Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Svandammsvägen 10
HAGSTRAND & LINDBERG 1935
Midsommarkransen
LJUS OCH GENUIN FUNKISTVÅA MED ORIGINALKÖK
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

I en fin funkisfastighet i Midsommarkransens allra trevligaste kvarter ligger denna ljusa och trivsamma lägenhet med mycket originalcharm. Den välkomnade hallen tillsammans med de välbevarade furugolven sätter genast tonen i detta karaktärsfulla hem. Genomgående planlösning, stora originalfönster och generös takhöjd gör detta till en ljus och luftig bostad som även ståtar med ett välbevarat originalkök, ett rymligt vardagsrum och ett lugnt sovrum. Här finns dessutom flexibla ytor och bra förvaring allt enligt arkitekternas grundtanke om ett yteffektivt och välplanerat boende.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
HAGSTRAND & LINDBERG 1935
Våning:
3 av 4, Hiss finns ej.
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
3 329 kr inkl. värme, vatten och bredband
Pris:
3 085 000 kr (Utropspris)

Allmänt om fastigheten

El:
2 540 kr/år
Försäkring:
2 220 kr/år
Total driftskostnad:
4 760 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Fastigheten Lejongapet 34 uppfördes 1935-1936 och ritades av den välkända arkitektduon Rolf Hagstrand och Birger Lindberg som tillsammans drev arkitektfirman Hagstrand & Lindberg. De står bakom många utmärkta hus i Stockholmsområdet, tillsammans och var för sig, från 1930-talet och framåt. Lejongapet 24 är en stilfull funkisbyggnad i fyra våningar med indraget våningsplan överst, vilket förmodligen var ett av dåtidens stadsplanekrav. Fastigheten är idag till stora delar välbevarad och ser i stort sett ut som den gjorde då den stod klar. Brf Lejongapet 34 är en liten trevlig förening med 23 lägenheter. På baksidan av huset finns en grön gård som man delar med grannföreningen. Här finns utemöbler, grill och växter. Inomhus finns tvättstuga, cykelförråd, bastu och en föreningslokal.

Närområdet

Midsommarkransen är en klassisk gammal förstad och ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage, till exempel Vintagefabriken, Svenska Armaturer och Mimmi Staaf. Här finns dessutom kvartersbion Tellus med film, föredrag, konserter, café och annat. Vill du ut och resa har du tunnelbanan bara någon minut hemifrån.

Allmänt

En ljus och mysig genomgående lägenhet med mycket originalcharm i bland annat bevarade fönster med djupa nischer, spanjoletter, vädringslådor, marmorbräden, radiatorer, listverk och snickerier. I hela bostaden ligger välbevarade furutiljor. Ett rymligt vindsförråd om 3-4 kvm hör också till lägenheten.

Kök

En av lägenhetens stora tillgångar är det välbevarade och fina originalköket som ligger mitt i bostaden. Luckor och lådor är vitlackade och har klassiska skåpreglar och lådhandtag. Diskbänken är rostfri med dubbel diskho och ett stänksskydd i samma material som följer med en bit upp på väggen. Köket är parallellbyggt och har mycket goda förvaringsutrymmen. På motsatt sida diskbänken finns bland annat ett serveringsskåp med bänkyta. Vitvarorna består av kyl, frys, spis med häll och ugn samt fläkt. Kökets centrala placering i hemmet gör matlagningen till en trevlig social sysselsättning. Köket får ljus från båda håll i lägenheten.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och ljust rum med ett vackert fönsterparti. Här placerar du med fördel din matplats som då badar i ljus från det stora fyrluftsfönstret. För soffan finns bra plats i ett lugnt inre hörn. Men rummet är flexibelt och lättmöblerat och bjuder på olika lösningar. Solen lyser in i rummet under större delen av dagen och gör det till ett härligt rum att vistas i.

Sovrum

Sovrummet är beläget innanför köket och är ett lugnt rum med fönster mot den gröna innergården med ett träd precis utanför. Väggarna är målade i ljust lavendelblågrått. I rummet finns plats för en dubbelsäng (idag står här en 140 cm bred säng med sängbord bredvid). Rummet har en fin vägg mot köket med innerfönster och glasdörr.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2008. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt kakel med mosaikpartier i grönt vid handfat och dusch. På golvet ligger vit klinker. Ovanför handfatet sitter ett spegelskåp. För den som önskar finns utrymme till ytterligare förvaring. Badrummet har även handdukstork.

Inre hall

Mellan hall och vardagsrum finns en inre hall som idag nyttjas som arbetsplats med ett stort skrivbord. Det är ett flexibelt utrymme som även skulle kunna användas som till exempel bibliotek eller matplats.

Hall

I den välkomnande avlånga hallen finns precis innanför dörren en vitmålad platsbyggd hatthylla med ankarkrokar som hängt med sedan byggåret. Dessutom finns bra förvaring i tre stora inbyggda garderober med överskåp som har originalnycklarna kvar.

Brf Lejongapet 34

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Lejongapet 34 bildades 1981 (org. nr 716417-5494) och äger fastigheten Lejongapet 34 med ett bostadshus. Huset uppfördes 1935 och är beläget i Midsommarkransen. Föreningen upplåter 23 st lägenheter med bostadsrätt och en hyresrättslokal.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av ISS Facility Services AB och fastighetsskötseln ombesörjs av Dirigo.

Renoveringar

1999: Stambyte kök. 2003: Elstambyte. 2006: Fasadrenovering, entré bytt mot gården. 2008: Stambyte badrum. 2012: Målning av trapphus. 2015: Uppfräschning av gården med bl.a. nya utemöbler. 2017: Installation av fiber, renovering av framsidans entré, nya tvättmaskiner.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan, inga stora åtgärder förekommer inom de närmaste fyra åren. Eventuellt kan ett gym byggas i källaren under 2018. Det finns en pågående dialog om föreningens sophanteringslösning, sopkärlen står nämligen idag på grannföreningens mark. Antingen kommer detta fortsättningsvis vara fallet efter ett beslut om infört servitut, eller så måste en ny sopsuganläggning installeras.

Ekonomi

Bostadsrättsföreningen har en god ekonomi. Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 825 tkr. Skuldkvoten per kvadratmeter uppgår till cirka 2.400 kr/kvm. Detta är långt under snittet för Hägersten om cirka 6.000 kr/kvm.

Avgifter

Det finns i dagsläget inga planer eller beslut om att höja månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Trygg-Hansa via Adeförsäkring. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Städningen i huset sköts av en städfirma och detta är således inget de boende själva behöver sköta. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga är belägen på källarplanet och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, bastu och föreningslokal. Föreningen har även en gård på baksidan med utemöbler och en grill.

Sophantering

Mat- och hushållsavfall slängs i sopkärl vid Tegelbruksvägen 1 - 3. Återvinningsstationer finns på Lötmogatan och intill Svandammsparken.

Parkering/garage

Föreningen innehar inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fibernät indraget (1 Gbit/s) med ett framförhandlat gruppavtal som inkluderar digitalkanaler via Stockholms stadsnät.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 3 - 4 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här