Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 130
Arkitekt: Karlén B & Wikner R 1963
Södermalm
VÄLPLANERAD TREA VID STOR BARNVÄNLIG INNERGÅRD
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: BOUKARI

AV SÄLJAREN ACCEPTERAT PRIS! Snyggt sextiotal med bra planlösning och välfördelade rumsytor – i denna fina trerummare har du den rätta grunden till att forma ditt eget boende. Här finns ett praktiskt kök med originalstommar, ett rymligt vardagsrum och två bra sovrum. Dessutom två franska balkonger, badrum med tvättmaskin och goda förvaringsutrymmen i klädkammare och garderober. Lägenheten är genomgående och har stora originalfönster med marmorfönsterbrädor och vädringsluckor, bevarade innerdörrar och handtag, holländsk parkett i vardagsrummet och flera andra klassiska 1960-talsdetaljer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Karlén B & Wikner R 1963
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
69 m²
Avgift:
2 676 kr I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv.
Pris:
4 800 000 kr Säljarens accepterat pris
Huset och föreningen
Fastigheten Masken 50 ritades 1961 av arkitektduon Bertil Karlén och Ralph Wikner och uppfördes 1961-1963. Fastigheten består av fyra byggnader, varav den mot Ringvägen är den största med sju våningar. Brf Masken är en stor förening med 181 lägenheter som mellan husen har en stor grön och barnvänlig innergård med flera lekplatser, sittgrupper och grillar. Föreningen har en egen trädgårdsgrupp som arbetar med nya planteringar på ytorna. Här finns gott om plats och solens strålar når lätt in.

Närområdet
Här bor du med nära tillgång till vilt skiftande miljöer mitt emellan Skanstull och Vita bergen. Stora och Lilla Blecktornsparken är dina grannar och det är heller inte långt ner till vattnet vid Hammarbyleden. De kreativa kvarteren vid Nytorget och SoFo når du på några minuter, precis som knutpunkten Skanstull med butiker, service och kommunikationer.

Allmänt


En välplanerad och väldisponerad trerummare i ett barnvänligt kvarter med bra rumsytor och många bevarade originaldetaljer och kvaliteter. Här finns rymliga lättmöblerade rum, stora fönster, två franska balkonger och gott om förvaringsytor. Ett källarförråd om fyra kvm hör också till lägenheten.

Kök


I köket finns både originalplanlösningen och originalstommar kvar. Köksinredningen är vinkelbyggd och är en välstrukturerad yta med gott om både arbetsytor och förvaringsutrymmen med skåp som går ända upp i tak. Diskbänken är rostfri och diskhon dubbel. Till detta finns arbetsytor av massivt trä. Invid bänkarna sitter ett klassiskt tvåradigt kakel i original. Vitvarorna består av kyl, frys, spis med ugn, fläkt och diskmaskin. I köket finns plats för ett rymligt köksbord och här finns även ett stort fönster och dörr till fransk balkong. Härligt är att kunna öppna upp dörren mot den trevliga gröna innergården. På golvet ligger svart klinker.

Vardagsrum


Snygga klassiska glasade dubbeldörrar leder till vardagsrummet. Det är ett stort och ljust rektangulärt rum där du kan få plats med många funktioner. Soffa, matbord, förvaring, skrivbord, allt efter behov. Ett stort fönster med intilliggande balkongdörr ger rummet ett fint ljusinsläpp och volym. Här finns lägenhetens andra franska balkong som vetter mot gata och grön allé.

Sovrum


Bostadens största sovrum är ett lugnt rum med fönster in mot gården. Här finns gott om utrymme för dubbelsäng och förvaringsmöbler. Väggarna är målade i mörkt rött och på golvet ligger ekparkett.

Sovrum två


Lägenhetens andra sovrum används idag som ett barnrum. Även detta rum ligger med lugnt innergårdsläge. Väggarna är målade i ljusblått och golvet försett med ekparkett.

Badrum


Badrummet har helkaklade väggar i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger klinker. Ovanför handfatet finns ett väggskåp med spegeldörrar och på motsatt vägg finns ännu ett rymligt badrumsskåp. I badrummet finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Här finns även dusch och en handdukstork.

Hall


Hallen är ett stort och praktiskt rum med väldigt bra förvaring. Här finns både en rymlig klädkammare, två garderober och en platsbyggd hatthylla med skohyllor till. En vägg är tapetserad med Josef Franks mönster ”Vårklockor” från Svenskt Tenn. Övriga väggar är vitmålade och på golvet ligger ekparkett.

HSB:s Brf Masken

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Masken 50, med adresserna Ringvägen 122-130 och Bohusgatan 31-41. Föreningen upplåter 181 lägenheter med bostadsrätt och 6 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekterna Karlén Bertil & Wikner Ralph och uppfördes 1963.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1971.

Mark


Eftersom föreningen äger marken så påverkas man inte av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska- och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering


1990 renoverades fönstren
1995 renoverades balkongerna och plåttaket målades om
2008 gjordes fasaden på Bohusgatan
2009 spolades samtliga stammar i kök och badrum
2010 gjordes det en besiktning av badrummen där man tittade närmare på golvbrunnar och allmän status.

2015 stamspolning


2016 har balkongerna och fönstren inspekterats för att se om något behöver underhållas. Under 2017 kommer de arbeten som behövs att utföras.
2016 byttes även hissarna på Bohusgatan 41, 36 och Ringvägen 126 och man renoverade taket på Bohusgatan 35-37.

Kommande renoveringar


I dagsläget har föreningen inga planerade renoveringar.

Ekonomi


De långfristiga skulderna i föreningen är ca 5,2 mkr, vilket ger cirka 471 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 479 kr. I dagsläget finns inga beslutade eller planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygghansa.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga finns belägen i källaren och är utrustad med fem tvättmaskiner, tre torktumlare, 3 manglar och tre torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Det finns även två cykel/barnvagnsrum i huset samt soprum på gården.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV


I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter


Säljare betalar överlåtelseavgift. Medlemskap i HSB krävs för medlemskap i föreningen.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2017-10-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:


Föreningen har 171 garageplatser som kan hyras för 700 kr/mån och 52 parkeringsplatser som kan hyras för 300 kr/mån.

Bredband och TV


Fiberanslutet bredband levereras av Bredbandsbolaget, kabel-TV levereras av Com Hem.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Karlén B & Wikner R 1963
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här