Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsgatan 29
Bocander & Cronvall 1935
Kungsholmen
FIN OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

På klassisk Kungsholmsadress finner vi denna stilfulla funkislägenhet med mycket väldisponerade boytor. Här finns ett trivsamt kök med bevarat serveringsskåp, ett mysigt sovrum och ett rymligt vardagsrum med balkong. I dessa rum kan du njuta av många fina bevarade originaldetaljer som fönster med spanjoletter och marmorbrädor, marmor- och trägolv, dörrar med bakelithandtag och köksskåp. Lägenheten fungerar fint för både en och två personer och ligger med ett centralt och trevligt läge med närhet till både trevliga restauranger och parker. Som boende har du dessutom möjlighet att hyra parkering i föreningens eget garage.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bergsgatan 29
Område:
Kungsholmen
arkitekt:
Bocander & Cronvall 1935
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
45 m²
Avgift:
2 550 kr inkl värme och vatten (+ ett obl. tillägg om 120 kr för bredband och kabel-TV).

Huset och föreningen

Fastigheten Fikonträdet 22 ritades av Martin Bocander & Albin Cronvall. Denna produktiva arkitektduo ritade många fastigheter i Stockholm, framför allt under 1920-talet, men skapade även ett antal stilfulla funkisbyggnader, däribland Fikonträdet 22. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst, butikslokaler i suterräng samt ett underbyggt garage. Fasaden är putsad i en gul nyans. Brf Fikonträdet 22 består av 44 lägenheter och två lokaler samt garage i källaren. Här finns även en gemensam innergård, tvättstuga och förråd. Närområdet Här bor du centralt på Kungsholmen, mittemot Polishusparken belägen mellan Polishuset och Rådhuset och i ett kluster av trevliga restauranger och caféer, Restaurang Bergamott, Mäster Anders, Wijnjas ost- och vinkällare och Il Caffé för att nämna några. Här är det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park, Kronobergsparken ligger närmast, och det är heller inte långt till Rålambshovsparken. På Hantverkargatan och i kringliggande kvarter finns många trevliga och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping. Rådhusets tunnelbana finns precis runt hörnet, liksom ett flertal busslinjer längs Hantverkargatan.

Allmänt

En mycket fin funkistvåa med bra planlösning och generös takhöjd som gör att bostaden känns luftig och rymlig. Stora fönster, fina originalgolv, gedigna snickerier och andra bevarade detaljer sätter stor prägel på boendet. Till lägenheten hör även ett förråd i källaren.

Kök

Det fina köket är ett parallellkök med bevarade funkisdetaljer som även har en air av Frankrike i sig. Här finns mycket bra förvaring i ett serveringsskåp från byggåret som går från golv till tak på den ena väggen. Motsvarande vägg har släta köksluckor i varmt vinrött. Ovan dessa sitter två rader klassiskt vitt 15x15-kakel. Bänkskivorna är även de vita och kompletteras med en rostfri diskbänk med dubbla hoar. Här finns gasspis med ugn och fläkt samt kyl och frys. Förvaring finns även på öppna hyllor. På golvet ligger svart- och grårutiga linoleumplattor. Stora glaspartier till intilliggande rum förser köket med fint ljus.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och lättmöblerat rum med ett fint stort fönster ut mot gatan. Rummet ger dig gott om utrymme till att möblera med både soffgrupp och ett större matbord, och du kan även få plats med till exempel förvaring eller en arbetsplats. Golvet är belagt med en fiskbensmönstrad originalparkett som oljats. Från vardagsrummet har du utgång till bostadens balkong som är en egen njutyta med plats för både möbler och blomster.

Sovrum

Sovrummet når du från både köket och vardagsrummet. Båda dörröppningarna har praktiska, platsbesparande och snygga skjutdörrar, den mot köket har hängt med sedan byggåret och den mot vardagsrummet är kompletterad på senare år. Rummet präglas också av vackra fönsterpartier, dels in mot kök och dels det stora fönstret ut mot gatan. I rummet finns plats för en dubbelsäng för den som önskar. På golvet ligger en fin oljad stavparkett av ek.

Badrum

Badrummets väggar är klädda i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger grå klinker i storlek 10x10 cm. I ena hörnet finns dusch. Under handfatet finns bra förvaring i en svart kommod. I rummet finns även plats för ytterligare förvaringsmöbel för den som önskar.

Hall

Hallen består av en entrédel och en inre möblerbar hall, tillsammans utgör de är ett välkomnande och stilfullt första intryck av bostaden. I entrén finns ett vackert marmorgolvet i original och väggarna har målats i en ljus grågrön nyans som tar upp färgerna i golvet. I den inre hallen, som fungerar som en inre del av vardagsrummet, ligger fiskbensparkett av ek. Detta rum kan du möblera med bokhyllor eller andra förvaringslösningar. Här finns även en rymlig klädkammare i originalutförande.

Brf Fikonträdet 22

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen förvärvade fastigheten 2005 (äger marken). Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler samt 2 lägenheter med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1935.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

1990 renoverades tak och fasad 2006 byte av gård och el-stigare

2007 stambyte

2008 renovering trapphus och lokaler 2009 ny hiss och renovering av vissa fönster mot innergården 2010 installation av fjärrvärmecentral och färdigställande av vindsvåning 2012 renovering av tak 2015 byggdes soldäck på innergården, installation av bredband och postboxar installerades 2016 renovering fönsterbågar

Kommande renovering

2018 (ca mars-juni) målning av fasad och balkonger

Ekonomi

De långfristiga skulderna i föreningens är ca 18,2 mkr, vilket ger cirka 8 243 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är strax över 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 682 kr (enligt ÅR- 15).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga finns belägen i källaren.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV.

Överlåtelse- och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift betalas av säljaren.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2017-09-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

10 garageplatser som kan hyras för 2000 kr/mån samt 4 MC-platser för 500 kr/mån.

Bredband och TV

Bredband (100/100 Mbit/s) är installerat och levereras av Ownit. ComHem levererar kabel-TV.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här