Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 89 A
1905 Edward Ohlsson
Södermalm
YTEFFEKTIV JUGENDTVÅA - HÖGT GÅRDSLÄGE
TEXT: SCHUMACHER FOTO: BOUKARI STYLING: SANDANAM

Högt upp i ett klassiskt jugendgårdshus från 1905-talet vid Zinkensdamm och Tantolunden finner vi denna välplanerade tvåa på 36 kvadratmeter i sydvästläge. Den smarta placeringen av kök möjliggör såväl ett stort vardagsrum som ett avskilt lugnt sovrum. Lägenheten karaktäriseras av bevarade originaldetaljer som genomgående mörkbetsat golv i form av furutiljor, vackra fönsterpaneler, fönsterbänkar i marmor och ljusa väggar. Alltihop i en mycket välskött förening med låga skulder och månadsavgifter samt mycket bra lokalintäkter. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4,5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 89 A, 3 tr ö.g.
Område:
Södermalm
arkitekt:
1905 Edward Ohlsson
Våning:
3 av 4, ej hiss
Rum:
2 rum och kök
Area:
36 m²
Avgift:
1 382 kr inkl. värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

En välplanerad lägenhet med många kvaliteter från byggåret, till exempel genomgående mörkbetsat golv i form av furutiljor, fönsterbänkar i marmor och stiliga fönsterpanelar samt en takhöjd på strax över 3 meter. Genom en smart placering av kök har lägenheten även fått ett lugnt avskilt sovrum med vackert originalfönster.

Kök

Köket som är högblankt rött skapar en fin kontrast mot de vita väggarna och de mörka golven. Här finns dessutom bra förvaring samt full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin, varmluftsugn och spishäll. Dessutom finns ett ljusinsläppsfönster mot intilliggande sovrum.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt umgängesrum. Det är en lättmöblerad yta som rymmer en hel garderobsvägg. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger ett vackert mörkbetsat originalgolv. Från vardagsrum och sovrum har du en vilsam vy i sydväst över intilliggande gårdar. Här förbereds bygglov för fransk balkong.

Sovrum

Sovrummet har plats för en 140 cm säng, mörkbetsat originalgolv och ett vackert fönster mot gården.

Badrum

Via originaldörr med fönster ovan når vi badrummet vilket är helkaklat med vitt kakel, svart klinker och en dekorativt fonddel med mosaik.

Bf Södern nr 2 upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Plåten 2 och upplåter 19 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsförening och lyder under lagen om ekonomiska föreningar. Den förvaltas dock i all väsentlighet som en bostadsrättsförening. Kontrollera dock gärna föreningens stadgar för ytterligare information.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renoveringar

Se dokument för underhållsplan där bland annat nämns stambyte 1980 samt en noggrann plan för kommande renoveringar. Vad gäller större renoveringar ligge i plan att installera bergvärme, där föreningen räknar med att låna viss del av insatsen men på sikt ev. kunna sänka avgiften efter denna investering.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 5,3 mkr vilket ger 3 218 kr/kvm/boyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Stockholms Stads Brandkontor AB.

Städdagar

Föreningen har ett par gemensamma städdagar två gånger om året.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga, bastu, barnvagnsrum samt gemensam gård med grill, solstolar, utemöbler och cykelställ.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Bredbandsbolaget ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-18 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett riktigt klassiskt söderläge invid Zinkensdamm och Tantolunden. Dessutom bor du på Hornsgatan med allt vad det innebär av restauranger, caféer, shopping, service och kommunikationer. Långholmen och Tantolundens härliga promenadstråk, trädgårdar och bad är närliggande oaser såväl sommar som vinter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här