Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bjurholmsplan 27
S Kjellberg & A Wallby
Södermalm - Sofo
STOR OCH STILFULL FAMILJEVÅNING MED BALKONG
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna 4,5:a präglas av läget, lugnet, utsikten och planlösningen. Detta är några av de anledningarna till att detta hem är en fantastisk plats att bo på och något utöver det vanliga. Här bor du ett stenkast från Nytorget och SoFos kreativa kvarter och folkliv, men i en egen lugn oas nästan helt utan trafik. Den välplanerade och genomgående lägenheten på fjärde våningen är uppdelad i en social umgängesdel och en lugnare sovrumsdel, och innehåller allt en familj kan önska sig för en smidig vardag och ett härligt umgängesliv. Bostaden har renoverats med stor omsorg om husets stil och bildar tillsammans med de många bevarade originaldetaljerna en synnerligen stilfull enhet. Dessutom bor du i ett högt och fritt läge utan insyn men med fin utsikt över omgivningarna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bjurholmsplan 27
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
S Kjellberg & A Wallby
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
112 m²
Avgift:
5 995 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 700 kr/år
Total driftskostnad:
6 700 kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Harven 42 uppfördes under åren 1927-1929. De första ritningarna gjordes av Sam Kjellberg 1926 men ritades sedan om av Anton Wallby 1928. Skillnaderna mellan de olika ritningarna är dock inte särskilt stora. Harven 42 är ett bostadshus i sex våningar (inklusive vindslägenheterna) i tidstypisk 1920-talsstil med en sparsamt dekorerad fasad som är putsad i en ljust grön nyans. De spröjsade sexrutade fönstren är exteriört målade i rött och huset har en fin bevarad entré i trä och glas. I Brf Harven 42 finns 29 bostadsrätter, en kvarvarande hyresrätt högst upp i huset (dold tillgång) samt en hyresrättslokal. På baksidan av fastigheten finns en lugn innergård med bland annat en nybyggd cykelförvaring under tak. Invändigt finns en gemensam tvättstuga och barnvagnsförråd.

Närområdet

Bjurholmsplan är en liten oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här bor du med grönska åt alla håll. Här är biltrafiken ett minimum och här leker barnen i parken och man sola och ha picknick ostört. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter.

Allmänt

Hela lägenheten totalrenoverades av fackmän 2011 då nuvarande ägare flyttade in. Bostaden fick då ett nytt kök med nya vitvaror, nya badrum, tvättstuga och inbyggda garderober. Elen drogs om, alla ytskikt målades och nya golv lades. I våtutrymmen och hall lades engelska golvklinkers från Original Styles och övriga rum fick enhetliga trägolv av bred plank som mörkpigmenterades och lackades. Väggarna är målad i ljusa nyanser och några ytor har tapeter från William Morris. Renoveringen gjordes i linje med husets ålder och harmonierar fint med de många bevarade originaldetaljer som finns bevarade: spröjsade fönster med spanjoletter och djupa nischer, radiatorer, speglade dörrar, listverk, takrosetter och detaljer som skafferi och blyinfattat glas. Planlösningen är genomgående och de stora fönstren och det höga läget tillsammans med den generösa takhöjden ger dig en ljus och luftig bostad. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 6 kvm.

Kök - matsal

När köket byggdes var intentionen att göra ett stilmässigt passande kök samtidigt som det skulle vara funktionellt inrett, så flera personer kan arbeta i köket samtidigt. Därtill fick köket en social planlösning för ett trevligt häng medan maten lagas. Köksinredningen utnyttjar takhöjden med skåp som går ända upp i tak och sväljer mycket förvaring, precis som köksön mittemot. Arbetsytorna är också väl tilltagna med extra många eluttag och bra belysning i infällda spotlights. Köksön är också en perfekt plats till att duka upp till buffé och plockmat. Köksstommarna är från Ikea och har har måttbeställda och handmålade luckor i ljust grått från Picky Living och beslag och knoppar i tidstypisk stil från Byggfabriken. Bänkskivorna är av carraramarmor med måttanpassad rostfri diskbänk till. Som stänkskydd sitter vitt rektangulärt metrokakel. På en vägg kompletteras köksskåpen med öppna hyllplan. Bevarat i köket finns ett skafferi från husets byggår, som är en både sval och rymlig plats för dina matvaror. Vitvarorna består av rostfri kyl och frys, induktionshäll, ugn, inbyggnadsfläkt och diskmaskin. Invid köket och köksön finns matsalsdelen av rummet där du vid ett av fönstren kan placera ett större matbord. Från köket når du genom glasade dubbeldörrar även lägenhetens balkong. Den ligger med högt läge över innergården och har ingen balkong ovanför. Härligt är det att kunna öppna upp dörrarna och ta med sig kaffekoppen ut i morgonsolen, tända grillen eller enkelt kunna duka till middag ute.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i öppen planlösning med köket som en del av det härliga umgängesrummet. Från vardagsrummet har du en fin utblick över resten av rummet. Vid rummets andra fönster har du en rymlig yta för en soffgrupp. I anslutning ligger även lägenhetens gäst-wc.

Sovrum ett

Sovrummen ligger samlade i den del av lägenheten som vetter mot Bjurholmsplan. Här är det lugnt och tyst för den som gillar att ha fönstret öppet under natten, och dessutom insynsfritt. Det största sovrummet är idag ett föräldrasovrum med platsbyggda garderober och gott om plats för dubbelsäng och även för andra möbler.

