Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Luntmakargatan 67
August Hellerström 1884
Vasastan - Norrmalm
STILFULL TREA MED STUCKATURER & ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Med centralt läge i en välbevarad fastighet från 1884 finns denna praktfulla våning om tre rum och kök. 3,10 meters takhöjd, fiskbensparkett, höga fönster med speglade nischer, fyllnadsdörrar, stuckaturer och takrosetter är några av de bevarade detaljer som sätter prägel på detta stilfulla boende. Planlösningen är genomgående med de tre stora rummen i fil mot gatan. Vardagsrummet är våningens paradrum med två fönster mot gatan och en vacker öppen spis. Sovrum flankerar på vardera sida. Det trivsamma köket är beläget in mot gården. Däremellan löper en rymlig hall med platsbyggd förvaring, wc och duschrum.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
August Hellerström 1884
Våning:
2 av 5
Rum:
3 rum och kök
Area:
82 m²
Avgift:
2 880 kr inkl värme, VA
Pris:
6 800 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Sjökatten 20 uppfördes under mitten av 1880-talet efter ritningar av August Hellerström, som ritade fasaderna, och Carl Cederström, som stod för planerna. Sjökatten 20 är ett femvåningshus beläget i hörnet av Luntmakargatan och Rådmansgatan. Det är ett tidstypiskt och till det yttre välbevarat stenhus i nyrenässansstil med rusticerad bottenvåning med välvda fönster- och dörröppningar. Mot Luntmakargatan finns en bevarad rikt dekorerad körport med en gångdörr i mitten. Fasaden har en kraftfull och riklig stiltypisk dekor. Brf Sjökatten 20 förvärvade fastigheten år 2000. Här finns 17 bostadsrättslägenheter och hela nio hyresrättslokaler. För de boende finns en inramad innerstadsinnergård invid fastighetens gårdshus där det finns utemöbler och planteringar. I gårdshuset ligger föreningens tvättstuga. I föreningen finns även cykel- och barnvagnsförråd och soprum.

Närområdet

Här bor du i ett mycket urbant läge, nära till allt och med centrala Stockholm på kort gångavstånd. På tio minuter når du såväl Hötorget som Stureplan. Vill du åka kollektivt ligger Rådmansgatans tunnelbana i kvarteret intill. Området fullkomligen dröser av restauranger, många med asiatisk inriktning. Så kallas kvarteren ibland för Lilla Asien. Här finns till exempel Arirang, Lao Wai och Farang. Områdets nyaste tillskott är Lådan som ligger i grannkvarteret och är Flippin´Burger-gängets nya satsning där hantverksöl och streetfood serveras i en cool fyrkantig lokal. Här är det bara att poppa in, ingen bordsbokning och rejält med utrymme. Söker du grönska och avkoppling från citylivet har du på kort promenadavstånd till exempel Observatorielunden och Humlegården att uppleva klorofyll i.

Allmänt

En ståndsmässig stadsvåning med stora rum i fil och många vackra arkitektoniska element, vissa från byggnadsåret, som stuckaturer, speglade nischer och höga golvsocklar, och vissa något senare tillkomna, till exempel marmorfönsterbräden, spanjoletter och den stiliga öppna spisen. Väggar och snickerier är genomgående vitmålade och alla rum (utom köket) har fiskbensparkett. Till lägenheten hör även två vindsförråd och ett källarförråd.

Kök

Köket ligger med lugnt innergårdsläge. Köksinredningen har ljust gula och speglade luckor och lådfronter och bänkskivor av ek. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade med ljust marmorerat kakel. Övriga väggar är vitmålade och på golvet ligger breda trätiljor. Vitvarorna består av kyl, frys, spis, ugn, fläkt och diskmaskin. Invid det höga fönstret finns plats för en större matgrupp. En fin detalj är köksdörren som har ett vackert färgat fönster i den översta spegeln.

