Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fridhemsgatan 13
Archibald Frid - 1938
Kungsholmen / Fridhemsplan
ARKITEKTRITAD STUDIOLÄGENHET MED PANORAMAUTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: SCANDINAVIAN HOMES

Högst upp i ett av stadens finaste och bäst bevarade funkishus ligger denna moderna nyrenoverade studiolägenhet med obegränsad utsikt över Stockholms takåsar och balkong mot sydost. Planlösningen är utformad så utsikten kan upplevas från hela bostaden med öppna ytor som förstärker närvaron av det stadspanorama som spelas upp utanför de stora fönstren. Lägenheten har dessutom en balkong i vackert originalutförande från vilken du aldrig tröttnar på att beundra vyerna. Därtill är bostaden försedd med alla funktioner du kan önska dig, inkluderat bra förvaringsutrymmen. Lägenheten är ritad av arkitekt Anders Rotstein och har publicerats i internationella designmagasin. Välkommen till en fantastisk bostad med ett exceptionellt läge.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Fridhemsgatan 13
Område:
Kungsholmen / Fridhemsplan
arkitekt:
Archibald Frid - 1938
Våning:
8 av 8, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
43 m²
Avgift:
2 276 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Huset och föreningen

Kvarteret Hemmet bebyggdes till stora delar under 1930-talet efter att tidigare mestadels bestått av parkmiljö till Stockholms sjukhem. Mot Drottningholmsvägen byggdes den fastighet där biografen Draken låg och kring den restes fyra höga punkthus. Ett av dem var fastigheten Hemmet 9 med adress Fridhemsgatan 13. Den stod klar 1938 och arkitekt var Archibald Frid. Hemmet 9 är ett storslaget funkishus med nio våningar med bostäder och kommersiella lokaler i bottenvåningen. Fasaden är putsad i vitt och pryds av stilfulla balkonger och burspråk. Fastigheten har inte utsatts för några större ombyggnationer genom åren utan har behållit mycket av sitt ursprungliga utseende och får därigenom anses som ett av stadens finaste från sin tid. Huset har dessutom de senaste åren renoverats till tidsenligt toppskick. I brf Hemmet 9 finns 44 medlemslägenheter, två hyreslägenheter samt tre lokaler. Huset har en fullt utrustad tvättstuga. I gatuplanet huserar idag Gnarly Burger och grymt kaffe hittar du tio meter bort i porten bredvid.

