Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maskinistgatan 15
Gillis Jansson 1911
Gröndal
LJUVLIG JUGEND MED BURSPRÅK OCH MÄLARVY

En kombination av natur, vatten och industri - Gröndal när det är som bäst. Så beskriver säljarna utsikten från denna fina tvårummare i en stilig jugendfastighet vid Mälarens vatten. Gröndal bjuder även på en levande småstadliknande atmosfär och en charmig blandning av arkitektur från olika tidsepoker som det är lätt att förälska sig i. Samma sak är det med denna ljuva jugendlägenhet full av karaktär och bevarade detaljer, och uppdaterad med stor omsorg om det tidstypiska. Här finns ett nyrenoverat kök med välbevarad platsbyggd inredning, ett trivsamt vardagsrum med vackert burspråk, ett rymligt sovrum och goda förvaringsutrymmen. Dessutom kan du här njuta av 3,10 meters takhöjd, mjuka originalgolv och utsikt över både glittrande vatten och varierad arkitektur, från Färgfabriken intill och ända bort till Globen. Bostaden går enkelt att bygga om till en välfungerande trea för den som så önskar. Se alternativ planskiss.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Gillis Jansson 1911
Våning:
3 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
62 m²
Avgift:
2 742 kr inkl värme, VA
Pris:
5 025 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Rodret 7 i hörnet av Maskinistgatan och Gröndalshamnen ritades 1910 av Gillis Jansson. Som arkitekt är han ett okänt namn, men dock ett namn, många ritningar i Gröndal från denna tid är osignerade. Byggnaden uppfördes i fem till sex våningar med butiker i källarplanet, och är imponerande fin med burspråk och rundade balkonger Genom åren har viss förenkling av fasaden utförts, som så vanligt med fastigheter från denna tid, men det är än idag ett tidstypiskt jugendhus och med ett fantastiskt läge precis vid vattnet. Den sjönära placeringen, samt att byggnaden innehöll förhållandevis stora lägenheter, gjorde att huset då det stod klart snabbt kom att kallas "Societetshuset". Bf Gröndalsgården Upa är en bostadsförening med 39 lägenheter som i år firar 100-årsjubileum. Den bildades redan 1917, då under namnet Gullvivan. Trivseln är hög och många har bott här i decennier. Här finns en trevlig nyrenoverad innergård med grill och utemöbler som ger plats för stora sällskap. I trapphuset finns allmänna vädringsbalkonger som även de kan nyttjas till utesittning. Dessa ligger med kvällssol och utsikt över takåsarna - en perfekt plats att inta middagen på. I fastigheten finns dessutom tvättstuga, hobbyrum, cykel- och barnvagnsförvaring och stora torkvindar. Föreningen har mycket god ekonomi och dessutom extra utrymmen/lokaler som kan göras om och säljas och generera nya pengar.

Närområdet

Här bor du inte många meter från vatten och brygga, och morgon- och kvällsdopp blir en naturlig del av livet. Vid bryggan ligger fritidsbåtarna på rad, kanske även din så småningom? Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. Du bor även nära Färgfabriken med konstutställningar, marknader och café. Sommartid kan du hänga på det populära utecaféet Cul de Sac som ligger runt knuten. På promenadavstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på en kvart.

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen bostad med drygt 3,10 meters takhöjd, kälat tak, takrosetter, speglade dörrar och djupa fönsternischer. Samtliga rum har bevarade originalgolv som mörklackats. Lägenheten har dessutom ovanligt bra extern förvaring i ett ca 10 kvm stort vindsförråd och ett ca 7 kvm stort källarförråd.

Kök

Det fina köket är en smakfull och väl genomförd fusion av originaldetaljer, 1940-tal och nutid. Köksinredningen är ett parallellkök som härrör från funkisera, troligtvis 1940-tal, och har bevarats och uppdaterats. Köksbänkarna har höjts upp till nuvarande standardhöjd och de har försetts med nya arbetsskivor med marmorerad yta, exklusiva och slitstarka, så de ska kunna följa med det tidlösa köket vidare fram i historien. Väggarna har kaklats med vitt klassiskt kakel med mörk fog. Köksskåpen utnyttjar hela takhöjden och genererar i sann funkisanda massvis med förvaring. Luckor och lådor är målade i en ljust lindblomsgrön färg som harmonierar fint med övrig inredning. Den maskinella utrustningen består av rostfri kyl och frys, gasspis och ugn från Delonghi, köksfläkt och en integrerad nyservad diskmaskin. Dessutom finns här en ny diskho av porslin. Köksfönstret ger fina vyer mot båtklubben, Mälaren och Hornstull, och här finns också plats för ett matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i husets burspråk med tre fönster i vardera vinkel, vilket bidrar starkt till rummets karaktär och ger utsikt i flera väderstreck. På motsvarande innervägg finns en stor platsbyggd bokhylla som ger gott om förvaring. I övrigt finns här plats för både en stor soffgrupp och andra möbler. Rummet har även utgång till rökkanaler vilket kan ge möjlighet att här sätta in en kamin. Väggarna är nymålade i en ljusgrå nyans.

