Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 1
Backström & Reinius1946/1953
Gröndal
SNYGG STUDIOLÄGENHET MITT I MYSIGA GRÖNDAL
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I en kulturhistorisk fastighet mitt i småstadsidylliska Gröndal ligger denna stilfulla lägenhet, ombyggd från lokal till bostad för några år sedan. Den ljusa och luftiga studioytan har klätts i både snygga och smarta kläder med till exempel kaklade köksytor, Picky Living-luckor och plywoodväggar. Hemmets hjärta, där du gärna hänger, är de härliga och sociala ytorna i kök och vardagsrum. Sovrummen ligger lugnt placerade vid sidan av. I bostaden finns dessutom gott om förvaringsutrymmen och ytor som är flexibla att disponera efter behov.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Backström & Reinius1946/1953
Våning:
1 av 7, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
78 m²
Avgift:
4 625 kr Obl tillägg Kabel-TV 140kr/mån samt bredband 124:-/mån.
Pris:
4 500 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Det höga Galjonshuset på Sjöbjörnsvägen 1 och övriga husen i fastigheten Galjonsbilden 22 ritades under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. Arkitekterna bakom verket var duon Sven Backström och Leif Reinius och byggherre var Olle Engkvist. Backström och Reinius ritade även, för samma byggherre, de berömda stjärnhusen i kvarteret intill. Till fastigheten Galjonsbilden 22 hör även en rad terrasshus med hängande trädgårdar som i sig är unika, men något som gör dem verkligt speciella är de fastigheter av äldre datum som ligger infogade mitt i de 1950-talsbyggda. Vanligtvis hade man vid denna tid rivit de äldre byggnader som "stod i vägen" för nybygget, men här valde man i stället att renovera och infoga dessa hus som härrör från tidigt 1900-tal. Något som känns som att det bara skulle hända i Gröndal, där bebyggelse från olika tidevarv blandas på ett alldeles särskilt och charmerande sätt. Det tio våningar höga tegelbyggnaden, som är ett tidigt exempel på höghus med betongstomme, är ett landmärke i Gröndal. Hela fastigheten är blåklassad i Stockholms stads kulturminnesmärkning, vilket är den högsta klassen som ges fastigheter som är synnerligen kulturhistoriskt värdefulla. Föreningen Brf Galjonsbilden 22/32 köpte huset från Stiftelsen Olle Engkvist 2005 och består totalt drygt hundratalet lägenheter samt ett antal lokaler som hyrs ut. Fastigheten omgärdas av gröna gårdar där man bland annat anordnar kräftskiva varje augusti. En stor tillgång är också den fantastiska takterrassen på elfte våningen med milsvidd utsikt. En given plats att skåla in det nya året på.

Närområdet

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum ligger precis mittemot. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Du har även Hornstull och Södermalm på promenadavstånd.

Allmänt

En cool, inbjudande och rymlig lägenhet med smart och flexibel planlösning. Genomgående i alla rum finns vitmålade betongväggar och nylagt ekgolv. Fina fönster med marmorbräden och äldre radiatorer. Bra förvaring i ett flertal garderober samt i ett rymligt källarförråd som hör också till lägenheten.

Kök

Köket är ett fantastiskt sällskapsrum och dessutom ett mycket snyggt sådant. Det fina hörnläget och de tre fönstren ger en härlig bistrokänsla över rummet, och de helkaklade väggarna med klassiskt vitt kakel lagt i förband och med mörk fog spär på känslan ytterligare. Till detta passar de släta matt mörkgrå luckorna och lådorna med läderhandtag från Picky Living, samt bänkskivorna av hårdvaxoljad massiv furu, perfekt. Matplatsen är belägen i fönsterhörnet där sittbänkar med förvaring platsbyggts. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, spishäll, ugn, mikrovågsugn och diskmaskin.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i öppen planlösning med köket, men ändå separat, då köket är byggt i en vinkel som skärmar av. Det är ett rymligt hörnrum som har plats för en stor soffgrupp och andra möbler. En innervägg klädd i plywood ger rummet extra karaktär.

Sovrum

Bostadens största sovrum är ett rymligt hörnrum. Här får du både plats med en stor dubbelsäng (idag står en 210 cm bred säng här) och andra möbler. En dubbel garderob tar hand om förvaringen. Innerväggarna i plywood är en snygg detalj även i sovrummet. Ett inbyggt innerfönster ger rummet dagsljus från kök och vardagsrum.

Sovrum

I lugnt läge med ingång från hallen ligger hemmets andra sovrum används idag som ett barnrum. Det är ett mysigt kryp-in med ett litet fönster och plats för mindre säng och möbler.

Badrum

Badrummet har väggar helkaklade i vitt klassiskt kakel och på golvet ligger vit klinker. Här finns badkar och handfat med bra förvaring i en kommod, samt i väggskåp och hyllor.

Hall

Hallen är ett rymligt rum med gott om plats för klädhängare och krokar. Här finns även en bra skogarderob som effektivt röjer alla skor ur vägen. Lite längre in finns också ett stort förråd att stuva undan saker i. Den tilltagna rumsytan ger även plats till möblering - idag används den inre delen av hallen som kontor med plats för skrivbord och hyllor.

Brf Galjonsbilden 22/32

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger två fastigheter. Den ena fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 22 och består av flera byggnader. Den andra fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 32 och består av en byggnad. Den totala byggnadsytan uppgår till 9 444 kvm, varav 7 316 kvm utgör lägenhetsyta och 2 128 kvm lokalyta. Av dessa lägenheter är 102 upplåtna med bostadsrätt och 2 med hyresrätt. Föreningen har 8 uthyrda lokaler.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte AB och fastighetsskötseln sköts av Driftia AB.

Renovering

2015 Renovering och ommålning av fönster (Gröndalsvägen 50-56 och Sjöbjörnsvägen 1). 2010 Fastighetsboxar. 2010 Renovering av entréportar (Gröndalsvägen 48-56). 2009-10 Stambyte. 2010 Byte av elstammar. 2009 Nytt Fiber-Lan i alla byggnader. 2008-09 Ny maskinutrustning i tvättstuga. 2007 Nytt låssystem för hela föreningen. Se mer information om utförda renoveringar i årsredovisningen.

Kommande renoveringar

Föreningen upprättade 2008 en underhållsplan som sträcker sig 10 år framåt i tiden och uppdateras fortlöpande. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre fond.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 35,9 Mkr, vilket ger cirka 5 025 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 726 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en trädgårdsgrupp som planerar och handlägger den yttre miljön. Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar som även är ett bra tillfälle att lära känna varandra samt styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen på Sjöbjörnsvägen 1 och är utrustad med 6 tvättmaskiner, två torkskåp, tre torktumlare samt ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Mellan husen finns föreningens gård och på taket finns en gemensam takterrass med utsikt. Det finns källarförråd, cykelförråd, barnvagnsförråd, återvinningsrum, styrelserum och tvättstuga. Till fastigheterna hör 36 parkeringsplatser och två garage. Föreningen hyr endast ut parkeringar till de boende. I dagsläget är det kö till parkeringsplatserna.

Bredband och Kabel-TV:

Kabel-TV via Comhem och anslutning till fibernät genom Bredbandsbolaget.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här