Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 81
HJALMAR ERIKSSON 1913
Södermalm - Sofo
SNYGG SEKELSKIFTESFYRA MED BALKONG MOT GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

I en fin och välbevarad hundraårig fastighet centralt och lugnt på Södermalm finns denna stora och ljusa sekelskiftesfyran om 100 kvm med balkong mot innergård. Bostaden har rymliga sociala, och dessutom mycket stilfulla, ytor i kök och vardagsrum, och tre bra sovrum. Här finns även gott om förvaringsutrymmen och ett fullutrustat badrum med tvättmaskin. Lägenheten är genomgående och ger dig utsikt mot både gatuliv och gårdsgrönska. Hela hemmet är mycket väl omhändertaget och renoverat med känsla och stil.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 81
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
HJALMAR ERIKSSON 1913
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
100 m²
Avgift:
3 072 kr inkl vatten

Huset och föreningen

De första ritningarna till tomten Harvpinnen 19 är signerade i december 1913. Det kom dock att dröja till 1917 innan fastigheten färdigställdes helt. Troligtvis påverkades byggprocessen av det rådande första världskriget. 1916 förnyades ritningarna och året därpå slutfördes byggnationen. Två arkitekter står bakom ritningarna, Hjalmar Eriksson ritade fasaden och P A Willgren planerna. Fastigheten består av två byggnader, den ena mot Östgötagatan och den andra vid Bjurholmsplan. Husen tillkom i en brytningspunkt mellan två stilperioder och visar upp drag av både nationalromantik och nyklassicism. Fasaden är enkelt utformad och har typiska sexrutade 1920-talsfönster, förutom den översta våningen som fått småpröjsade mer 1910-talslika fönster. Mellan de båda husen finns en mysig och öppen innergård som sträcker sig över hela kvarteret. Här finns gräsmatta och planteringar, hägg, syrener och vinbärsbuskar, flera sittgrupper och grill. Gården är mycket barnvänlig med lekstuga, rutschkana, gungor och sandlåda. Här finns även en tvättstuga, som det är lätt att få tider i. Föreningen Harvpinnen 19 bildades 1979 och har mycket god ekonomi och en fin gemenskap. Fasad och fönster är precis nyrenoverade och balkongerna är nymålade. I huset finns bra cykelförvaring med tillgång till verkstad.

Närområdet

Här bor du både centralt och lugnt med en oas till innergård och i ett kluster av parkområden och trevliga stråk. Du bor granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker. Götgatan, Ringen, tunnelbana och bussar når du på ett par minuter.

Allmänt

En stor, ljus och genomgående lägenhet som renoverats med säker hand och stil med fina materialval och färger. Stora fönster med djupa nischer, stuckaturer, takrosetter, listverk och speglade dörrar sätter tonen ytterligare. I vardagsrum och sovrum ligger vitmålade originalfurutiljor, övriga golv är också vitmålade och hallen är belagd med gotländsk kalksten. Två vindsförråd om cirka 1,5 kvm var hör också till lägenheten.

Kök

Det fina köket är en given samlingspunkt i hemmet. Det renoverades 2014 och har snygga harlekinmönstrade luckor från Superfront, som matchas med små silverfärgade knoppar. Bänkskivorna är av carraramarmor som även klär väggen vid arbetsytorna. Övriga väggar är målade i en ljust grå nyans. Köket är parallellbyggt och har en köksö på hjul i mitten. Så väl bänkytor som förvaringsutrymmen är väl tilltagna. Som ett smycke finns en röd kombinerad kyl och frys från Smeg. Övriga vitvaror är spishäll, ugn, mikrovågsugn, integrerad diskmaskin, och integrerad extra frys och här finns en dubbel diskho med rostfri diskbänk.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i anslutning till köket och tillsammans är de en härlig social plats i bostaden. Här finns utrymme för både stort matbord och soffgrupp. Längs en hel vägg finns en snygg platsbyggd bokhylla. Här finns rökgångar förberedda för eldstad för den som vill sätta in en sådan. Väggarna är målade i ljust grått, precis som i köket. Två stora spröjsade fönster förser båda rummen med ett fint ljus.

