Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gästrikegatan 5
DORPH & HÖÖG 1910
Vasastan - Birkastan
LJUV JUGENDTREA MED KAKELUGN OCH TVÅ BALKONGER
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Härligt sekelskifte med balkonger och kakelugn i nästan skuldfri förening. Möjlighet att flytta köket för en mera social planlösning där man får två sovrum mot gården. Just invid Vasaparken, på lugna och trevliga Gästrikegatan, ligger denna fina och stilfulla genomgående jugendlägenhet om tre stora rum och kök. Här kan du njuta av såväl en vacker kakelugn som balkonger i både öst- och västerläge och en mängd vackra bevarade byggnadsdetaljer, som spröjsade stora fönster, speglade dörrar och nischer, stuckaturer och höga golvsocklar. Rumsfördelningen är flexibel och kan disponeras med ett eller två sovrum. Här bor du dessutom i en stabil och nästintill skuldfri förening med låg avgift.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1910
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
84 m²
Avgift:
2 093 kr inkl värme, VA, kabel-TV, Bredband samt IP telefoni
Pris:
8 450 000 kr Accepterat pris

Huset och föreningen

Fastigheten Liljan 30 uppfördes under åren 1910-11 och ritades av den tidens mest produktiva arkitektduo i Stockholm, Dorph & Höög. Dock har flera fasadritningar av huset framställts, och en av dem, signerad E Ericsson, är den som till slut kom att utföras, dock med vissa ändringar. Fastigheten består av ett gatuhus i sex våningar samt ett gårdshus i fyra våningar. Fasaden är slätputsad i en röd nyans medan sockeln är gråputsad. Gatufasaden har två burspråk ovan entréerna samt smäckra smidesbalkonger. Föreningen Bf Kamelian nr 6 u p a bildades redan 1926 och består av 20 bostadslägenheter. Det är en lugn och trevlig förening med mycket god ekonomi och låga månadsavgifter. För de boende finns en innergård med utemöbler och lekmöjligheter. Trots att föreningen inte är så stor har man en gästlägenhet som boende kan boka.

Närområdet

Gästrikegatan och dess närliggande gator utgör fina exempel på tidig 1900-talsbebyggelse. Här ligger många praktfulla och välbevarade jugendhus. Läget invid Vasaparken, där alla åldrar kan roa sig under lediga stunder, är mycket trivsamt. Här har du även nära till både Sankt Eriksplan och Odenplan och dess kommunikationer med tunnelbana, bussar, flygbussar samt citybanan. Restaurang- och caféutbudet i området är något av stadens trevligaste med till exempel klassiker som Wasahof, Tennstopet och Musslan. De allra närmaste kvarteren bjuder på pärlor som Erlands och Minh Mat. Gatan har ju dessutom blivit framröstade som populäraste gatan i Vasastan!

Allmänt

Ett vackert och trivsamt hem med stora rum och runtgående bra planlösning. Bostaden kan disponeras med ett eller två sovrum. Alla tre rum har bevarade furugolv, höga golvsocklar, stuckaturer och fantastiska originalfönster. Två balkonger och en fungerande kakelugn förhöjer kvaliteten på detta boende ytterligare. Till lägenheten hör två stycken förråd, ett vindsförråd i gatuhuset och ett källarförråd i gårdshuset..

Kök

Det fina köket för genast tanken till Medelhavet. Så designades det också av av en italiensk tandläkare som bodde i lägenheten på 1990-talet. Här finns en blå tråd genom köksluckor, väggar och golv. Köksinredningen av trä har blå fronter, och vid arbetsytorna sitter blå och vit mosaik. Övriga väggar är halvkaklade i vitt med en enkel bård upptill och på golvet ligger klinker i vitt med blå dekor. Vitvarorna har uppdaterats på senare år, här finns induktionshäll, varmluftsugn, kyl, frys, diskmaskin och tvättmaskin. I rummet finns plats för ett större matbord och fönstret ger trevlig utsikt över innergården.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett generöst sällskapsrum med många fina kvaliteter. De stora vackra fönsterpartiet förser rummet med ett rikligt ljus och på motsatt sida finns en riktig juvel i form av en tjusig ljusgrön jugenddekorerad och fullt fungerande kakelugn. Väggar och snickerier i rummet är nymålade och golvets furutiljor är nyslipade och hårdvaxade i vitt. Rummets storlek ger plats åt både soffgrupp och matbord för den som önskar. Via dubbla dörrar når du bostadens ena balkong, som är en originalbalkong från husets tillkomst med stiligt smidesräcke och snygg utblick över Gästrikegatan.

