Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Varvsgatan 6
Arkitekt: Löfgren & Otterström 1909
SÖDERMALM - HÖGALID
STOR LJUS JUGENDETTA, MÖJLIG TVÅA, MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: MAINSTREET FOTOGRAFI: SPINNELL

I ett tjusigt jugendhus i vackra och lugna Söderkvarter ligger denna fina och rymliga etta med alkov. Generös takhöjd, stora fönster med djupa nischer och balkong är några av de tillgångar som du dessutom får med detta boende. Det stora vardagsrummet är ett vackert och inbjudande sällskapsrum med kök och sovalkov separat placerade. För den som önskar går denna lägenhet dock att disponera om och gå från att vara en etta med separat kök till att bli en tvåa med separat sovrum.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Löfgren & Otterström 1909
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
1,5 rum
Area:
39 m²
Avgift:
1 513 kr I avgiften ingår värme och vatten (+ obl. tillägg om 115 kr/mån för bredband och 75 kr/mån till balkongfond).
Pris:
3 500 000 kr Budstart
Huset och föreningen
Kvarteret Muttern vid Högalidsparken bebyggdes under åren 1909 till 1916 och fastigheten Muttern 9 stod färdig 1912. Arkitekter var Ernst Otterström och Paul A Löfgren. Tillsammans och var för sig har de ritat många stilfulla hus i både centrala Stockholm och i Solna. Muttern 9 är en pampig byggnad i hörnet av Varvsgatan och Heleneborgsgatan, uppförd med fem våningar samt till större delen inredd suterräng. Fasaden är vackert dekorerad och putsad i ljust gult och har stora brunmålade tidstypiska, dock ej ursprungliga, fönster. Här huserar den välmående föreningen Brf Muttern 9 som består av 42 bostadsrättslägenheter, tre hyresrättslägenheter (dold tillgång) och fem hyreslokaler som ger goda intäkter till föreningen. För den boende finns en trevlig nyrenoverad innergård med utemöbler, grillmöjligheter och odlingslådor. Inomhus finns tvättstuga, barnvagns- och cykelförvaring och soprum.

Närområdet
Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom precis intill lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. I grannkvarteret finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den Öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken och Skinnarviksberget, och trevliga promenadstråk längs med vatten, till exempel på Långholmen och Reimersholme dit du kan gå och svalka dig med ett kvällsdopp efter en lång dag. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. En matbutik (Ica) har du även mitt över gatan.

Allmänt


En ljus och rymlig etta med generös takhöjd och flexibilitet i planlösningen. Stora fönster, djupa nischer och bevarade radiatorer ger karaktär tillsammans med trägolv, höga golvsocklar och kälat tak. Ett förråd om cirka tre kvm hör också till lägenheten.

Kök


Köket är ett parallellkök som delvis renoverades under 2016. Då uppdaterades rummet med nya skåp och ny bänkskiva, och samtidigt installerades en diskmaskin. Köksinredningen kommer från Kvik och har vita släta luckor. Diskbänken är rostfri och har en dubbel diskho och väggarna intill är klädda med ett mörkt liggande kakel. Köket har gott om förvaring i såväl skåp som på öppna hyllor. Till vitvarorna hör även kyl, frys, spishäll, ugn och fläkt. Väggarna är ljust målade och ett stort t-postfönster förser rummet med ljus och den djupa fönsternischen är även en fin förvaringsyta.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett rymligt, ljust och lättmöblerat rum som kan rymma alla funktioner du kan tänkas behöva; till exempel soffa, matbord och förvaring. Väggarna i vardagsrummet målades 2017 i en ljust grå nyans och på golvet ligger originalfurutiljor. Vardagsrummet har ett fint ljusinsläpp från det stora fönsterpartiet som även infattar dubbla dörrar ut till lägenhetens balkong. Balkongen ligger med lugnt och trevligt innergårdsläge. Här ryms såväl utemöbler som odlingar. Här är det perfekt att duka upp till middag eftersom du har kvällssol.

Alkov


En god tillgång i lägenheten är alkoven där du kan få plats med en 120 cm bred säng och därmed slippa att uppta yta till detta i vardagsrummet. Det är ett mysigt eget krypin som ligger med ingång från hallen. Här är väggarna målade i drömskt ljusblått.

Badrum


Badrummets väggar är kaklade i vitt klassisk kakel som har en ljust grå bård och på golvet ligger vit klinker. Bakom en glasvägg finns en tak- och handdusch. Under handfatet finns bra förvaring i en kommod och på väggen sitter en stor spegel och belysning. I badrummet finns även en handdukstork.

Hall


Hallen är ett rymligt rum som har bra förvaring i en stor garderob. Väggarna är målade i vitt. Lägenheten är även försedd med säkerhetsdörr.

Brf Muttern 9

Antal lägenheter och lokaler:


Föreningen äger fastigheten Muttern 9 och upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt 5 hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2004 och är en så kallad äkta förening.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mälardalens Bostadsrättsförvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Storholmen.

Renovering


Fönster renoverades utvändigt 2016
Fiber indraget i alla lägenheter och lokaler 2015
Gården dränerades och renoverades 2014
Bergvärme installerades 2013
Vattenburet värmesystem installerades 2013
Fasad och tak renoverades 2011

Fastigheten energideklarerades 2010/2011


Hissen renoverades 2009/2010


Balkonger byggdes 2009


Stambyte i lägenheter skedde år 1974. Stammarna spolades och bedömdes vara i gott skick år 2004 och 2015
Stambyte i källare och lokaler skedde år 2013


Kommande renoveringar


Renovering av dörrpartier i port och vädringsbalkonger (2017/2018)
Renovering trapphus och byte av lägenhetsdörrar (2017/2018)


Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningen ca 21,6 mkr, vilket motsvarar ca 6 345 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016). Snittbelåningen i Stockholm är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm är ca 468 kr.Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.


Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Anordnas en gång på våren respektive hösten.

Tvättstuga


Föreningen har en tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Man har cykelrum och barnvagnsrum.

Parkering


Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och Kabel-TV


Ownit levererar bredband 100/100 Mbit/s via fiberkabel.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2017-10-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Löfgren & Otterström 1909
Energideklaration
Ej nödvändig
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här