Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Magna Sunnerdahls väg 2
Elevhemmet Bränna 1915
Säbyholm
LUGNET BLAND ÄPPELTRÄDEN 30 MINUTER FRÅN CITY
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Angivet pris godkänner säljaren som försäljningspris. I en ombyggd hundraårig skolbyggnad i natursköna Säbyholm, Bro, 30 minuter från centrala Stockholm, finns dessa fina och nyproducerade två rum och kök med en stor tillhörande råvind. Denna nationalromantiska fastighet, som byggdes om till lägenheter 2016, förenar bevarad karaktär och charm med hög bekvämlighet och modern estetik. Bostaden ger dig trivsamma sociala ytor i kök och vardagsrum, ett lugnt och rymligt sovrum och en stor balkong. Därtill har du ett stort badrum med tvättmaskin och bra förvaringsutrymmen. Du bor omgärdad av fruktträd, trädgårdar och grönska som skänker lugn och livskvalitet, och ger ständig tillgång på äpplen. Föreningen har en egen trädgårdsmästare som sköter om gården, men för den som är odlingsintresserad finns även möjlighet till egna land och rabatter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Elevhemmet Bränna 1915
Våning:
2 av 2
Rum:
2 rum och kök
Area:
61 m²
Avgift:
3 528 kr inkl värme, vatten och parkering (obl. tillägg för el: 458 kr/mån)
Pris:
2 350 000 kr (säljarens acceptpris)

Allmänt om fastigheten

Försäkring:
900 kr/år
Total driftskostnad:
900 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Observera att elkostnaden är ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften om 458 kr/mån.

Om fastigheten och dess historia

Säbyholms gård har anor ner till 1300-talet och har genom århundradena ägts av släkter som Posse, Ehrensvärd, Taube, Sparre och Lagercrantz. Den siste private ägaren var Casper Tamm som 1909 sålde Säbyholm till stiftelsen "Sunnerdahls hemskolor på landet". Stiftelsen bildades av Magna Sunnerdahl, dotter och arvtagare till grosshandlare Emil Sunnerdahl, som avled 1909, och efterlämnade en förmögenhet på nästan nio miljoner kronor. Fyra miljoner av dem donerade hon till stiftelsen, som köpte Säbyholms gård och startade internatskola för fattiga barn. Verksamheten startade 1911. Hit kom flickor och pojkar för att bo och gå i skola och lära sig både traditionella skolämnen och yrkeskunskaper såsom hushållsarbete, barnavård, skomakeri, jordbruk och verkstad. Verksamheten pågick till slutet av 1960-talet då hemskoleverksamheten avvecklades. Gården kom därefter att bli jordbruks- och trädgårdsskola under ett antal år. Därefter såldes fastigheten och förvandlingen till bostäder började. Brf Säbyholm 4 är belägen i det före detta elevhemmet Bränna och är en liten bostadsrättsförening med sju lägenheter. Här bor du lantligt och naturskönt i en enorm parkmiljö och med en egen trädgårdsmästare som ingår i avgiften. Här finns stora grönytor, växter och en trädgård full med äppelträd. För den som är intresserad finns möjligheten att ha egna odlingar runt den gemensamma uteplatsen. Originalritningarna till elevhemmet Bränna har inte stått att finna men mannen bakom verket är troligtvis Ivar Tengbom, som kom att bli en av våra mest inflytelserika arkitekter, och har ritat bland annat Konserthuset vid Hötorget, Handelshögskolan, Tändstickspalatset och Högalidskyrkan i Stockholm. Noterbart är vilka namnkunniga arkitekter som anlitades till att rita skolbyggnaderna på stiftelsen; Sigge Cronstedt, Lars Israel Wahlman och Carl Westman ritade de olika elevhemmen och andra byggnader på skolområdet. Det gamla elevhemmet Bränna är då som nu en tvåvåningsbyggnad med rödmålad locklistpanel och en pampig vitmålad veranda. Fönstren är spröjsade och vitmålade, liksom knutar och andra dekorativa detaljer. Taket är brutet och klätt med tvåkupigt tegel. Balkongerna är nyuppförda men tidstypiskt utformade.

Närområdet

Området är naturskönt, har rikligt med vandringsleder och löpspår. Till Mälaren, där föreningen har en egen brygga, är det cirka 500 meter, och det finns flera andra badplatser i närområdet. Många hästgårdar har verksamhet i närheten. Inom en radie på tre kilometer finns tre golfbanor, bland annat Bro Hof. I Bro centrum finns mataffärer, bensinmack, restauranger, simhall med mera. Kommunen utarbetade 2014 en ny plan för området kring Säbyholm och här pågår ett ombyggnadsprojekt som lyfter hela området. Den stiliga huvudbyggnaden skänker extra glans åt området, och fint är det att färdas genom de lövade alléerna. Med bil når du pendeltåget i Bro på fem minuter. Därefter är du i centrala Stockholm på en halvtimme, vilket även är tiden det tar att köra med bil från bostaden till city.

Allmänt

En helt nyinredd bostad i en fastighet med drygt hundraåriga anor. Här samsas bevarade detaljer med nya väl utvalda detaljer. Till exempel är alla eluttag och strömbrytare i äldre stil och listverken är tongivande och väl tilltagna. Väggarna är vitmålade och på golven ligger parkett av ek. Till lägenheten hör en stor råvind ovanför som kan bli bostadsyta. Det finns ett stort källarförråd om 9 kvm, och precis utanför ytterdörren finns ett förråd om ca 6 kvm som delas med grannen. I källaren finns ett större utrymme, ca 20 kvm, som de boende disponerar till cykelförvaring och liknande. På baksidan av huset finns en uteplats med trädgårdsmöbler som delas med den närmste grannen. Öppen fiber är indragen i huset så det finns möjlighet att själv välja leverantör.