Vardagsrum

Det stora vardagsrummet är en vacker sal, som är mittenrummet av de i fil. Här förser två höga fönster rummet med ljus, medan dubbla speglade dörrar öppnar upp mot vardera intilliggande rum, och skapar både vackra rumssamband och ljusflöden. I ett av hörnen finns en riktigt stilfull pjäs i form av en öppen spis, fullt fungerande och både pampig och smäcker i utförande. Den tillkom lägenheten i början av 1940-talet då huset fick centralvärme och de gamla kakelugnarna togs bort, och är ett fint exempel på hur långt liv denna bostad har haft och hur det förändrats genom åren. Rummet ramas in av höga profilerade golvlister och i taket tronar en vacker takrosett.

Sovrum

Rummet till höger om vardagsrummet är idag ett föräldrasovrum, lugnt beläget längst in i lägenheten. Även här finns höga golvsocklar, speglade dörrar och fönsternischer och fiskbensparkett. Här finns bra förvaring i en rymlig klädkammare i original.

Sovrum/matsal

Hemmets andra sovrum ligger på motsatt sida vardagsrummet och disponeras idag som ett barnrum. Detta rum har dörrar både från vardagsrum och hall och ligger mittemot köket, vilket gör att det även passar bra att användas som matsal. Taket är något kälat och har en stram stuckatur. På golvet ligger fiskbensparkett.

Badrum

Lägenheten har separata wc och duschrum, vilket är både praktiskt och tidsbesparande. Rummen ligger i vinkel bredvid varandra. På wc är väggarna kaklade i ett marmorerat ljust kakel med dito klinker på golvet. Här finns wc och handfat med en spegel och hylla i ek. Duschrummet har väggar klädda i ett vitt liggande kakel och på golvet ligger samma klinker som på wc, försedd med golvvärme.

Hall

Dubbla speglade ytterdörrar leder in till hallen, som består av ett kapprum och en inre hall. I kapprummet sitter en lång klassisk hatthylla. Den inre hallen är lång och rymlig och ger plats till möblering. Fiskbensparkett och stuckaturer smyckar även detta rum.

Brf Sjökatten 20

BRF SKÖKATTEN 20

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten. Föreningen upplåter 17 lägenheter med bostadsrätt och 9 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Carl Cederström och uppfördes 1884.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Marken upplåtes med tomträtt. Kostnaden är cirka 270 000 kr per år. Nästa omförhandling sker om 9 år.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Savetime och den tekniska förvaltningen sköts av Stridbar.

Renovering

1884 - Huset byggdes 1913 - Drog in vatten och installerade WC 1932 - Hiss installerades i Rådmansgatan 52 1942 - Centralvärme installerades 1970 - Nya elstigare samt stammar (en del från 1920) 1999 - Gårdshuset renoverades och nya tvättmaskiner installerades 2000 - Brf Sjökatten 20 köpte fastigheten av Familjebostäder AB 2002 - Reglage till alla element byttes. Rökgångar renoverades. 2003 - Fönster målades om 2005 - Fasadrenovering mot Rådmansgatan 2006 - Elslingor installerades på taken för att förhindra istappar 2007 - Trapphuset i 52:an renoverades och ventilationskanal från restaurangen installerades 2009 - Taket tvättades och målades om, stickledningar spolades. Fibernät installerades 2010 - Trapphuset i 67:an renoverades och värmecentralen i källaren byttes ut (Fortum) 2011 - Vädringsbalkonger renoverades 2014 - Avloppsstammar spolades, de är inget akut men i framtiden kommer relining alt. stambyte ske.

Kommande renoveringar

Föreningen skall göra om vinden till lägenheter för att finansiera renovering av gård och grundförstärkning. I samband med dessa renoveringar och vindsbygge installeras hiss på Luntmakargatan. 15-18 miljoner i inkomst för vinden. Hiss kostar 3 miljoner. Med stor sannolikhet kommer det sluta med att föreningen behöver ta upp nya lån alt. kapitaltilskott.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet strax under 600 tkr, vilket ger cirka 368 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 441 kr (enligt ÅR- 16). Idag överstiger föreningens likvida medel dess lån. Avgiftsförändrändringar kan komma att ske då renoveringarna och ombyggnationerna är klart.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Nordeuropa försäkring AB.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstuga på gården, utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare samt mangel och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det cykel- samt barnvagnsförråd. Soprum finns med både hushållssopor samt grovsopor och tidningsåtervinning.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Säljare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av STOKAB. Fiber finns även indraget i fastigheten och levereras av STOKAB.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2017-09-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här