Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rosengatan 13
NILS STERNER 1945
Centrala Sundbyberg
NYRENOVERAD TREA, MÖJLIG FYRA, MED TVÅ BALKONGER
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL

På lugna och lummiga Rosengatan i centrala Sundbyberg finns denna stilrena och stora trerummare om 89 kvm som enkelt går att bygga om till en fyra. Lägenheten, som har ett fint hörnläge med utsikt över vackra Sundbybergs kyrka, har två balkonger i västerläge, en från vardagsrummet och en från det stora sovrummet. Lägenheten har ett snyggt stilrent kök, ett stort vardagsrum med burspråk ut mot kyrkparken, och två sovrum, varav det ena är möjligt att dela av till två mindre rum. Här finns dessutom ett under september nyrenoverat och stambytt duschrum med tvättmaskin, en rymlig hall med klädkammare och flera garderober. Takhöjden är generös och rumsytorna är flexibla. Med tunnelbana runt knuten, grönområden, bagerier, butiker och bra restauranger inom någon minuts avstånd bor man här med bästa läge i Sundbyberg.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
NILS STERNER 1945
Våning:
1 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
89 m²
Avgift:
4 786 kr inkl. värme och vatten
Pris:
5 000 000 kr (utropspris)

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 400 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Huset och föreningen

Fastigheten Stenkvista 4 uppfördes 1945 efter ritningar av Nils Sterner. Nils Sterner var stadsarkitekt i Sundbyberg under åren 1935-1945 och blev därefter chefsarkitekt vid Stockholms fastighetskontor. Han står ensam och i par med andra arkitekter bakom en mängd Stockholmsbyggnader, till exempel Tekniska nämndhuset och nya polishuset på Kungsholmen samt centrumanläggningarna i Bagarmossen och Västertorp. Stenkvista 4 är ett bostadshus i fyra våningar uppdelat på två huskroppar något förskjutna i höjdled. Det är ett tidstypiskt 1940-talshus beläget i grönska med en fin planterad förgård, omgärdad av staket. Brf Rosengatan är en välskött och stabil förening med 33 lägenheter och en lokal. Föreningen har en grönskande gård med utemöbler, grill och lekplats, pallkragar med jordgubbar och kryddor och rabatter med bland annat tulpaner och pioner. Här leker barnen efter dagis och skola. I fastigheten finns även tvättstuga, hobbyrum, styrelserum och cykel- och barnvagnsförvaring.

Närområdet

Här bor du med bästa läge centralt och lugnt i Sundbyberg. På någon minuts promenad når du Sturegatan och Signalfabriken med butiker, service och matställen, samt tunnelbanan, bussar, tvärbanan och järnvägsstationen med pendel- och fjärrtågtrafik. Här finns även flera grönområden och promenadstråk som Tornparken och Lötsjön, i Tornparken finns även populära restaurangen Vattentornet med genuina italienska pizzor. I Ursvik finns det upplysta skidspår och spår för löpning/promenader. I närheten finns flera förskolor, bland annat omtyckta Hagabergsgården, och skolor, till exempel Ängskolan med F9-verksamhet. Viktor Rydberg har under hösten startat en ny högstadieskola i centrala Sundbyberg.

Allmänt

En ljust renoverad och stor lägenhet med rymliga rum i flexibel planlösning som kan anpassas efter behov. Lägenheten är väl omhändertagen med fina ytskikt. I alla rum ligger fiskbensparkett av ek. Det största sovrummet har originalparkett från byggåret som slipats, övriga rum har fått likadan nylagd ekparkett. Alla väggar är bredspacklade och nymålade i ljusa nyanser, och även tak och lister är målade de senaste åren. I alla fönster ligger fönsterbrädor av marmor. De två balkongerna har renoverats och klätts i sinuskorrugerad plåt som troligen är likadan som originalet, och på golven ligger platsbyggd vitsåpad trätrall. Två rymliga förråd, ett på vinden och ett i källaren, hör också till lägenheten.

Kök

Det rymliga köket ligger mitt i lägenheten och är snyggt och stilrent renoverat. Köksluckorna är vita och släta och bänkskivorna är av ek. Vid arbetsbänken är väggen kaklad i vitt större kakel. Såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor är väl tilltagna. Alla skåp går upp till tak. Den maskinella utrustningen går i rostfritt och består av stor kyl och frys, induktionshäll med ugn och integrerad fläkt, mikrovågsugn och diskmaskin. Ett stort fönster förser köket med ett fint ljus. Här finns plats för ett större köksbord. Väggarna är målade i ljust grått.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort hörnrum med ett stort antal fönster och ett burspråk. Rummet har utsikt i två väderstreck mot kyrkan och fina kyrkparken. Det vackra kyrktornet är ett trevligt blickfång och på kvällen är hela kyrkan belyst. Rummet har en tydlig soffdel och en matsalsdel med plats för stora sällskap. Här finns även utgång till bostadens ena balkong med helglasad dörr, som ligger med västerläge. Nymålade ytskikt i vitt med fiskbensparkett i ek.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum ligger lugnt placerat i lägenheten. Här finns gott om utrymme för både dubbelsäng och andra möbler. Det finns även bra förvaring i en garderobsvägg. Detta rum har originalparkett i ek på golvet. Här finns lägenhetens andra balkong, som även den vetter mot väst, grönska och gård. Balkongdörren är helglasad, det tillsammans med det stora fönstret ger rummet ett fint ljusflöde.

