Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina västra kyrkogata 10
Johan Fredrik Åbom 1856
Södermalm
LJUS OCH LUFTIG ETAGETREA I KULTURHUS FRÅN 1856
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Med närmare fem meter i takhöjd och stora vackra välvda fönster i hörnläge imponerar denna fina och luftiga trea i etage inrymd i före detta Katarina västra skola. Bostaden är välkomnande och ljus, med stora sociala ytor och två bra lite mer avskilda sovrum. Därtill har du ett snyggt och stort badrum och goda förvaringsmöjligheter. Lägenheten ligger med utsikt mot en trevlig och grönskande innergård där du kan grilla och duka upp till middag i snyggt planerad utemiljö. Som närmsta granne kommer du dessutom snart att få Söders första hamam med lyxlägenheter som byggs i skolans gamla gymnastiksal och kommer att ge ett nytt skimmer över kvarteret. Välkommen till ett kulturhistoriskt minnesmärke från 1850-talet i Södermalms mest trivsamma kvarter, lugnt och avskilt men nära till allt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Johan Fredrik Åbom 1856
Våning:
2 av 3, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
84 m²
Avgift:
3 962 kr inkl värme och vatten
Pris:
8 500 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

El:
4 900 kr/år
Försäkring:
4 200 kr/år
Total driftskostnad:
9 100 kr/år

Huset och föreningen

Katarina västra skola, eller Katarina lägre läroverk som var dess ursprungliga namn, uppfördes år 1856 efter ritningar av en av den tidens största arkitekter, Johan Fredrik Åbom. Åbom var en Södermalmsfödd och mycket produktiv arkitekt som står bakom många kända verk, bland annat Södra teatern, Berns salonger och Boo slott i Närke. Skolbyggnaden innehöll från början bland annat skolsalar i två plan, rektorsrum och bostäder åt lärare och vaktmästare. 2007 förvandlades skolsalarna till bostäder. Love Arbén Arkitektkontor stod för ritningarna som försåg byggnaden med 21 lägenheter, de flesta med entresolplan för att kunna utnyttja den generösa takhöjden på bästa sätt. Fastigheten är en av Stockholms äldsta skolbyggnader och är utvändigt till stora delar i originalskick. Interiört har det vackra trapphuset restaurerats pietetsfullt. Byggnaden är blåklassad enligt Stockholms stads kulturminnesmärkning, vilket är den högsta graden som omfattar byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. För de boende i denna historiska fastighet finns en härlig grönskande innergård med blommor, odlingar, äppelträd, sittgrupper, solstolar, lyktor och grill. Invändigt finns bland annat tvättstuga, cykelförråd och sopsortering.

Närområdet

Här bor du på en lugn liten gata i äkta kulturkvarter invid Katarina kyrka. Här samsas flera århundradens arkitektur med grönska och parkmiljöer på ett alldeles unikt sätt. Att bo här ger en speciell samhörighet med historien. Läget är avskilt men ändå mitt i smeten. Du bor nära såväl Götgatsbacken och Mosebacke som SoFo och Nytorget, och har ett brett och stort urval av restauranger och caféer, och både små unika butiker och större kedjor, inom kort promenadavstånd.

Allmänt

En unik bostad i ett hus från en tid med få bostadsbyggnader bevarade i Stockholm. Lägenheten är genomgående vitmålad och har fantastiska stora fönster med speglade nischer och en hisnande takhöjd på nästan fem meter.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum delar på den mäktiga sal som utgör bostadens största rum. Det har en imponerade rumslighet med sin takhöjd och sina tre stora höga och välvda fönster. Köket löper längs rummets ena kortvägg och är vitt och stilrent med vita släta luckor och lådor. Den maskinella utrustningen kommer från Smeg. Invid köket finns plats för ett stort matbord. Därefter finns rum för soffgrupp i ett vackert hörn mellan två fönster. På golvet ligger i hela undervåningen ett vitlaserat och mattlackat furugolv. Från allrummet leder en trappa upp till lägenhetens övre etage.

Sovrum ett, nedre etage

Innanför vardagsrummet ligger det ena sovrummet, som idag används som arbetsrum. Här finns plats för en stor säng och annat möblemang. Rummet delar fönster med övervåningens sovrum.

Sovrum två, övre etage

En trappa leder dig upp till lägenhetens andra våning där sovrum nummer två finns. Det är ett rymligt rum med plats för både en dubbelsäng och till exempel förvaringsmöbler eller en arbetsplats. Här finns också bra förvaring i en garderobsvägg med skjutdörrar. En rolig rumslösning mellan sovrum och undre etage är den glasbox som byggts för att det stora fönstret ska kunna betjäna båda sovrummen samtidigt och som gör att öppningen inte utgör någon risk för olycka.

Badrum

Badrummet är snyggt, rymligt och fullt utrustat. Väggarna är till hälften kaklade med vitt kakel och till hälften med svart. På golvet ligger svart klinker. Samtliga plattor är av storlek 10x10 cm. Handfat med kommod samt ett stort väggskåp med spegeldörrar ger dig bra förvaringsytor. Dusch med tak- och handdusch finns i en kaklad nisch och bredvid den finns en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Rummet har även golvvärme, handdukstork och infällda spotlights i taket.

Hall

Hallen har bra förvaring i en dubbel garderob med skjutdörrar direkt då du kommer in i bostaden och längre in finns ytterligare en klädkammare, vilket gör att du slipper ha ytterkläder hängande framme.

Brf Katarina Västra Skola

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Stockholm Sturen Större 1. Föreningen består av 21 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Johan Fredrik Åbom.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2006. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Viredo. Den externa revisionen från Nexia Revision Stockholm. Fastighetsskötsel sköts av Tek AB.

Renoveringar

Välskött fastighet. Alla stora renoveringar som tak, stambyte, elstigare osv gjordes i samband med ombyggnationen 2006-2007.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 15,1 mkr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Möjlighet till kapitaltillskott erbjuds normalt en gång årligen. Det låg på aktuell lägenhet på ca 918 000 kr och skulle sänka avgiften med ca 1 265 kr/mån.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Dina Försäkringar i Mälardalen AB.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensamma utrymmen i form av tvättstuga, miljörum, cykelrum, cykelställ med tak på gård och stor innergård med blommor, äppelträd, odlingar, grillmöjligheter, två sittgrupper och solstolar.

Förråd:

Källarförråd om ca 4-5 kvm.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via Ownit och kabel-tv.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-26 och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här