Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ljusstöparbacken 26 C
Bertil Karlén 1958-61
Gröndal
FÖNSTREN! LJUSET! COOL TVÅA MED PANORAMAUTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Sanslöst många fönster i lång rad genom bostadens alla rum gör denna tvåa till något alldeles extraordinärt. De stora glasrutorna löper som en röd tråd genom vardagsrum, kök och sovrum, ger dig vyer utöver det mesta och förser bostaden med ett ständigt ljusflöde, från det solen går upp till den går ner. Lägenheten, som ligger i en välbevarad fastighet från skiftet mellan 1950-tal och 1960-tal, är väl omhändertagen och uppdaterad med fingertoppskänsla och kärlek för originalstilen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ljusstöparbacken 26 C
Område:
Gröndal
arkitekt:
Bertil Karlén 1958-61
Våning:
1 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
2 504 kr inkl. värme, vatten(obl. tillägg för Kabel-TV 50kr/mån)

Huset och föreningen

Husen i Brf Sannadalsplatån uppfördes under åren 1958-61 och ritades av arkitekt Bertil Karlén. Huset på Ljusstöparbacken 26 är ett fyravåningshus med fasad i gråvit ädelputs och bottenvåning i tegel. Huset har portar i ek och glas som är original från byggnadsåret. Föreningen är stor (331 bostadsrätter, en hyresrätt, elva lokaler med hyresrätt) och välskött, med en tydlig hållbarhetsprofil. Här finns eget återvinningsrum och grovsoprum. För den som är intresserad finns det möjlighet att odla på den stora gården. Här finns även utemöbler, grillar, lekplats, bollplan, gräsmattor, träd, bärbuskar och planteringar. Föreningen förfogar över två fullt utrustade gästlägenheter som boende kan boka för gäster via hemsida. Man har även en stor lokal som kan användas för kalas och annat. Där ordnas även olika aktiviteter som filmkväll, jazzkafé och klädbytardag. Dessutom finns flera cykelrum, cykelparkering på gården, barnvagnsrum, källsorteringsrum och ett flertal tvättstugor. Föreningen har även en bilpoolsbil. Precis utanför denna lägenhet har nyligen har en trappa byggts som leder direkt till Gröndals kyrka, tvärbanan och bussar.

Närområdet

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. Området erbjuder härlig rekreation alla årstider. Tvärs över gatan ligger sjön Trekantens badplats där du kan sola och bada om sommaren och snöra på dig skridskorna och ta en tur runt den anlagda isbanan på vintern. Till Mälaren är det också nära, och trevligt är det att ha Vintervikens trädgårdar och bryggor på kort promenadavstånd. Här finns dessutom restaurang och café av högsta klass. På andra sidan Trekanten ligger Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.

Allmänt

En mycket fin lägenhet med tydlig 1960-talskänsla och med många tidstypiska detaljer bevarade. Planlösningen är i original och runtgående, vilket utnyttjar ytorna till fullo och gör att bostaden känns stor och luftig. De fantastiska fönsterpartierna är alla i original med tillhörande fönsterbrädor i marmor och radiatorer. Innerdörrarna i gabon med handtag och lås är även de bevarade från byggåret. I hela lägenheten ligget en mycket snygg originalparkett som är nyoljad.

Kök

Det fina köket kombinerar originaldetaljer med nyare tillägg som bibehåller originalkänsla och -utseende. Köket är parallellbyggt, yteffektivt och lättanvänt. Längs ytterväggen är underskåpen och den rostfria diskbänken i original från byggåret. Vid diskhon sitter även två rader vitt klassiskt kakel. På motsatt sida finns ett rymligt väggskåp som är original, och som kombinerats med nyare inredning med svarta lådor och skåp. I maskinparken ingår kyl, frys, induktionshäll, kombinerad ugn och mikrovågsugn samt diskmaskin. Även köket har ett fönsterparti, bestående av en större luft och en vädringsluft, som förser rummet med ett rikligt naturligt ljus och ger dig trevlig utsikt då du lagar mat och diskar.

Vardagsrum

Det inbjudande vardagsrummet är ett rymligt rum som präglas av ett stort fönsterparti som upptar hela mittpartiet på den yttre långväggen. Det är tre stora lufter som på ett ställe delas av en pelare, samt en mindre luft/vädringsluft. Rummet ger plats till både soffgrupp, matbord och förvaringsmöbler och här finns dörröppningar mot både köket och hallen.

Sovrum

Sovrummet är byggt i ett hörn och har ett riktigt mäktigt fönsterparti i vinkel och över hela ytterväggarna. De ger dig en imponerande panoramavy över träd och grönska och omkringliggande arkitektur. Totalt fem lufter (fyra stora och ett vädringsfönster) löper från hörn till hörn. Under dessa finns en smart och snygg platsbyggd förvaringsmöbel. I rummet finns gott om utrymme för dubbelsäng och andra möbler. Dörrar finns mot både kök och hall. Väggarna är nymålade i en ljus ultramatt grå nyans som skänker stillhet och lugn åt rummet.

Klädkammare/walk-in closet

Klädkammaren renoverades och uppdaterades under 2015. Det gamla linoleumgolvet byttes till ett nytt och fräscht och ett modernt förvaringssystem sattes in. Klädstänger, hyllor, lådor och krokar har arrangerats platsoptimalt samtidigt som det är en inspirerande display för dina kläder och skor. Inredningen går i stil med 1960-talet men har en modern twist. Väggarna är målade i vita toner och belysningen har förbättrats för att göra rummet så ljust som möjligt. Rummet har även en stor helfigursspegel.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i vitt kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker. Duschen finns bakom vikbara glasväggar. I rummet finns en egen tvättmaskin och bra förvaring på hyllor ovan den. Över handfatet sitter en stor spegel med ekram och ett matchande hyllplan.

Hall

Hallen är nyrenoverad och har väggar målade i en mörk dimgrön nyans. Bra förvaring finns i två rymliga originalgarderober/städskåp som fått vita keramiska dörrknoppar från Byggfabriken. Även taklampan kommer från Byggfabriken. Hatthyllan har fått nya stänger i ek. I hallen finns även en platsbyggd bokhylla.

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 331 stycken bostadsrättslägenheter samt en lägenhet och elva stycken hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC - Sveriges Bostadsrättscentrum. Den tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

2015 upprättades en underhållsplan och man följer denna. De senare åren har man tagit höjd för detta och höjt avgifterna stegvis med cirka 10% och man ser behov att höja avgiften med 2-3% de kommande 2-4 åren. För lista på kommande arbeten, se årsredovisningen. Taken kommer att bytas 2022-2023. Man har en stabil ekonomi med goda hyresinkomster från lokaler & parkering.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum.

Parkering

Det finns parkeringsplatser samt garage, bägge med kö. Parkeringssystemet har gjorts om och detta frigör många platser så de tidigare långa köerna i föreningen kortas avsevärt. Fråga mäklaren för mer information. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV stårTelenor, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler. Kostnaden för detta debiteras tillsammans med månadsavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här