Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 81
HJALMAR ERIKSSON 1913
Södermalm - Sofo
STILFULL STOR FYRA MED BALKONG OCH KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Högt upp i en välbevarad hundraårig fastighet med ett både centralt och lugnt läge på Södermalm ligger denna ljusa och trivsamma sekelskiftesfyra med balkong och två vackra kakelugnar. Lägenheten har genomgående planlösning och är trevligt uppdelad i en social del och en lugnare sovrumsdel belägen mot gård. Kök, matsal och vardagsrum ligger i anslutning till varandra och du har tre möjliga sovrum. I detta hem är karaktären lika hög som trivseln och du har utsikt mot både gata och grönska. Läget i SoFo är ypperligt med bara ett par minuters promenad till tunnelbana och bussar, och lika nära till Nytorget och Vitabergsparken.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 81, 4tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
HJALMAR ERIKSSON 1913
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
100 m²
Avgift:
3 072 kr inkl. vatten

Huset och föreningen

De första ritningarna till tomten Harvpinnen 19 är signerade i december 1913. Det kom dock att dröja till 1917 innan fastigheten färdigställdes helt. Troligtvis påverkades byggprocessen av det rådande första världskriget. 1916 förnyades ritningarna och året därpå slutfördes byggnationen. Två arkitekter står bakom ritningarna, Hjalmar Eriksson ritade fasaden och P A Willgren planerna. Fastigheten består av två byggnader, den ena mot Östgötagatan och den andra vid Bjurholmsplan. Husen tillkom i en brytningspunkt mellan två stilperioder och visar upp drag av både nationalromantik och nyklassicism. Fasaden är enkelt utformad och har typiska sexrutade 1920-talsfönster, förutom den översta våningen som fått småpröjsade mer 1910-talslika fönster. Mellan de båda husen finns en av stadsdelens största innergårdar, som sträcker sig över hela kvarteret. Här är det mysigt och trevligt för alla åldrar. Det finns gräsmatta och planteringar, hägg, syrener och vinbärsbuskar, flera sittgrupper och grill. För de mindre finns även lekstuga, rutschkana, gungor och sandlåda. Här ligger även en tvättstuga, som det är lätt att få tider i. Föreningen Harvpinnen 19 bildades 1979 och har mycket god ekonomi och en fin gemenskap. Fasad och fönster är precis nyrenoverade och balkongerna är nymålade. I huset finns också bra cykelförvaring med tillgång till verkstad.

Närområdet

Här bor du både centralt och lugnt med en oas till innergård och i ett kluster av parkområden och trevliga stråk. Du bor granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker. Götgatan, Ringen, tunnelbana och bussar når du på ett par minuter.

Allmänt

En stor, ljus och genomgående lägenhet med stora fönster med djupa nischer, stuckaturer, takrosetter, listverk och speglade dörrar. Fiskbensparkett av ek ligger i alla rum utom sovrummen, som har brädgolv. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök och matsal

Köket parallellbyggt och stilrent och snyggt med vita släta luckor och lådor. Bänkskivorna är av svart sten och som stänkskydd sitter vitt liggande kakel. Här finns kyl, frys, induktionshäll, fläkt, varmluftsugn, mikrovågsugn och diskmaskin. I vinkel mot köksinredningen finns plats för ett stort matbord. Två stora fönster ger rummet rikligt med ljus och matplatsen öppnar sig även mot vardagsrummet genom en större dörröppning. Väggarna är vitmålade och har bevarade stuckaturer, och i taket finns takrosetter. På golvet ligger fiskbensparkett av ek. Bakom fina speglade dörrar finns även ett bevarat skafferi.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett inbjudande och socialt rum som ligger i vinkel med matsalen och även har dörr mot hallen. Invid fönstret finns två platsbyggda bokhyllor som går från golv till tak. Rummet är i övrigt lättmöblerat med gott om plats för soffa och andra möbler. I vardagsrummet finns en fin ljusblå kakelugn som idag är ett smycke i rummet, men som blir eldningsduglig om man tätar den (kanelerna har tätas av föreningen). Även vardagsrummet har vita väggar, stuckaturer, takrosett och fiskbensparkett.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum ligger med ett lugnt läge i bostaden och in mot gård. Det är ett ljust och rymligt rum med god plats för dubbelsäng och förvaringsmöbler. På golvet ligger furutiljor i original. I sovrummet finns även utgång till lägenhetens balkong, dit du leds genom dubbla glasade dörrar. Här har du mäktig utsikt över gård och grannhus och gott om utrymme för både utemöbler och blomster.