Om lägenheten

Denna arkitektritade studiovåning har magisk utsikt och är som ett eget näste med sitt läge på översta våningen, högt ovan de flesta hus runt omkring. Här bor du helt insynsskyddat och med maxad Stockholmsvy, och kan pricka in många kända landmärken i ditt synfält; Västerbron, Högalidskyrkan, Globen, Söder Torn och Skatteskrapan för att nämna några. Rålambshovsparken och Riddarfjärden kompletterar stadsvyerna med grönska och sjöutsikt. De höga stora originalfönstren med fina marmorbräden, spanjoletter och vädringslådor har renoverats varsamt liksom balkongen med vitmålade plåträcken och både handledare och mellanliggare. Dag som natt imponerar vyerna härifrån. Planlösningen är väl uttänkt att innefatta all funktion du behöver för en väl fungerande vardag. Matlagning, sällskapsliv, tv-tittande, nattsömn, förvaring, arbete - allt har sin plats på de 43 kvadratmetrarna. Längs bostadens inre långvägg löper en linje av förvaring som börjar innanför ytterdörren med garderober och sedan övergår i kökets skåpinredning. Såväl garderober som köksskåp utnyttjar hela takhöjden och ger därmed mycket goda förvaringsutrymmen. Dörrar och luckor är vita och släta. Bänkskivan i köket är av svart granit och som stänkskydd sitter en svart glasskiva. Mitt i våningen finns en förvaringsenhet som även fungerar som en rumsavdelare. Mot köket finns här kyl och frys, som är integrerade i skåpinredningen, och varmluftsugn och mikrovågsugn placerade i bekväm arbetshöjd. På andra sidan placeras med fördel en väggmonterad tv. Med denna rumslösning behålls kontakten mellan de båda rumsytorna samtidigt som den också avgränsar. Bredvid denna enhet, och invid fönstren mellan kök och vardagsrumsdel finns plats för ett stort matbord. I vardagsrumsdelen av våningen sträcker sig en snygg specialritad hylla med hyllplan i olika storlekar från fönsterväggen och hela vägen till sovalkoven. Under denna placerar du gärna en soffa och till exempel en arbetsplats. Sovrummet är beläget i en enskild alkov längst in i bostaden. Här du ett lugnt rofyllt rum som avgränsas av ett draperi som silar fint ljus från fönstren in i alkoven. Till och med när du befinner dig längst in vid sängens huvudända slås du av utsikten över tak, tinnar och torn. Badrummet är placerat med ingång från hallen. Badrummets väggar är helt klädda i mörk och ljus glasmosaik. Golvet är belagt med den mörka mosaiken och försedd med golvvärme. Bakom en glasad duschvägg finns en tak- och handdusch. Handfatet är rektangulärt och har bra förvaring i kommod under. I väggen ovanför sitter en stor integrerad spegel. Samtlig fast belysning i bostaden är dimbar. Hela lägenheten har fått fiskbensparkett av vitpigmenterad ask som slipades hösten 2017 samtidigt som de ljusa väggarna målades om. En trappa upp från lägenheten finns ett vindsförråd om cirka två kvm. I avgiften ingår även trådlöst bredband och kabel-tv.

Brf Hemmet 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Hemmet 9. Den totala byggnadsytan uppgår till cirka 2 600 kvm. Av totalt 46 lägenheter är 44 upplåtna med bostadsrätt, de resterande två är hyresrätter som tillfaller föreningen då de boende flyttar. Till detta har man tre kommersiella lokaler (varav två slagits ihop).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets AB och fastighetsskötseln sköts av BK Fastighetsservice AB.

Renovering

" 2000 kontrollmättes lägenhetsytorna, " 2001 renoverades våra fönster, " 2002 utfördes stambyten, ny tvättstuga, " 2003 byttes all el, " 2004 renoverades fasaden, balkonger och tak, " 2006 renovering av trapphusentré, hiss, nya säkerhetsdörrar, ny ytterport, nya postboxar i entrén, vattenrenare installerades, " 2007 målades halva fönsterkarmarna plus fönsterblecken, utförd OVK. " 2009 drog vi in fiberbredband i huset (100/100) med hjälp av StockholmStadsnät. " 2010 utfördes stambyte av rören i källargolvet (ingick inte i stambyte -02) " 2013 renoverades och målades fönster utvändigt " 2015 modernisering av hissen

" 2017 stamspolning

Kommande renoveringar

Föreningen har genomgått stora renoveringar de senaste åren och inga större renoveringar har planerats i dagsläget då huset är i mycket gott skick.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 18 Mkr, Då föreningen inte specificerar boyta respektive totalyta kan vi inte göra en uppräkning på skuld per kvm boyta, men slår man ut belåningen rakt av på aktuell bostads andelstal så är skulden här på hela bostaden 400 000 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren. Den är försedd med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare och ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns tvättstuga och förråd. Förråd finns även på vinden, i entréplan finns cykelrum samt brevboxar.

Bredband och Kabel-TV:

Kabel-tv och bredband tillhandahålls av ComHem. Bredband 100/100 tillhandahålls av Stockholms Stadsnät. (Betalas av föreningen)

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på en lugn och pampig bred och allékantad del av Fridhemsgatan som leder ner till Norr Mälarstrand och Rålambshovsparken. Åt andra hållet når du på ett kick Fridhemsplan med tunnelbana och bussar. Med detta läge behöver du inte sakna någon form av service, ej heller grönska eller vatten. Området erbjuder många trevliga restauranger och caféer, både de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här