Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 48 A
THEODOR KELLGREN 1932
Södermalm - Hornstull
UNDERBAR OCH HEMTREVLIG TVÅA PÅ LUNDAGATAN
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Helt igenom nymålad och finstämt komponerad i vackra milda färger från Farrow & Ball är denna fina stora tvårummare i det pampiga kvarteret Gnejsen. Denna ljusa och genomgående lägenhet ger dig ett fint arbetskök med intilliggande matrum och vardagsrum och ett lugnt och mysigt sovrum. Däremellan har du en rymlig hall med goda förvaringsutrymmen. Läget intill Stockholms innerstads högsta geografiska punkt ger dig häftig utsikt över staden och vattnet, och de omkringliggande kvarteren bjuder på spännande miljöer. Den egna gården är också en riktig pärla med rabatter som blommar från tidig vår till sen höst, bärbuskar, gräsmattor, stensättningar, träbänkar och ett vårdträd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
THEODOR KELLGREN 1932
Våning:
1 av 4
Rum:
2 rum
Area:
53 m²
Avgift:
2 595 kr inkl värme, VA och Bredband
Pris:
4 450 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheterna i kvarteret Gnejsens östra del byggdes av stiftelsen Wilhelm Govenii Minne, vars uppgift var att uppföra goda byggnader för samhällets mindre bemedlade, främst änkor och deras barn. De två parallella husen i fastigheten Gnejsen 2 byggdes 1932 och fem år senare byggdes Gnejsen 6, med fasad mot de tidigare byggnadernas gavlar. Fast det hann gå några år mellan fastigheternas tillkomst är de väldigt lika. Däremot är skillnaden mot kvarteret Marmorn intill slående. Marmorn, som stod klart före Gnejsen, är radikal funktionalism, medan Gnejsen 2 och 6 är i stil klassicistiska. Fastigheterna gör ett nästan herrgårdsliknande intryck med sitt fina läge där de två flygelbyggnaderna flankerar huvudbyggnaden och en imponerande trappa leder dit upp. Brf Gnejsen 2 övertog fastigheten 2003. Här finns 167 lägenheter varav flera kvarvarande hyresrätter och dessutom 18 lokaler. De boende har en mysig grönskande och blomstrande innergård med sittgrupper och grillplatser. Invändigt finns gemensamma vädringsbalkonger med storslagen utsikt mot Riddarfjärden, festlokal, hobbyrum, fyra tvättstugor, grovsoprum och cykel- och barnvagnsförvaring.

Närområdet

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. I grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Här bor du mittemellan Hornstulls och Zinkensdamms tunnelbanestationer och har Hornsgatans puls bara några minuters promenad bort.

Allmänt

En mycket fin lägenhet med väl genomtänkt och väl genomförd färgsättning, som är genomgående målad med Farrow & Ball högkvalitativa färger. Rummen är generösa och rymliga. Möjlighet finns att göra om hemmet till en mini-trea genom att sätta upp vägg i vardagsrummet mot köket (har funnits tidigare). Fönster med spanjoletter och marmorfönsterbrädor är bevarade i original (fönstren renoverades 2012) liksom de speglade innerdörrarna och ytterdörren. Alla rum har fått nya strömbrytare och eluttag i äldre stil. Till lägenheten hör även ett källarförråd om 3-4 kvm en trappa ner från bostaden.

Kök

Köket är ett parallellkök byggt 2013 som har vacker glasad öppning mot vardagsrummet, en vanlig rumslösning under funktionalismen, fast här i klassicistisk skrud med spröjsade innerfönster. Till detta matchar de grålackade och speglade köksluckorna och -lådorna väl. Överskåpen har vitrinluckor. Bänkskivan är av grå sten och på väggen sitter ljusgrå mosaik. På motsatt sida finns en arbetsbänk av trä. Väggar och tak är målade i nyansen "All White". När köket byggdes lades även ett nytt ljust plankgolv in.

Vardagsrum

I vardagsrummet är väggarna målade i den milda nyansen "Slipper Satin". Färgen är målad upp till fönsterlistens överdel, därefter är vägg och tak målade i nyansen "All White", som även är färgen på listverken. Planlösningen är vinkelformad med två stora spröjsade fönster som har utsikt i riktning mot Riddarfjärden. Här ryms både matbord, soffgrupp och andra möbler. Vardagsrummet har samma fina plankgolv som i köket.

Sovrum

Sovrummet ligger med utsikt mot den lummiga innergården och är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. Här är väggarna målade i "Light Blue" upp till nästan hela fönsterhöjden, därefter följer "Slipper Satin" som även taket är målat i. Fönsternischen och -snickerierna är målade i den grå kulören "Down Pipe". Tillsammans gör de rummet mysigt och omfamnande. På golvet ligger holländsk parkett som troligtvis hängt med sedan byggåret.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med att hela fastigheten renoverades runt 2002. Väggarna är klädda i vitt klassiskt 15x15-kakel med en bård, och på golvet ligger turkos klinker. Ovanför handfatet sitter ett stort väggskåp med spegeldörrar. På motsatt sida finns duschen.

Hall

Hallen består av en entrédel och en inre hall. Innanför dörren finns en originalhatthylla och längre in finns ytterligare förvaring i två inbyggda garderober/förråd. Väggarna är målade i "All White" till en vägglist som sitter i höjd med dörrlisternas överkant. Därefter är både väggar och tak målade i en ljus varmbeige nyans, "Dimity". Även i hallen ligger fin holländsk parkett.

Brf Gnejsen 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Gnejsen 2 och Gnejsen 6, totalt tre hus, med 167 lägenheter, 18 lokaler, lager och verkstad. 157 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 10 lägenheter samt lokalerna hyrs ut. Den totala boytan är 6 535 kvm och den totala lokalytan är 562,2 kvm. Husen ritades av arkitekt Theodor Kellgren och uppfördes 1931/1936.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna 2003.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

MBF sköter den ekonomiska och administrativa förvaltningen och Cityförvaltning ansvarar för fastighetsskötseln.

Renovering

2000-2002 Stambyte och totalrenovering av fastigheterna. Underhåll de senaste åren: Fönstermålning, stamspolning, värmestammar (nya ventiler, asbestsanering i källare, injusteringar av radiatorer i lägenheter), värmekablar på taket (för att förhindra isbildning), trapphusrenovering, belysning i källare och trapphus, nya tvättmaskiner.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 30,9 Mkr, vilket ger cirka 4 728 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 586 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos If Skadeförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har haft städdagar de senaste vårarna.

Tvättstuga

Det finns en vanlig tvättstuga i varje hus samt en grovtvättstuga i hus 50-52. Tvättstugorna har två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelrum, barnvagnsrum och en miljöstation för torra grovsopor från hushållet. Cykelställ finns på gården och bakom huset 50-52. På gården finns det en särskild plats för grillning. Föreningen har ett hobbyrum men även en liten lokal för ca 45 personer som kan användas för mindre fester och sammankomster.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband genom Ownit 100 kronors tillägg per månad (läggs på avgiften från och med juli).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här