Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sigfridsvägen 1
Arkitekt Albin Brag 1910-12
Aspudden
Ljus och snygg hörntrea högst upp i huset
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

I en pampig jugendfastighet mitt i mysiga Aspudden finns denna snygga, stilfulla och nyrenoverade hörnlägenhet om tre rum och kök. Centralt i bostaden, med ett delvis öppet rumssamband, ligger kök och vardagsrum. Två bra sovrum finns på dess sidor. Vid renoveringen togs hela bostadens originalgolv fram och vitpigmenterades och hårdvaxades. Vissa väggar öppnades upp, vilket skapade ett fint flöde i hela bostaden. De stora fönstren och det höga läget ger dessutom bostaden ett fint ljusinsläpp. Här bor du i en trevlig förening, lugnt och tyst längst upp i huset (hiss finns) och med en stor grön och inbäddad gård med flera sittgrupper och lekmöjligheter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt Albin Brag 1910-12
Våning:
3 av 3, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
64 m²
Avgift:
3 464 kr inkl. värme och vatten (+ obl. tillägg om 125 kr/mån för bredband).
Pris:
5 650 000 kr
Huset och föreningen
Den ståtliga fastigheten Korpen 13 ritades av arkitekt Albin Brag och uppfördes under åren 1910-1912. Albin Brag var mannen bakom många av de hyresfastigheter som byggdes i Aspudden under denna tid. Han ritade även ett flertal villor, bland annat Villa Pauli i Nacka åt konstnärsparet Hanna och Georg Pauli. Korpen 13 består av två fyravåningshus i korsningen Hägerstensvägen/Sigfridsvägen. Det är en en stilfull tidstypisk jugendfastighet, slätputsad i en gul nyans och med höga spröjsade fönster. Gården ligger inbäddad i grönska och är stor och barnvänlig. Här finns sittmöbler, grill och sandlåda omgiven av syrenbuskar och träd. Trädgården sköts av en trädgårdsfirma. Brf Lilla Korpen är en välskött förening med god ekonomi och trevlig gemenskap. Föreningen består av 32 lägenheter och man har inkomster från en hyresrätt och två lokaler.

Närområdet
Här bor du i en trivsam och familjär småstadsmiljö i hjärtat av Aspudden, omgiven av en innerstadsliknande kvartersbebyggelse i mestadels jugendstil, som blandas med mer friliggande senare bebyggelse. En stor tillgång är närheten till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Här finns även populära Aspuddsparken med sin 4H-verksamhet. Aspuddens centrala kärna har också många restauranger, caféer och butiker. Tunnelbanan ligger endast cirka 150 meter från fastigheten, och flera busslinjer stannar precis utanför.

Allmänt


En mycket fin och enhetlig bostad med väl utnyttjade ytor. Hela lägenheten har vitpigmenterade och hårdvaxade originalfurutiljor och väggar målade i sobra nyanser. Fönstren är spröjsade och har djupa nischer, spanjoletter och originalradiatorer. All el är omdragen och elkontakter och strömbrytare är utbytta mot tidstypiska varianter. Ett vindsförråd om cirka 7 kvm hör också till lägenheten.

Kök


Det fina och ljusa köket är parallellbyggt och har vita släta luckor med arbetsskivor av carraramarmor, som även sitter som stänkskydd. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Ugnen sitter i bekväm arbetshöjd. Invid fönstret och öppningen mot vardagsrummet ryms en större matplats.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett trevligt och lättmöblerat hörnrum med fönster mot både gata och gård. Rummet har fina siktlinjer mot både matplatsen och hallen tack vare att dörröppningarna öppnats upp. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans.

Sovrum ett


Bostadens största sovrum är ett fint burspråksrum med charmiga vinklar. Rummet är luftigt och svalt med god plats för både dubbelsäng och förvaringsmöbler. Väggarna är målade i en ljust grågrön nyans. Här finns ett fint fönster med djupa nischer som inbjuder till att krypa upp och sitta och titta ut över Hägerstensvägen. I en nisch i väggen finns en bokhylla med platsbyggda hyllplan.

Sovrum två


Detta sovrum används idag som barnrum. Även detta är ett rymligt rum med gott om plats för stor säng och andra möbler. Här finns också två garderober. Väggarna är målade i ljust grått. Från fönstret har du trevlig utsikt mot den gröna gården.

Badrum


Badrummet renoverades år 2000 men fick en uppdatering i samband med lägenhetsrenoveringen 2014 med till exempel nytt handfat och tvättmaskin. Väggarna i rummet är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel med en grå bård, och på golvet ligger grå klinker med golvvärme. Här finns badkar och egen tvättmaskin. Handfatet är rektangulärt med en kromad benställning. Ovan detta sitter en stor infälld spegel. Ovanför toaletten sitter ett badrumsskåp och över tvättmaskinen finns ett större väggskåp.

Hall


Den välkomnande hallen är byggd i vinkel. Innanför dörren finns gott om utrymme för hatthylla och skoförvaring. Därefter öppnar hallen upp sig mot både kök och vardagsrum vilket i sin tur förmedlar ljus till hallen. Här finns även plats att möblera.

Förråd:


Vindsförråd intill lägenheten om ca 7 kvm.

Brf Lilla Korpen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Korpen 13. Föreningen består av 31 lägenheter med bostadsrätt, 1 hyresrätt samt 2 lokaler och 3 p-platser med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Albin Brag 1912.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2004. Föreningen är äkta.

Mark


Föreningen äger marken.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltare är Rådrum.

Renoveringar


Va-stammar byttes 1981. Stamspolning 2017. Stambyte planerat till 2032. Elstigar och elledningar byttes 1981. Radonmätning gjord 2006 på fastigheten (Ingen notering). Fjärrvärme och ny vattenservis installerades 2005. Fasad, tak, portar dränering samt utsida fönster har totalrenoverats under 2006-2007. Renovering tvättstuga 2007. Trapphusen målades om 2012. OVK-besiktning genomfördes 2012/2013, då även samtliga åtgärdspunkter korrigerades. Hyreslokal om 152 kvm totalrenoverades 2013 för att kunna hyras ut till marknadsmässiga hyresnivåer.

Kommande renoveringar (inom 10 år)


Renovering av tak, byte av hissar.

Ekonomi


Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 8,7 mkr, vilket motsvarar ca 4 300 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016). Snittbelåningen i Stockholm är ca 6 000 kr/kvm. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Föreningen ökade under 2014 sina lokalhyresintäkter med ca: 370.000kr (motsvarande ca: 113% ökning) jämfört med 2012. Vidare har föreningen sänkt sina kostnader ordentligt under perioden 2010-2013 genom medvetet arbete samt optimering av t.ex. värmeförbrukningen. Föreningen arbetar aktivt med sin underhållsplan. Underhåll är planerat att primärt finansieras med tillgångar, hyror och avgifter.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Modern tvättstuga med stort torkrum finns i källarvåning.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en stor gemensam barnvänlig trädgård med staket, grindar och sandlåda. Kraftiga buskar ramar in trädgården och tillsammans med de vackra syrenträden ger de en idyllisk gård fantastisk både för grillning med vänner och familj, fester och barnkalas.

Parkering


Det finns idag tre parkeringsplatser att tillgå för föreningsmedlemmarna. Det är också planerat att byggas ytterligare 2 parkeringsplatser.

Bredband och kabel-tv:


Bredband via Ownit och TV via ComHem.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt Albin Brag 1910-12
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här