Sovrum

En fint patinerad och blåmålad spegeldörr leder mellan vardagsrum och sovrum. Sovrummet är ett rymligt rum med två stora fönster med djupa nischer som byggts samman till en lång fönsterbänk med inbyggda elementskydd med hyllor mellan. I rummet finns gott om utrymme för både dubbelsäng och till exempel skrivbord eller förvaringsmöbler. Här finns även två bevarade inbyggda garderober som ger gott om förvaringsutrymmen. Sovrumsväggarna är även de nymålade i ljusgrått, och här finns också en gammal utgång för eldstad.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med vitt kakel upp till cirka två tredjedels höjd, därefter är ytorna nymålade i vitt. På golvet ligger grå klinker. Ett nytt badkar och nya badrumsskåp sattes in 2015. En högspolande wc sätter ytterligare prägel på rummet. Rummet är förberett för tvättmaskin och här finns även en handdukstork.

Hall

Redan i hallen möts du av bostadens karaktär. Precis innanför dörren ligger ett kapprum med möjlighet till avhängning och skoställ. Därefter öppnas rummet upp och bjuder på en tjusigt rundad vägg och bevarade snickerier. Mot dessa kontrasterar den grå väggfärgen fint. En separat garderob ger dessutom ytterligare förvaring.

Bf Gröndalsgården u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen BF Gröndalsgården u.p.a. (org. nr 702000-8046) bildades 1917 och äger fastigheten Stockholm Rodret 7. Det kulturmärkta huset är uppfört 1911 och innehar adresserna Gröndalshamnen 1 samt Maskinistgatan 15 och 17, föreningen upplåter 39 st lägenheter med andelsrätt. Bostadsförening är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades. Föreningens fastighet värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen äger fastigheten sedan 1918.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen är självförvaltande och sköter såväl den tekniska som ekonomiska förvaltningen på egen hand.

Renoveringar

Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Åtgärder i urval följer. 2016: Renovering av innergård och gårdsfasader samt skorstenar. 2010: Fönsterrenovering. 2002: Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum. 2000: Installation av fjärrvärmeanläggning. Fönsterbyte mot gatan. 1990: Renovering av tak. 1984: Fasadrenovering mot gatan.

Kommande renoveringar

Renovering av taket ligger inom en tioårsperiod.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi enligt föreningens kontaktperson. De långfristiga skulderna uppgår till 14 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens lån per kvadratmeter bostadsyta går ej att räkna fram då totalytan för föreningen saknas. Däremot kan man räkna fram ett värde baserat på lägenhetens andelstal och registrerad storlek i föreningen, då uppgår belåningen till cirka 5.400 kr per kvm boyta. Snittet i Gröndal är cirka 6.000 kr per kvm. Föreningen uppger att de har låga räntor för sina lån.

Avgifter

Föreningen har tidigare höjt avgiften och har planerat ytterligare en höjning. Detta är dock inte beslutat och föreningens låga låneräntor har också bidragit till att avgiftsändringar uteblivit. Budgeten kommer att ses över under hösten.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Styrelsen är tveksamma till korttidsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så att de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga

I källaren till Maskinistgatan 15 finns en tvättstuga med två vanliga tvättmaskiner och en för större textilier såsom mattor. Det finns även torktumlare och ett rum med ett stort och ett litet torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin och nyligen renoverad innergård med trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. På innergården har det också tillkommit ett barnvagnsförråd. Det finns ett hobbyrum och vid slutet av Maskinistgatan finns en sjöterrass med utsikt mot Mälaren och Söderbebyggelse.

Sophantering

Nere på Lusuddsvägen finns behållare för papper, kartong, glas, plast och metall. På föreningens egen gård (den övre) finns behållare för matavfall och brännbart.

Parkering/garage

Föreningen har garageplatser med lång kötid. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband finns via fiberanslutning och tecknas av varje medlem individuellt med valfri leverantör. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 8-10 kvadratmeter och ett källarförråd om cirka 5 kvadratmeter. Hiss upp till vind finns i port 17.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-11-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här