Sovrum ett

Hemmets största sovrum ligger med lugnt innergårdsläge och är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng. Två garderobsväggar tar hand om förvaringen. Här har du även utgången till lägenhetens balkong som ligger omgiven av grönska mot den trevliga gården och har utrymme för både utemöbler och växter.

Sovrum två

Det andra sovrummet ligger även det mot gården och är idag inrett som barnrum. Rummet bjuder på mysiga vinklar och en fin träkoja med repstege som platsbyggts i en nisch. Här finns gott om plats för fullstor säng och andra möbler, och här finns också tre garderober samt inbyggda hyllor.

Sovrum tre/arbetsrum

Det tredje rummet ligger innanför köket och används idag som arbetsrum, men kan även nyttjas som sovrum. Här är väggarna målade i milda toner, ljus grågrönt med en avvikande vägg i ljus beige.

Badrum

Badrummet har väggar helkaklade väggar i vitt och på golvet ligger svart melerad sjöstensklinker. Bakom vikbara duschväggar finns en tak- och handdusch. Rummet har bra förvaring i kommod under handfat och öppna vägghyllor över toaletten. Här finns en egen tvättmaskin med bänkyta ovanför samt handdukstork, infällda spotlights och golvvärme.

Hall

Den välkomnande hallen ligger centralt placerad i lägenheten. Direkt innanför dörren finns en dubbel garderob där du kan hänga undan ytterkläder. Hallen är även möblerbar med plats för till exempel en byrå. Golvet är belagt med vacker gotländsk kalksten och väggarna är målade i en mild ljusgrön nyans.

Brf Harvpinnen 19

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter med bostadsrätt 22 stycken lägenheter samt hyr ut två lokaler i de av föreningen ägda fastigheterna Östgötagatan 81 och Bjurholmsplan 26. Lägenheterna fördelar sig på 10 lägenheter med 4 rum och kök om 100 kvm, 10 lägenheter med 3 rum och kök om 85 kvm, 1 lägenhet med 3,5 rum och kök om 104 kvm samt 1 lägenhet med 2,5 rum och kök om 91 kvm. Total bostadsyta är 2 045 kvm och total lokalyta är 214 kvm.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen bildades redan 1979 och förvärvade fastigheten samma år.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

1976 Elstigare och v/a stammarna byttes. Rensning av stammar sker ca vart 5-10 år. 1999 Byggdes balkonger. 2002 Renovering av rökgångar. 2003 Målades entréer och portaler. 2017 Tak och fönster renoverades samt fasader mot gården respektive Östgötagatans gatufasad putsades om.

Kommande renoveringar

Inget större arbete är planerat.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket stark och man är mycket lågt belånad. Efter avslutade renoveringar under 2017 har man 3,3 msek i lån vilket ger ca 1 613 kr/kvm i belåningsgrad. Man gör positiva resultat och har ett bra kassaflöde. Avgifterna har legat stilla under flera år och det finns inga planer på några ändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Uppvärmning

Lägenheterna värms upp med direktverkande el, dvs el-element, som bekostas av bostadsrättsinnehavarna. Uppvärmningskostnaden över året för denna lägenhet är, utslaget per månad, ca 500-600 kronor i månaden.

Gemensamma utrymmen

För föreningens medlemmar finns en mysig och barnvänlig innergård med gräsmatta och planteringar som sträcker sig från Ringvägen hela vägen upp till Gotlandsgatan. Här finns både hägg, syrener och vinbärsbuskar samt grillmöjligheter med matplatser. För barnen är gården en dröm med lekstuga, rutschkana, gungor och sandlåda. Det finns även bra barnvagns- och cykelrum samt en tvättstuga (2 tm, 1 tt, torkskåp, mangel) på gården som oftast är lätt att boka.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd om ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Huset är ett ComHem hus.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontakt person Ingrid Björk.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här