker, däribland Indian Inn som finns i huset.


Allmänt


En ljus och fin lägenhet med högt fritt läge och generös takhöjd. Vacker och väl omhändertagen fiskbensparkett i rummen, som även kompletterats med ny likadan. Väggarna är genomgående målade i antikvitt. Lägenheten har fina bevarade fönster med spanjoletter och djupa nischer. Samtliga fönsterrutor har nyligen kompletterats med ljud- och värmeisolerande ytterglas. Utsikten över den lugna återvändsgatan Folkskolegatan är trevlig, och vintertid kan man se Långholmen från köks- och vardagsrumsfönstren. Ett vindsförråd om cirka 5 kvm hör också till lägenheten.

Kök


Köket är utformat som ett parallellkök och har snygg inredning med vita släta luckor och lådor. Arbetsbänkarna är av mörkt brun laminat och som stänkskydd sitter glasskivor där väggen bakom är målad i samma antikvita färg som rummet i övrigt. Golvet är belagt med vita kvadratiska plattor. Köket har gott om förvaring och rymliga arbetsytor. Vitvarorna utgörs av keramikhäll, varmluftsugn, fläkt, kyl, frys och integrerad diskmaskin. I köket finns även tvättmaskin. Invid det fina spröjsade köksfönstret finns utrymme för en mindre matplats. Här finns också ett mysigt hörn att krypa upp i, i form av en platsbyggd sittbänk. Köket har en stor dörröppning som leder in till vardagsrummet.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett rymligt rum med ett fint ljusinsläpp från två fönster i och med den stora öppningen mot köket. Därtill har du ingen insyn då fönstren ligger i fritt läge med utsikt över Folkskolegatan. I vardagsrummet finns gott om plats för både soffgrupp och ett större matbord, och övrig önskad möblering. På golvet i vardagsrummet ligger fin fiskbensparkett av oljad ek. Bakom speglad dörr finns en stor klädkammare i original från byggåret.

Sovrum


Sovrummet ligger med ett lugnt läge längst in i bostaden. Det är ett rymligt rum utan insyn och gott om plats för både dubbelsäng och annat möblemang. Bra garderobsutrymme finns precis utanför sovrumsdörren i en bevarad klädkammare. Även sovrummet har en fin fiskbensparkett av ek som slipats och oljats.

Inre rum


Mellan hallen och sovrummet finns ett extra rum som idag används som ett arbetsrum/bibliotek. Här finns en inbyggd bokhylla samt bra förvaring i inbyggda skåp som idag nyttjas som garderob, linneskåp och städskåp. Även i detta rum finns fiskbensparkett av ek, lagd på senare år för att matcha lägenhetens övriga golv.

Badrum


Det fina badrummet har väggar klädda i ett ljusgrått liggande kakel och på golvet ligger vit klinker försett med golvvärme. Har finns ett rymligt handfat med ställyta vid sidan och med kommod under. Ovan detta sitter en stor integrerad spegel som följs av ett rymligt spegelväggskåp. I rummet finns dusch, vägghängd wc och handdukstork.

Hall


Hallen består av en entrédel och med plats för hatthylla och skoförvaring, följt av en större hall med ytterligare förvaringsmöjligheter. Här kan du till exempel placera en byrå. På golven ligger fiskbensparkett av ek. Föreningen har nyligen installerat säkerhetsdörrar till lägenheterna.

Brf Ångpannan 15

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Ångpannan 15. Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 2 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Anton Wallby och uppfördes 1930.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1994.

Mark


Eftersom man äger marken så påverkas inte föreningen av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Björkenäs fastighetsförvaltning AB.

Renovering


1984-1985 - Rörstambyte

1984 - Elstambyte


1994-1995 - Renovering av balkonger
1994-1995 - Omputsning av fasad
1999 - Nyinstallation hiss (ny hissmotor 1999)
2005 - Snörasskydd tak
2008 - Dränering/stenkista gården (bortledning av vatten från stuprör)
2009 - Installation av ny takfläkt (i samband med åtgärder efter OVK)
2009 - Installation av ny ventilation restaurang
2009 - Installation av ny ventilation frisersalong
2010 - Renovering soprum
2011 - Installation av automatisk dörröppnare för ytterdörr

2011 - Stamspolning


2011 - Installation fiberhub (installation av Stokab, ej fiber i huset)
2011 - Installation av ny fettavskiljare i UC
2012 - Målning av tvättstuga
2013 - Plattsättning utanför Indian Inn
2013 - Byte av stuprör
2014 - Installation av värmeåtervinning från ventilationsanläggning
2014 - Uppfräschning av hiss
2014 - Målning av trapphus
2016 - Sensorstyrd trappbelysning
2016 - Fönsterrenovering yttrebågar och installation av energiglas

Kommande renoveringar


2018-2019 - Målning av fasad och yttertak.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är ca 5,7 mkr, vilket ger cirka 2 233 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 606 kr (enligt ÅR- 15).
Det finns i dagsläget inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga renoverades 2006 och är belägen i entréplan. Tvättstugan är utrustad med 3 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 2 torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Cykel- och barnvagnsrum. Cyklar kan även ställas på gården.

Vad ingår i månadsavgiften


I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter


Säljare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2017-10-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:


Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV


Bredband levereras av Ownit och Bredbandbolaget.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Anton Wallby 1930
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här