Sovrum två

Lägenhetens andra sovrum nyttjas idag som ett barnrum. Det är ett stort rum med två fönster, så här finns möjligheten att dela av detta rum och göra två mindre av det. Idag finns här även två garderober. Vita väggar och vacker fiskbensparkett.

Badrum

Det under september färdigställda badrummet är stort, snyggt och fullutrustat. Väggarna är klädda i vitt större kakel och på golvet ligger grå klinker. Här finns ett stort handfat med fin ställyta bredvid och bra förvaring i en kommod. Ovan detta finns en stor måttbeställd integrerad spegel. Tak- och handdusch är placerad i ett hörn med duschväggar. I rummet finns tvättmaskin och även en handdukstork med både vattenburen värme och elvärme. I taket sitter spotlights.

Hall

Från den rymliga hallen når du lägenhetens alla rum. Förutom att det innanför dörren finns gott om utrymme för hatthylla och skor är hallen möblerbar. Här finns även en rymlig klädkammare, som är så stor att den kan inredas till exempelvis ett kontor. Nymålade väggar i vitt och fiskbensparkett i ek. Bostaden är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Rosengatan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Rosengatan (org. nr 769607-7960) äger fastigheten Stenkvista 4 med ett flerbostadshus i fyra plan. Huset är uppfört 1945 och är beläget i Sundbyberg. Föreningen upplåter 33 st lägenheter med bostadsrätt, samt en hyresrättslokal. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2004.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mälardalens Bostadsrättsförvaltning (MBF). Teknisk förvaltning sköts av föreningen själva.

Renoveringar

2017: Stambyte sker just nu och omfattar alla badrum på ena sidan i uppgång 13, även fyra badrum och tre kök i uppgång 11 samt fyra toaletter. Tvättstugan helrenoveras likaså samt alla rör i källarplan. Asbestsanering har också genomförts i källarplan. Stambytet blir preliminärt klart i november och då är hela fastigheten stambytt. 2016: Villkorad försäljning av vinden till en entreprenör som planerar byggnation av tre till fyra lägenheter. Bygglov inväntas. 2015: Ny torktumlare. Försäljning av sista hyresrätten. Byte av belysning i källare. Trappräcken kompletterade med extra "pinnar" för ökad säkerhet. 2014: Stambyte en köksstam i uppgång nr 11. 2013: Lokalen delvis renoverad, golv och nytt pentry i övre delen. Ny tvättmaskin i tvättstugan. 2012: Renovering av stuprör. 2011: Vattenläcka i "ny" vattenledning. Fyra badrum och intilliggande ytor renoverade. 2010: Nya treglasfönster. Säkerhetsdörrar installerade med nytt låssystem för hela huset. Postboxar i entrén. Nya vatten- och avloppsrör från källaren ut till kommunens brunn. 2009: Ny värmepanna. Totalrenovering av tak. Nya kallvattenrör. 2008: Spolning av avloppstammar. 2007: Renovering av trapphus. Nytt torkrum i tvättstugan. Ny vattenmätare. 2006: Renovering av samtliga balkonger. 1989: Stambyte.

Kommande renoveringar:

Fasaden ska eventuellt renoveras, endast av estetiska skäl. Det finns planer på att göra om och rusta upp utemiljön. Det finns medel budgeterat för detta underhåll.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 15,5 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,5 mkr. Föreningen har även intäkter från en hyreslokal. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 7.300 kr/kvm. Föreningen har efter stambytet gjort det mesta i underhållsväg för en tid framöver.

Avgifter

Styrelsen har beslutat om oförändrade avgifter för 2017. Det finns inga planer eller beslut om avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Föreningen har pratat om att skriva om stadgarna för att ta ut en avgift för andrahandsuthyrning.

Försäkring

Fastigheter är fullvärdesförsäkrad i Moderna Försäkringar genom Allians Försäkringsmäklare AB. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen. Föreningen svarar för medlemmarnas bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning utförs av städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. En firma finns inhyrd för gräsklippning m.m.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga finns i anslutning till port 13. Här finns två tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel och ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, snickarrum, cykelrum, barnvagnsförråd (finns emellan portarna) samt utemiljö med gemensamma utemöbler och en gasolgrill för soliga sammankomster utomhus. Det finns en takterrass som även ska fräschas upp.

Sophantering

Sopnedkast för hushållssopor finns på Prästgårdsgatan och Fågelsången, i anslutning till gården. Vid gatan utanför port 11 finns behållare för pappersinsamling, i övrigt hänvisas man till en återvinningscentral i närheten.

Parkering/garage

Föreningen innehar inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Sundbybergs kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (300 kronor). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Sundbybergs Stadsnät (fiber indraget) som har ett brett utbud av tjänster för bredband, telefoni och TV. Föreningen har även avtal med Com Hem för kabel-tv.

Förråd

Till bostadsrätten följer två rymliga förråd, ett på vinden och ett i källaren. Om det blir så att vindarna avyttras så ska det finnas möjlighet till ett förråd i källaren istället. Med största sannolikhet kommer de större lägenheterna få två förråd på källarplan, men detta är inte beslutat.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här