Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Luntmakargatan 63
STURE FRÖLÈN 1938-1939
Vasastan - Norrmalm
VÄLPLANERAD CITYFUNKIS MED LÅG AVGIFT
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL

I urbana kvarter med mängder av restauranger runt knuten ligger denna funkisetta med alkov. För den som inte söker halvtapetserade randiga väggar må den ha ett visst renoveringsbehov, men när ytskikten setts över har du här en riktig funkispärla. De 29 kvadratmetrarna är välplanerade och smarta med stora sällskapsytor och en avskild alkov. Därtill finns ett yteffektivt kök med fönster och ett nyrenoverat och stambytt badrum. Och - månadsavgiften för detta smarta och snygga cityboende är under tusenlappen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
STURE FRÖLÈN 1938-1939
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
29 m²
Avgift:
978 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
2 875 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Kommentar:
Uppgifter om driftkostnader saknas.

Huset och föreningen

Fastigheten Flygaren 5 uppfördes under 1938-39 efter ritningar av Sture Frölén, som var en av den tidens mest anlitade arkitekter. Via hans penna skapades många högkvalitativa bostadshus, som alla hade det där lilla extra. Han ritade alltid hus som var lite elegantare än grannhusen och gjorde fina genomtänkta planlösningar. Flygaren 5, som är ett bostadshus i sex våningar med källare och under- och överbyggd gård, utmärks av en bottenvåning klädd i grön marmor med en entré indragen från fasaden prydd med en tjusig kromad pelare. Fasaden ovan är putsad i en bruten vit nyans och från våning två trappor och uppåt finns ett burspråk. Här huserar sedan 1999 Brf Luntmakargatan 63 som består av 41 lägenheter och är en välmående förening med låga avgifter..

Närområdet

Här bor du i ett mycket urbant läge, nära till allt och med centrala Stockholm på kort gångavstånd. På tio minuter når du såväl Hötorget som Stureplan. Vill du åka kollektivt ligger Rådmansgatans tunnelbana i kvarteret intill. Område fullkomligen dröser av restauranger, många med asiatisk inriktning. Så kallas kvarteren ibland för Lilla Asien. Här finns till exempel Arirang, Lao Wai och Farang. Men frågan är ändå om inte områdets trevligaste häng finns direkt i huset på Luntmakargatan 63. I en 300 kvm stor fyrkantig lokal i husets bottenvåning öppnade tidigare i år restaurangen Lådan. Här har Flippin´ Burgers ynglat av sig och serverar hantverksöl och streetfood i cool lokal, en urban låda. Här är det bara att poppa in, ingen bordsbokning och rejält med utrymme. Söker du grönska och avkoppling från citylivet har du på kort promenadavstånd till exempel Observatorielunden och Humlegården att uppleva klorofyll i. I närområdet ligger många skolor, bland annat Handelshögskolan och KTH.

Lägenheten

Detta är en smart och yteffektiv lägenhet med fina bevarade originaldetaljer i till exempel snickerier, marmorfönsterbrädor, vädringsluckor och radiatorer. En snyggt rundad dörröppning ger karaktär åt bostaden och skapar en stilfull entré till bostadens hjärta, det rymliga allrummet. Här finns det gott om utrymme för alla funktioner som du behöver, och dessutom en alkov där du kan ha en avskild sängplats. Ett stort tvåluftsfönster ger rummet ljus och karaktär. Det lilla köket är en välutnyttjad yta med över- och underskåp, öppna hyllor, spis, rostfri fläkt, kylskåp, diskbänk och arbetsbänk. Väggarna är kaklade i vitt liggande kakel. Badrummet helrenoverades i samband med föreningens stambyte 2014 och är klassiskt och snyggt. Väggarna är klädda i vitt större kakel och på golvet ligger grå klinker. Här finns handfat med bra förvaring i en kommod, väggskåp med spegeldörrar och dusch bakom vikbara glasväggar. Hallen är rymlig och ger god plats till förvaring och kanske även ytterligare möblemang. Här finns idag en hel garderobsvägg med speglade skjutdörrar.

Brf Luntmakargatan 63

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Flygaren 5. I föreningen finns 40 bostadsrättslägenheter, 1 stor lokal (691 kvm) med hyresrätt och 1 lägenhet med hyresrätt. Huset uppfördes under åren 1938 - 39 efter ritningar av Sture Frölén,

Föreningen bildades

Föreningen bildades 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Tekab AB.

Renovering

2014 Stambyte. 2014-15 Hissombyggnad. 2017 Byggt om entrén. 2017 Restauranglokalen har helrenoverats. Tidigare har bland annat fönster bytts och vindarna byggts om till lägenheter.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening med positivt kassaflöde och mycket goda intäkter från restaurangen. Ekonomin bedöms som stark. Under 2016 har föreningen amorterat 150 000 kr och planerar att amortera 300 000 under 2017. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16,4 mkr vilket ger en belåningsgrad å 6 600 kr/kvm. Hyresrätten är en dold tillgång. Avgiften har varit tillfälligt höjd under året då restaurangen renoverats men är nu tillbaka på samma låga nivå som tidigare och det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en tvättstuga samt en innergård med möjlighet att parkera cykel.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Bredband & Kabel TV

Huset är ett ComHem hus. Kabel-TV grundutbud ingår i avgiften

Parkering

I närheten finns flera parkeringsgarage med möjlighet att hyra plats, annars gäller gatuparkering.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Karl Aronsson 2017-09-14.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här