Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Surbrunnsgatan 3
A. Janson 1889
Vasastan - Sibirien
HÖGST UPP I VACKERT SEKELSKIFTESHUS MED LJUST LÄGE
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: MAIN STREET

Höga originalfönster, tre meters takhöjd och fina furutiljor sätter tonen i denna ljusa och luftiga sekelskifteslägenhet med högt läge i huset. Här välkomnas du av ett härligt socialt kök och har ett trivsamt vardagsrum intill. Två sovrum, varav ett med loft, generösa förvaringsutrymmen och egen tvättstuga utgör ytterligare tillgångar i detta hem där du bor lugnt och tyst i en liten trevlig förening med en mysig grön stor innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
A. Janson 1889
Våning:
4 av 4, Hiss saknas
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
3 536 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
5 350 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
3 500 kr/år
Försäkring:
2 300 kr/år
Total driftskostnad:
5 800 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Fastigheten Trasten 11 uppfördes under åren 1895-1896 av Stockholms Nya Tomt AB, som lät bygga ett flertal fastigheter i kvarteren under denna tid. Ritningarna gjordes av A Janson. Trasten 11 är ett femvåningshus med rosa slätputsad fasad och fönsteromfattningar och våningsband i gråbeige kulör. Bostadsrättsföreningen har samma namn som fastigheten, Trasten 11, och är en liten, lugn och trevlig förening med 17 bostadsrätter. Här finns en stor och vacker innergård som är en lummig oas mitt inne i stan med gräsmatta, lekytor, utemöbler, grillmöjligheter och till och med en liten fiskdamm, dock nu utan fiskar. Ombäddad av grönska myser du gärna vid grillen om kvällen.

Närområdet

Här bor du i genuin stadsmiljö i gränslandet mellan Vasastan och Östermalm/Lärkstaden, med direkt närhet till natur och rekreation i Lill-Jansskogen, på Norra Djurgården och kring Brunnsviken och Hagaparken. Det nyrenoverade Vanadisbadet ligger också endast ett par kvarter bort och för den sportintresserade är det även nära till bland annat Swartlings Ridskola, Kungliga Tennishallen, Östermalms IP och Balettakademin. Kvarteren ger dig flera pärlor som anrika Lindquists konditori, Lennart & Brors deli och restaurang och skrattfesterna på Norra Brunn. Kommunikationerna i området är mycket goda, du bor nära både Östra station och Odenplan med Citybanan samt röda och gröna linjen och många olika bussar.

Allmänt

En mycket fin sekelskifteslägenhet med många bevarade originaldetaljer som trägolv, dörrar, lister, stuckaturer och fönster med djupa speglade nischer. De detaljer som inte är i original är tidsenligt inpassade. Lägenhetens planlösning har moderniserats till en praktisk och flexibel familjevåning. Bostaden är genomgående målad i stockholmsvitt med snickerier i ljust grått och har välbevarade furutiljor i alla rum. Till bostaden hör ett källarförråd och ett vindsförråd som båda är runt 3-4 kvm stora.

Kök

Det stora ljusa köket är hemmets mittpunkt och en naturlig samlingspunkt att hänga i. Köksinredningen har vita speglade luckor och lådor och exklusiva helstavsbänkskivor av mahogny. Väggen vid arbetsytorna är klädd i vitt liggande fasat kakel. Vitvarorna består av kyl/frys, integrerad diskmaskin, mikrovågsugn och spishäll med ugn och fläkt. Köket är byggt i vinkel med utskjutande del med gott om förvaringsutrymme. Centralt i rummet får du plats med ett stort matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i anslutning till köket och är ett stort och ljust rum med två höga t-postfönster. Här finns gott om utrymme för en stor soffgrupp och andra möbler. Rummet har idag delats av till att infatta ett sovrum med en innervägg med ett fint spröjsat innerfönster. Väggen är varsamt monterad och går för den som önskar det att ta bort utan åverkan på övrig inredning.

Sovrum

Det inre sovrummet är ett mysigt rum som får ett fint ljusinsläpp genom det stora spröjsade innerfönstret. Rummet kan även bli riktigt mörkt - fönstret är försett med en hundraprocentig mörkläggningsplissé. Här är gott om plats för både en dubbelsäng och annan möblering och det finns även bra förvaring i en inbyggd klädkammare.

Sovrum

Lägenhetens andra sovrum används idag som arbetsrum kombinerat med sovrum. Detta rum har delats av till att även infatta hemmets tvättstuga. Den generösa takhöjden har här gett plats åt ett loft ovanpå detta utrymme, vilket gör att rummet kan användas som till exempel både kontor och sovrum eller som rum åt två barn där båda får egna privata ytor. Loftet är 4,5 kvm stort och rymmer en 160 cm bred säng.

Tvättstuga

Tvättstugan byggdes då resten av lägenheten renoverades. Här finns en praktisk tvättpelare med tyst tvättmaskin och torktumlare samt torkutrymme, och på golvet ligger mörkgrå klinker med ljus fog. Här finns även garderober.

Wc/dusch

Wc och dusch ligger i anslutning till hallen och är två separata rum, praktiskt och tidsbesparande. Wc är ett härligt blått rum med mosaik på både väggar och golv. Här inne finns toalett, handfat, väggskåp, spegel och öppna hyllor. I duschrummet finns väggar och golv av natursten med duschdel som är kaklad i vitt. I detta rum finns även ett handfat och ett spegelväggskåp.

Hall

Hallen är välkomnade och ljus och har bra förvaringsytor i stora spegelgarderober samt i ett förvaringssystem från Elfa i direkt anslutning. Innanför dörren finns även plats för en hatthylla eller krokar.

Brf Trasten 11

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Trasten 11. Föreningen upplåter 17 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten A. Jansson och uppfördes 1895-97.

År föreningen övertog fastigheten

På 1920-talet förvärvades fastigheten av bostadsföreningen Trasten 11 som 1999 övergick i bostadsrättsföreningen Trasten 11.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen själva

Renovering

2015 Ramp mot innergård samt underhåll av trädgård. 2014 Omputsning av fasaden mot innergård samt vissa plåtarbeten. 2013 Uppförande av cykeltak. 2011 Målning av tak. 2010 Värmeanläggning. 2009-2013 Renovering av fönster. 2007 Nya balkonger. 2006 Renovering av el (vind och källare). 2002 Rörstambyte. 1996 Renovering av trapphus. 1986 Elstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2014 och 2034. Inga större underhåll är planerade de närmaste åren. Vinden är oexploaterad och i samband med takrenoveringen 2020 kan en utbyggnad och avyttring bli aktuell.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,2 Mkr, vilket ger cirka 3 092 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 650 kr. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen och beviljas med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

2 ggr/år

Tvättstuga

Det finns ingen gemensam tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Innergård med gemensamma utemöbler och grill. Cykeltak och barnvagnsrum på gården. Stor torkvind med plats för allmän förvaring.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV basutbud ingår i avgiften. Comhem IT-leverantör inget gemensamt avtal. Finns anslutning till stadsnätet i källaren. Framtida utbyggnad i huset diskuteras.

Juridisk person

Juridisk person godkännes i vissa fall i föreningen. T.ex. om firmaägaren också bor i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här