Kök

Det fina köket har köksluckor och -lådor som är vita och speglade och bänkskivorna är av oljad massiv ek. Ovan arbetsytorna sitter vitt klassiskt kakel. Köket är byggt i u-form och såväl arbetsytor som förvaringsutrymmen är välutnyttjade och mycket goda. Här finns en stor kyl och frys, spishäll, köksfläkt, ugn (där det förmodligen kommer att bakas en och annan äppelpaj), mikrovågsugn och dubbel diskho. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. Två originalfönster med djupa nischer och ett litet snedtak med vinklar och bjälkar ger karaktär åt ytan. Planlösningen är halvöppen mot vardagsrummet där det finns en halvvägg med barbänk, en trevlig lösning som både ger ljus, rymd och kontakt samt skärmar av.

Vardagsrum

Det ljusa vardagsrummet öppnar upp sig innanför köket. Det är ett stort rum som med enkelhet rymmer både soffgrupp och matsalsbord och annat möblemang. Dubbla speglade glasdörrar leder ut till den stora balkongen. Här har du cirka nio kvadratmeter utomhusyta som löper längs hela övervåningen. Härifrån har du en härlig grönskande utsikt över bland annat den intilliggande äppellunden. Den stora ytan ger dig gott om utrymme för utemöbler och blomster. På ytterväggen sitter en tidstypisk utomhuslampa.

Sovrum

Sovrummet är lika stort som vardagsrummet med en golvyta om cirka 18 kvm. Från sovrummet finns också dubbeldörrar som leder ut till balkongen. Längs den inre väggen finns en inbyggd garderobsvägg med skjutdörrar som ger god förvaring.

Badrum

Det fina badrummet har väggar kaklade i vitt kakel och på golvet ligger svart klinker med golvvärme. Här kan du duscha med utsikt genom två stora insynsfria fönster, de är båda i original och vetter mot trädgården. Rummet har även ett litet snedtak och bevarat bjälklag. Duschen finns bakom en rundad vikbar glasvägg och bredvid finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Handfatet har en kommod med bra förvaring och även de djupa fönsternischerna kan nyttjas till att ställa saker i. Den tilltagna rumsytan ger dig också plats till att ha en förvaringsmöbel i badrummet om så önskas.

Hall

Från hallen når du bostadens alla rum. Innanför ytterdörren finns både plats för klädhängare samt en garderob med skjutdörrar för enkel och smidig undanhängning av ytterkläder.

Brf Säbyholm 4

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Säbyholm 4 (org. nr 769631-3159) äger fastigheterna Säbyholm 5:40 Bränna och Säbyholm 5:41 Tuna med två bostadshus. Husen är uppförda 1915 och är belägna cirka 5 km från tätorten Bro i Upplands-Bro kommun. Föreningen upplåter 7 st lägenheter med bostadsrätt. Husen värms upp med bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna den 7 december 2015 från ett projektbolag.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna med äganderätt och påverkas därmed ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Admit Ekonomi AB och teknisk förvaltning ombesörjs i egen regi.

Renoveringar

Byggnaderna har under 2015-2016 genomgått en omfattande ombyggnad och något renoveringsbehov bör inte föreligga inom de närmaste fem-tio åren. Entreprenören har lämnat en femårig garanti för utförda entreprenadarbeten räknat från datum för slutbesiktningen (2015-12-11).

Kommande renoveringar:

Något renoveringsbehov bör inte föreligga inom de närmaste fem-tio åren.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 5 mkr. I kassan finns cirka 100 tkr och årliga intäkter uppgår till cirka 320 tkr. Skuldkvoten per kvadratmeter uppgår till cirka 8.000 kr/kvm och amortering av lånen sker enligt plan. Se utförliga resonemang om ekonomin i den ekonomiska planen och den senaste årsredovisningen.

Avgifter

Det finns inga planer eller beslut om att ändra lägenheternas avgifter. Däremot kommer styrelsen utreda möjligheterna kring att sänka eltillägget. I samband med förvärv kan föreningen ta ut en överlåtelseavgift om 1.120 kr av köparen. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 448 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Protector försäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna. Underhåll av parkmiljön intill husen sköts av en heltidsanställd trädgårdsmästare. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Gemensamma utrymmen

Ett större utrymme finns i källaren som delas med grannarna (3 st) där cyklar eller liknande kan förvaras. Föreningens främsta tillgång är den vackra parkmiljön.

Sophantering

Mat- och hushållsavfall slängs cirka 20 meter från huset. Återvinningsstation för grovsopor finns 4 km bort.

Parkering

En bilplats i direkt anslutning till huset ingår utan extra kostnad. Cirka 100 meter bort finns en större parkeringsplats.

Bredband och TV

Bredband och digital-tv levereras genom Telia Öppen Fiber. Man tecknar eget avtal med valfri leverantör.

Förråd

Till bostadsrätten hör ett stort vindsutrymme ovanför lägenheten. I det fall denna råvind skulle byggas om till bostad ska avgiften justeras för detta. Föreningsstämmans godkännande krävs för att ändra användningen av biytan. Till bostadsrätten hör också ett källarförråd om ca 9 kvadratmeter. Det finns även ett inrett rum direkt utanför lägenhetens entré om cirka 6 kvadratmeter som delas med grannen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här