Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Varvsgatan 6
Löfgren & Otterström 1909
Södermalm - Högalid
STOR LJUS JUGENDETTA, MÖJLIG TVÅA, MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: MAINSTREET FOTOGRAFI: SPINNELL

I ett tjusigt jugendhus i vackra och lugna Söderkvarter ligger denna fina och rymliga etta med alkov. Generös takhöjd, stora fönster med djupa nischer och balkong är några av de tillgångar som du dessutom får med detta boende. Det stora vardagsrummet är ett vackert och inbjudande sällskapsrum med kök och sovalkov separat placerade. För den som önskar går denna lägenhet dock att disponera om och gå från att vara en etta med separat kök till att bli en tvåa med separat sovrum.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Varvsgatan 6
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Löfgren & Otterström 1909
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
1,5 rum
Area:
39 m²
Avgift:
1 513 kr I avgiften ingår värme och vatten (+ obl. tillägg om 115 kr/mån för bredband och 75 kr/mån till balkongfond).

Huset och föreningen

Kvarteret Muttern vid Högalidsparken bebyggdes under åren 1909 till 1916 och fastigheten Muttern 9 stod färdig 1912. Arkitekter var Ernst Otterström och Paul A Löfgren. Tillsammans och var för sig har de ritat många stilfulla hus i både centrala Stockholm och i Solna. Muttern 9 är en pampig byggnad i hörnet av Varvsgatan och Heleneborgsgatan, uppförd med fem våningar samt till större delen inredd suterräng. Fasaden är vackert dekorerad och putsad i ljust gult och har stora brunmålade tidstypiska, dock ej ursprungliga, fönster. Här huserar den välmående föreningen Brf Muttern 9 som består av 42 bostadsrättslägenheter, tre hyresrättslägenheter (dold tillgång) och fem hyreslokaler som ger goda intäkter till föreningen. För den boende finns en trevlig nyrenoverad innergård med utemöbler, grillmöjligheter och odlingslådor. Inomhus finns tvättstuga, barnvagns- och cykelförvaring och soprum. Närområdet Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom precis intill lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. I grannkvarteret finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den Öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken och Skinnarviksberget, och trevliga promenadstråk längs med vatten, till exempel på Långholmen och Reimersholme dit du kan gå och svalka dig med ett kvällsdopp efter en lång dag. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. En matbutik (Ica) har du även mitt över gatan.

Allmänt

En ljus och rymlig etta med generös takhöjd och flexibilitet i planlösningen. Stora fönster, djupa nischer och bevarade radiatorer ger karaktär tillsammans med trägolv, höga golvsocklar och kälat tak. Ett förråd om cirka tre kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köket är ett parallellkök som delvis renoverades under 2016. Då uppdaterades rummet med nya skåp och ny bänkskiva, och samtidigt installerades en diskmaskin. Köksinredningen kommer från Kvik och har vita släta luckor. Diskbänken är rostfri och har en dubbel diskho och väggarna intill är klädda med ett mörkt liggande kakel. Köket har gott om förvaring i såväl skåp som på öppna hyllor. Till vitvarorna hör även kyl, frys, spishäll, ugn och fläkt. Väggarna är ljust målade och ett stort t-postfönster förser rummet med ljus och den djupa fönsternischen är även en fin förvaringsyta.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt, ljust och lättmöblerat rum som kan rymma alla funktioner du kan tänkas behöva; till exempel soffa, matbord och förvaring. Väggarna i vardagsrummet målades 2017 i en ljust grå nyans och på golvet ligger originalfurutiljor. Vardagsrummet har ett fint ljusinsläpp från det stora fönsterpartiet som även infattar dubbla dörrar ut till lägenhetens balkong. Balkongen ligger med lugnt och trevligt innergårdsläge. Här ryms såväl utemöbler som odlingar. Här är det perfekt att duka upp till middag eftersom du har kvällssol.

Alkov

En god tillgång i lägenheten är alkoven där du kan få plats med en 120 cm bred säng och därmed slippa att uppta yta till detta i vardagsrummet. Det är ett mysigt eget krypin som ligger med ingång från hallen. Här är väggarna målade i drömskt ljusblått.

Badrum

Badrummets väggar är kaklade i vitt klassisk kakel som har en ljust grå bård och på golvet ligger vit klinker. Bakom en glasvägg finns en tak- och handdusch. Under handfatet finns bra förvaring i en kommod och på väggen sitter en stor spegel och belysning. I badrummet finns även en handdukstork.

Hall

Hallen är ett rymligt rum som har bra förvaring i en stor garderob. Väggarna är målade i vitt. Lägenheten är även försedd med säkerhetsdörr.

Brf Muttern 9

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Muttern 9 och upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt 5 hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2004 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mälardalens Bostadsrättsförvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Storholmen.

Renovering

Fönster renoverades utvändigt 2016 Fiber indraget i alla lägenheter och lokaler 2015 Gården dränerades och renoverades 2014 Bergvärme installerades 2013 Vattenburet värmesystem installerades 2013 Fasad och tak renoverades 2011

Fastigheten energideklarerades 2010/2011

Hissen renoverades 2009/2010

Balkonger byggdes 2009

Stambyte i lägenheter skedde år 1974. Stammarna spolades och bedömdes vara i gott skick år 2004 och 2015 Stambyte i källare och lokaler skedde år 2013

Kommande renoveringar

Renovering av dörrpartier i port och vädringsbalkonger (2017/2018) Renovering trapphus och byte av lägenhetsdörrar (2017/2018)

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningen ca 21,6 mkr, vilket motsvarar ca 6 345 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016). Snittbelåningen i Stockholm är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm är ca 468 kr.Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Anordnas en gång på våren respektive hösten.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Man har cykelrum och barnvagnsrum.

Parkering

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 100/100 Mbit/s via fiberkabel.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2017-10-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här