Sovrum två

Sovrum nummer två används idag som ett barnrum. Det är ett rymligt rum som gott och väl får plats för två fullstora sängar. Väggarna är målade i en ljus turkos färg.

Sovrum tre

Det tredje sovrummet, som är det minsta, är idag även det ett barnrum. Här är väggarna målade i pastellfärgade milda nyanser. En dörr med glasat fönster i den övre spegeln leder till detta rum. För den som vill jämna ut storlekarna mellan sovrum två och tre går det att flytta den väggen, det har gjorts i lägenheten under.

Inre hall

Innanför entrén och i anslutning till sovrummen ligger en rymlig inre hall. Denna yta fungerar idag som ett extra vardagsrum, en skön mittpunkt i lägenheten. Här kan till exempel barnen ha ett eget häng medan föräldrarna har gäster i det andra vardagsrummet, ett extra rum som blir det som det behövs till, kanske en arbetshörna eller dit du går för att få se På Spåret i fred. Inbyggd i väggen finns en platsbyggd bokhylla. Passagen mellan den inre hallen och köket är tapetserad med en tapet från William Morris. Här finns ett skåp målat i en till tapeten matchande petroleumgrön färg. Skåpet har hyllor från golv till tak och passar bra till förvaring av dammsugare och städsaker.

Badrum

Badrummet är en flott komposition inspirerad av viktorianska badrum men med moderna armaturer och en vägghängd wc som kontrast, en fin avvägning mellan äldre stil och modern funktionalitet. Väggarna är kaklade till hälften med engelskt kakel i färgen Victorian Green som avslutas med en svart bård, och ovanför är väggen målad i vit våtrumsfärg. På golvet ligger vit och svart klinker i mönstret "Gloucester". Badkaret är inkaklat och har en tak- och handdusch från Mora. Handfatet kommer från Duravit och har en blandare från Vola i design av Arne Jacobsen. Ovanför sitter en engelsk glashylla, en rund spegel och en Bernadottelampett. I badrummet finns även golvvärme, en oljeburen handdukstork och ett specialbyggt skåp för förvaring.

Wc

Den mindre toaletten ligger i anslutning till vardagsrummet. Den har inretts med en vägghängd wc, avställningsyta ovan med topp av carraramarmor, väggskåp med spegeldörr, handfat från Duravit med svart kran i design av Arne Jacobsen från Vola. På golvet ligger vit och svart klinker i mönstret "Barcelona". Väggarna är målade med vit våtrumsfärg.

Tvättstuga

I anslutning till sovrummen och den bortre hallen ligger lägenhetens lilla tvättstuga. Här finns tvättmaskin, torkskåp, en grovtvättho och en vägghängd tvättställning. Dessutom finns en avställningsyta med topp av carraramarmor, öppna hyllor för förvaring och eluttag för den som vill stryka här. Allt man behöver har passats in på ett mycket smart sätt. Väggarna är målade i vit våtrumsfärg och på golvet ligger vit och svart klinker, "Barcelona".

Inre hall två

Utanför tvättstuga och sovrum finns en mindre hall som har väggar tapetserade i William Morris mönster "Honeysuckle". På golvet ligger harlekinmönsterlagt klinker i engelskt rött och vitt. I rummet finns en bevarad originalgarderob med överskåp. Här finns även en ytterdörr. För den som önskar är denna entré smidig att utnyttja för att till exempel ta barn i grusiga kläder direkt till tvättstugan eller för en enklare inflytt av möbler till sovrummen.

Entré

Vid bostadens huvudentré sätter golvklinkers i viktoriansk stil genast en välkomnande och stilfull prägel. Golvet är harlekinrutigt i engelskt rött och vitt med bård runt, som dessutom är försett med golvvärme. Innanför dörren sitter klädkrokar från Byggfabriken. Längre in i hallen, bakom en vacker dörr med blyinfattat glas, finns en rymlig klädkammare med klädstänger, hyllor och lådor från Elfa. Bostaden är försedd med säkerhetsdörrar.

Brf Harven 42

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Harven 42. Föreningen upplåter 28 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt. Fastigheten ritades av arkitekterna Sam Kjellberg och Anton Wallby 1926 - 1928. Fastigheten uppfördes 1927 - 1929.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades redan 1988 och förvärvade fastigheten 2000.

Mark - Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetshjälpen Lindgren AB.

Renovering

2001-2002 En omfattande renovering skedde 2001-2002 då stammar, elstigar byttes, badrum renoverades, vindsvåningar och lägenheter i bottenplan byggdes och fasaden byttes ut. Föreningens gård renoverades även samtidigt. 2010 Målning & nya maskiner i tvättstugan 2013 Renovering av husets altan samt fönster

2014 Radonmätning

2015 Renoverat Hissen

2017 Byte av värmeväxlare

Kommande renoveringar

Ytterligare renovering av tvättstugan planerad för 2018

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 8902441Mkr, vilket ger cirka 5286 kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år ca 600 kr. Avgiftsförändringar: Inga kända eller planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske men kräver tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Har föreningen några gemensamma städdagar: Ja, minst en om året.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i fastighetens källare. Det finns två tvättmaskiner (Miele), en torktumlare, samt ett torkrum. Mangel.

Gemensamma utrymmen

Trevlig stängd innergård med utemöbler. Barnvagnsrum finns i husets entrè. Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 6kvm.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme och vatten. Bredband och kabel-tv tillkommer.

Överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och medlemskap avgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift och pantsättningsavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.