Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sannadalsvägen 12
CARL MELIN 1931
Gröndal
SNYGG OCH NYRENOVERAD FUNKISETTA MED ALKOV
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Ett stycke välplanerad och nyrenoverad funkisstudio mitt i mysiga Gröndal kan nu bli din. Här finns ett snyggt kök i ett rymligt allrum med sovalkov och ett stilfullt badrum. Två stora fönster förser bostaden med mycket ljus. Alla ytskikt är nyrenoverade och på golven ligger genomgående en vitpigmenterad ekparkett. Här har du nära till både det mer småskaliga Gröndal och till knutpunkten Liljeholmen med galleria och kommunikationer. Lediga stunder är det gott att ha till exempel Vinterviken och Färgfabriken som grannar, och du har heller aldrig långt till ett dopp eftersom du bor mitt emellan Mälaren och sjön Trekanten. Omgående tillträde möjligt!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
CARL MELIN 1931
Våning:
1 av 3
Rum:
1 rum och kök
Area:
33 m²
Avgift:
2 179 kr inkl värme, VA, kabel-TV och 100 mb Bredband
Pris:
2 900 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Grenljuset 2 uppfördes under åren 1931-38 av arkitekt Carl Melin, på beställning av det nystartade bolaget Stockholmshem som hade som huvudsaklig uppgift att bygga bostäder åt barnrika familjer. Fastigheten består av fyra smalhus i tre våningar, belägna med grönska runt, allt enligt den tidens stilideal "hus i park". De är idag putsade i en vit nyans med grå sockel. Brf Sannadalshöjden förvärvade husen 2008 och innefattar 113 lägenheter. Av dem finns fortfarande hyresrätter kvar som ett dolt kapital, och föreningen har även inkomster från tio hyreslokaler. På föreningens gröna gårdar finns odlingsmöjligheter i pallkragar och i ett växthus. Det finns även trädgårdsmöbler och en mysig grillplats omgiven av buskar och körsbärsträd. Föreningen är mycket trevlig och ordnar med gårdsfester, fixardagar, glögg i växthuset och annat skoj. Man har även en populär festlokal/övernattningslägenhet samt tvättstuga och cykelrum.

Närområdet

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. I kvarteret bredvid Sannadalsvägen ligger det gamla sommarnöjet Charlottendal från 1782 som tidigare var hem åt byggmästaren Olle Engkvist - mannen bakom många fastigheter i Gröndal, bland annat de berömda stjärnhusen. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. Området erbjuder härlig rekreation alla årstider. Tvärs över gatan ligger sjön Trekantens badplats där du kan sola och bada om sommaren och snöra på dig skridskorna och ta en tur runt den anlagda isbanan på vintern. Till Mälaren är det också nära, och trevligt är det att ha Vintervikens trädgårdar och bryggor på kort promenadavstånd. Här finns dessutom restaurang och café av högsta klass. En kort promenad är det även till Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på en kvart.

Allmänt

En mycket fin, ytsmart och väl omhändertagen lägenhet där alla essentiella funktioner får gott om utrymme. Samtliga väggar är nyputsade och nymålade och originalsnickerierna har renoverats och fått ny färg. På alla golv (utom i våtutrymmet) har lagts en ljus, mattlackad ekparkett. Strömbrytare och elkontakter är utbytta till nya och tidstypiska. Till lägenheten hör också ett källarförråd om 6-7 kvm.

Kök, allrum och alkov

Kök, vardagsrum och sovrum delar på en stor ljus yta med två fönster med djupa nischer, marmorbräden och originalradiatorer. Köket är alldeles nyinstallerat och ligger längs en av allrummets långväggar. Skåpluckorna är grå och släta med arbetsyta av hårdvaxoljad ljus ek. En matt rostfri platta utgör ett sobert stänkskydd. Kyl och frys är integrerade i skåpinredningen. Spishäll, ugn och fläkt är alla helt nya och oanvända. Matbordet placerar du med fördel i anslutning till köksinredning, framför det ena fönstret. Vidare in i rummet finns ytterligare ett fönster, och plats för soffgrupp och säng, som har en naturlig plats i alkoven längst in i rummet. För den som önskar finns möjlighet att skärma av denna del av rummet.

Badrum

Badrummet är snyggt, stilrent och alldeles nyrenoverat det med. Väggarna är klädda i vitt större liggande kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker. Handfatet är rektangulärt, har blandare från Tapwell och bra förvaring i en kommod under. På väggen sitter en rund spegel och en fin klar sockellampa. Tak- och handdusch kommer även den från Tapwell.

Hall

Hallen är en rymlig yta där du innanför den speglade originaldörren har ett bra utrymme för hatthylla och skor, och i motsatt ände finns en rymlig plats för till exempel en garderob, byrå eller kanske en arbetsplats.

BRF Sannadalshöjden

Allmänt

Föreningens fastighet består av Grenljuset 2 i Stockholms kommun med adress Sannadalsvägen 4-30. Totalt innefattas fyra huskroppar med totalt 113 lägenheter och tillhörande källarförråd. Av dessa är 18 stycken upplåtna med hyresrätt. Hälften av lägenheterna är om två rum och kök på ca 45 kvm. Husen innehåller även ettor på 33 kvm och treor på 62 kvm likaväl som enstaka fyror på 69 kvm. Man har även tio lokaler för uthyrning (inga kommersiella lokaler), samt en föreningslokal.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar

2016 installation av LED lampor i källaren 2015 tillägssisolering vindar 2012 Renovering av ventilation 2011 Byte undercentral för fjärrvärme

2009 Stamspolning

2009 Nya fasader och entreportar 1991 Stambyte (kök och badrum). Samma år byttes även fönster, samt elstigar.

Kommande renoveringar:

Endast mindre åtgärder ligger i planen för de närmsta åren. Se årsredovisning för lista.

Ekonomi

Föreningen har under 2016 sålt tre hyresrätter vilket medfört att man amorterat av runt 6 miljoner. Och stärkt kassan som nu innehåller runt 4 miljoner kronor. De långfristiga skulderna är nu 25 miljoner vilket ger cirka 4 800 kr i lån per kvm boyta. Snittet i Stockholms kommun är strax över 6 000 kr i lån per kvm. Man har 18 stycken hyresrätter kvar i föreningen som utgör ett mycket stort, dolt kapital. När hyresgästerna flyttar säljs bostäderna och summan tillfaller föreningen, som då kan amortera eller använda pengarna till renoveringar. Föreningens ekonomi är god och styrelsen arbetar aktivt för att bibehålla låga avgifter för de boende vilket är lika med låga utgifter för föreningen.

Andrahandsuthyrning

För att hyra ut sin bostadsrätt söker man tillstånd av styrelsen. Där anges skäl för önskad uthyrning och under vilken period uthyrning ska ske. Maximalt godkänns 1 år men detta kan förlängas efter periodens slut med ny ansökan.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Allians Försäkringsmäklare. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor: port 4 (lägenheter i nr 4-14) och port 16 (lägenheter i nr 16-30). Öppettider: månd-sönd 07:00 - 22:00

Gemensamma utrymmen

På de gemensamma, prunkande och stora gårdarna mellan husen finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar. Det finns även en aktiv växthusgrupp som även ställt upp pallkragar för den odlingsintresserade. Mer information finns på hemsidan. En bokningsbar övernattningslokal finns i huset. Kan bokas upp till 4 nätter i följd. 200kr/natt.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan. Föreningen har även 4 parkeringsplatser på Ljusstöparbacken, med tre före i kön.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Bredband (100Mbit fiber) ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här