Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ljusstöparbacken 1
Bertil Karlén och Ralph Wikner
Gröndal
URBAN RETROPÄRLA MED BEDÖVANDE VACKER UTSIKT
TEXT: HOLM STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Rymlig trea som varsamt moderniserats med bibehållen 60-talskänsla. Utöver generös förvaring i hallen, så bjuder bostaden på en magisk utsikt genom de tidstypiska stora fönstren. På repertoaren står förutom sjöutsikt mot badsjön Trekanten, även åskväder, nyårsraketer, fullmåne, solnedgång och singlande höstlöv. Föreningens parkliknande gård (som också kan ses i Bo Widerbergs klassiska film ”Fimpen”) sköts till stor del om av föreningens odlingsgrupp. Här finns mycket ätbart, så mycket man orkar faktiskt – bland annat svartvinbärsbuskar, smultron och fläder. Här finns även lekpark, gott om sittplatser och om sommaren flyger sex olika fjärilssorter på gården. Bostadens planlösning ger utrymme för ytterligare ett sovrum, om storken skulle komma med en överraskande leverans.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ljusstöparbacken 1
Område:
Gröndal
arkitekt:
Bertil Karlén och Ralph Wikner
Våning:
6 av 12, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
77 m²
Avgift:
3 660 kr I avgiften ingår värme och vatten (+ obl. tillägg om 50 kr för kabel-TV).

Huset och föreningen

Fastigheten Ljussaxen ritades av arktitektduon Bertil Karlén/Ralph Wikner och uppfördes 1959-1961. Fastigheten består av tre höga huskroppar och två lägre längor. Föreningen Sannadalsplatån består av 330 lägenheter och ett 15-tal hyreslokaler. Kuriosa: Konstnären Harry Natanael Malmberg (H Malmberg) bodde i föreningen under 1970-talet och föreningen har kvar två målningar av konstnären. Närområdet I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden endast en spottloska bort. Här finns hus från olika stilepoker i en härlig blandning. Punschverandor, knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. I Gröndals centrum finns bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, spårväg och underbara lokalhak. Det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum ligger nära. Till Vintervikens trädgårdar med finrestaurang och ett urmysigt trädgårdscafé, och till Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer är det bara en kort promenad. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

Allmänt

Renoverad lägenhet med exceptionell utsikt och extremt bra förvaring. Även källarförråd och potatiskällare tillhör. Möjlighet till parkeringsplats och framtida möjlighet till garage genom kö. Mycket god stämning och samhörighet i huset. I lägenheten är det originaldörrar med fanér, svartvitrutigt linoleumgolv i köket, originalparkett och 60-talets spatiösa planlösning med tidens rena och raka linjer.

Kök

Det tidstypiskt renoverade och vinkelbyggda köket har inbjudande släta retroröda luckor och rutigt golv, gott om förvaring och gott om arbetsyta. Man har i renoveringen bevarat originalstommar, bakbord och det stora skafferiet. Rostfri diskbänk och arbetsbänkar i trä ger fin balans. Köket rymmer även alla vitvaror livspusslet kräver. Utöver kyl/frys, spis med ugn och fläkt finns alltså även diskmaskin.

Vardagsrum

Makalös utsikt mot trekanten. Originalparkett i ek och ljusa tapeter. Ett mycket stort lättmöblerat rum med hel fönstervägg. Här finns plats för många. Rummet får visserligen lätt plats med den största TV-skärmen men vem behöver skärm när man kan se skridskoåkarna på vintern eller solglittret från sjön om sommaren?

Sovrum 1

Rymligt rum med ljus parkett och ljusa väggar. Tidstypiska stora fönster med fri utsikt. Rummet möbleras idag med bland annat stor dubbelsäng.

Sovrum 2

Originalparkett i ek och grålila väggar. Tidstypiska stora fönster mot ena väggen och mot andra väggen utgång till balkongen med sjöutsikt mot badsjön Trekanten. Idag används det stora rummet som barnrum.

Badrum

Det renoverade tidlösa badrummet har vitt kakel och mattsvart golvklinker. Bra förvaring och tvättmaskin/torktumlare. Hall och inre hall Genom entrén sex trappor upp kommer man in i förhallen med hatthylla. Väggarna är ljusgrå och golvets parkettgolv leder vidare till den stora inre hallen. Där välkomnas man av Josef Franks tapet Vårklockor och här finns utöver mycket garderober även plats för studio/arbetsplats. Hit kan man flytta köket om behov av fler sovrum skulle uppstå.

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 331 stycken bostadsrättslägenheter samt en lägenhet och elva stycken hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC - Sveriges Bostadsrättscentrum. Den tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

2015 upprättades en underhållsplan och man följer denna. De senare åren har man tagit höjd för detta och höjt avgifterna stegvis med cirka 10% och man ser behov att höja avgiften med 2-3% de kommande 2-4 åren. För lista på kommande arbeten, se årsredovisningen. Taken kommer att bytas 2022-2023. Man har en stabil ekonomi med goda hyresinkomster från lokaler & parkering.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum.

Parkering

Det finns parkeringsplatser samt garage, bägge med kö. Parkeringssystemet har gjorts om och detta frigör många platser så de tidigare långa köerna i föreningen kortas avsevärt. Fråga mäklaren för mer information. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV stårTelenor, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler. Kostnaden för detta debiteras tillsammans med månadsavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här