Matsal/sovrum

I fil med vardagsrummet, innanför dubbla speglade dörrar, ligger matsalen, ett vackert rum med burspråk mot gatan. Här kan du duka upp till stora middagar. Även här är väggar och listverk nymålade och golvet nyslipat och hårdvaxat i vitt. Detta rum kan vid behov användas som ännu ett sovrum.

Sovrum

Sovrummet ligger med lugnt läge in mot gården. Här finner du hemmets andra balkong som tillkom fastigheten 2010. Det är en rymlig hörnbalkong som ger matplats åt fyra personer. Sovrummet är även det en generös yta som ger gott om plats till en dubbelsäng och andra möbler. Här finns också en lång garderobsvägg. Väggarna är vitmålade med en fond av randig tapet och trägolvet är även det vitmålat.

Badrum

Badrummet är helkaklat med vita 10x10 cm stora plattor med bred fog, och på golvet ligger ljus terracottaklinker i samma storlek, med golvvärme. I duschen finns en fin kaklad förvaringsnisch. Handfat och tallriksdusch byttes 2017. Två vägghängda skåp finns för förvaring.

Hall

Hallen, med sin storslagna oktagonala form, är stor och välkomnande. Innanför dörren finns det gott om utrymme för hatthylla och skor. Här finns dessutom en rymlig klädkammare där du kan hänga undan kläder. Väggarna är tapetserade i en klassiskt randig tapet och på golvet ligger terracottaklinker.

Bostadsföreningen Kamelian 6 U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Liljan 30. Föreningen upplåter 21 lägenheter (varav två upplåts med hyresrätt) samt 4 kommersiella lokaler med hyresrätt. Storleken på bostäderna är fördelade på elva treor, sju tvåor samt tre ettor.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Renovering

På 80- talet genomfördes en genomgripande renovering av fastigheten. Då byttes stammarna i gårdshuset. Alla liggande stammar i källaren gathuset (de som brukar gå sönder) är i förebyggande syfte utbytta. Det har inte förekommit något problem på något våningsplan i de stående stammar som är förbundna med lägenheten. 2008 fick gatuhuset ny hiss och 2009 installerades en sopsug. Samma år genomfördes en genomgång av gårdsbjälklag, fasaden renoverades, balkonger byggdes och renoverades, skorsten i gårdshus renoverades, fönster och dörrar målades och elledningarna byttes. 2010 renoverades tvättstugorna, fönster i trapphus byttes/renoverades. 2011 renoverades trapphusen. 2016 spolades stammarna i gatuhuset.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2035.

Ekonomi

Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är cirka 1 200 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i Vasastan är cirka 6 000 kr per kvm Bostadsrättsyta). Avgift/kvm är 298 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Vind

En förstudie om byggande av bostad på vind har genomförts under 2016. Utfallet visade att det är möjligt att inreda vinden med lägenhet. Vilket måste anses innebära en dold tillgång i föreningen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma (Svennsia) för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (en i vardera hus) med effektiva maskiner, torkskåp och torktumlare. Tvättid kan bokas med mellan kl 08-20 i två pass.

Gemensamma utrymmen

Innergård med sitt- och grillmöjligheter.

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med ComHem. Basutbud ingår i avgiften. Bredband om 1000/1000 Mbit ingår i avgiften.

Förråd

1 vindsförråd i gathuset samt 1 källarförråd i gårdshuset.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här