Sovrum två

Det andra sovrummet, som också ligger i riktning in mot gård, används idag som barnrum. Det är ett trivsamt rum med mysiga vinklar. Här finns en bevarad rymlig garderob med överskåp som utnyttjar hela takhöjden och en platsbyggd våningssäng/koja.

Sovrum tre/arbetsrum

Lägenhetens tredje rum används idag som ett arbetsrum, men kan även fungera som ett sovrum. I detta rum finns hemmets andra kakelugn, som inte är i bruk men går att ordningställa, men är mycket dekorativ i vitt kakel med rosettgirlang i pastell överst. Rummets väggar är vita med stuckaturer och har en fondvägg i en ljus blommig tapet. I väggen mot matsal och kök sitter fina spröjsade överljus. En hylla är också inbyggd i väggen.

Badrum

Badrummet är ett rymligt rum som är utbyggt i storlek. Här finns ett inkaklat badkar, egen tvättmaskin och en hel skåpvägg med handfat, spegel och infällda spotlights. Väggarna är kaklade i vitt kakel med en rostfärgad bård, och på golvet ligger rostfärgad klinker. Rummet har även handdukstork, golvvärme och dimrbart ljus.

Hall

Hallen är ett rymligt och välkomnande rum centralt placerat i bostaden. Innanför dörren finns plats för hatthylla eller krokar och här finns även en rymlig garderob. I hallgången finns en platsbyggd sittbänk med bra förvaring. Väggarna målade i en ljust grå nyans som kontrasterar fint mot de vita snickerierna och stuckaturen.

Brf Harvpinnen 19

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter med bostadsrätt 22 stycken lägenheter samt hyr ut två lokaler i de av föreningen ägda fastigheterna Östgötagatan 81 och Bjurholmsplan 26. Lägenheterna fördelar sig på 10 lägenheter med 4 rum och kök om 100 kvm, 10 lägenheter med 3 rum och kök om 85 kvm, 1 lägenhet med 3,5 rum och kök om 104 kvm samt 1 lägenhet med 2,5 rum och kök om 91 kvm. Total bostadsyta är 2 045 kvm och total lokalyta är 214 kvm.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen bildades redan 1979 och förvärvade fastigheten samma år.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

1976 Elstigare och v/a stammarna byttes. Rensning av stammar sker ca vart 5-10 år. 1999 Byggdes balkonger. 2002 Renovering av rökgångar. 2003 Målades entréer och portaler. 2017 Tak och fönster renoverades samt fasader mot gården respektive Östgötagatans gatufasad putsades om.

Kommande renoveringar

Inget större arbete är planerat.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket stark och man är mycket lågt belånad. Efter avslutade renoveringar under 2017 har man 3,3 msek i lån vilket ger ca 1 613 kr/kvm i belåningsgrad. Man gör positiva resultat och har ett bra kassaflöde. Avgifterna har legat stilla under flera år och det finns inga planer på några ändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Uppvärmning

Lägenheterna värms upp med direktverkande el, dvs el-element, som bekostas av bostadsrättsinnehavarna. Uppvärmningskostnaden över året för denna lägenhet är, utslaget per månad, ca 500-600 kronor i månaden.

Gemensamma utrymmen

För föreningens medlemmar finns en mysig och barnvänlig innergård med gräsmatta och planteringar som sträcker sig från Ringvägen hela vägen upp till Gotlandsgatan. Här finns både hägg, syrener och vinbärsbuskar samt grillmöjligheter med matplatser. För barnen är gården en dröm med lekstuga, rutschkana, gungor och sandlåda. Det finns även bra barnvagns- och cykelrum samt en tvättstuga (2 tm, 1 tt, torkskåp, mangel) på gården som oftast är lätt att boka.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd om ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Huset är ett ComHem hus.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontakt person Ingrid Björk.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här