Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bastugatan 21
KJELLBERGS ARKITEKTBYRÅ 1930-32
Södermalm
EN SANNDRÖM MED NÄSTAN OSANNOLIK UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

"Bastugatan blev drömmen som uppfylldes om ett eget boende som student på 1970-talet. Varje kväll när jag steg in i lägenheten blev jag euforisk med ett gnistrande Stockholm utanför fönstren. Under studietiden kunde jag ständigt känna inspirationen som flödade från författaren Ivar Lo-Johansson. Han hade sin skrivarlägenhet under mina fötter i tjugo års tid. Cigarrdoften sökte sig ut genom de öppna fönstren. Så mycket av hans tankar sitter i väggarna i det lilla museet som numera finns i hans lägenhet. Intill mig arbetade konstnären Hilding Linnqvist i sin stora ateljélägenhet med det sköna norrljuset över sina stilleben och utblickar över staden. Kan man bo bättre?" Orden är säljarens egna och talar för sig själv. Drömmar och minnen att förmedla vidare. "Den som har sin boplats på Bastugatan flyttar ogärna därifrån", skrev Ivar Lo-Johansson i sin bok "Tröskeln". Han bodde i huset från 1934 fram till sin död 1990. Säljaren av denna lägenhet har trivts och bott här i nästan lika många år. Men nu bereds plats för nya drömmar. Nu ska nya minnen skapas. Vi hälsar välkommen till ett stycke fascinerande historia och en helt magisk utsikt från denna funkistvåa högst upp i huset med balkong över stadens vackraste vyer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bastugatan 21
Område:
Södermalm
arkitekt:
KJELLBERGS ARKITEKTBYRÅ 1930-32
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
2 292 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Huset och föreningen

Fastigheten Katthuvudet 26 uppfördes under åren 1930-1932 och ritades av Kjellbergs arkitektbyrå. Det är en tidstypisk funkisbyggnad, dock med vissa spår av 1920-talets klassicism, vilket syns i bland annat den stilfulla entrén. Byggnaden består av sex våningar och är putsad i en röd nyans, enligt ett av stadsbyggnadskontoret utarbetat färgschema för kvarteret. Mot gatan har lägenheterna balkonger med vackra svarta smidesräcken. Högst upp i huset ritades en storslagen ateljévåning om fyra rum och kök, i övrigt fick huset, trots det suveräna läget, mestadels mindre lägenheter och enkelrum, byggt under depressionstider som det ju ändå var. Men bostadsbristen var också stor under denna tid och små bostäder behövdes. Många prominenta namn och kreativa själar har genom åren bott på Bastugatan 21. Konstnären Hilding Linnqvist bodde i husets ateljévåning från 1941 fram till han avled 1984, och målade många tavlor förställande vyerna från Mariaberget. Fastigheten, som från början var ett hyreshus, förvärvades av Brf Katthuvudet 26 år 1986. Det är en ytterst välmående förening med 40 bostadsrätter. För de boende finns en trevlig stenbelagd innergård med planteringar och utemöbler. I huset finns cykel- och barnvagnsrum, soprum och en välutrustad tvättstuga. Ivar Lo-Johanssons arbetslägenhet är i dag ett museum som drivs av Ivar Lo-sällskapet. Det finns även ett skyltfönster mot gatan som visar upp Lo-Johanssons författarskap och en minnesskylt över både honom och Hilding Linnqvist är uppsatt på husets fasad till höger om huvudentrén.

Närområdet

Här bor du på en legendarisk adress i klassiska konstnärskvarter. Bastugatan utgör idag ett av Stockholms reservatsområden med skyddad bebyggelse, där flera fastigheter anses särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Mitt emot huset ligger Ivar Los park med magnifik Stockholmutsikt, grönytor och en fin temalekpark. Bastugatans vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. Kullersten och kulturhus blir här en del av din vardag. Här bor du dessutom ett stenkast från både Slussen, Hornsgatan och Mariatorget.

Lägenheten

Detta är ett unikt boende i ett unikt hus. Lägenheten är utformad som en dubblett med två stora rum i fil mot gatan och utsikten. Det inre av bostaden inhyser badrum, kök och ett matrum/möblerbar hall. Balkongen löper längs med hela lägenhetens ytterväggar och utgång finns från både vardagsrum och sovrum. Många detaljer är bevarade från byggåret, som fiskbensparkett i ek, fönster och balkongdörrar med vred och spanjoletter, marmorfönsterbräden, radiatorer, listverk, innerdörrar, garderober, skafferi och hatthylla.Vardagsrummet har dubbla dörrar med fönster som öppnar sig mot den magnifika utsikten och balkongen. Mot hallen/matrummet finns en större dörröppning, och till sovrummet leder en fin speglad enkeldörr. Rummet har en vägg tapetserad i en gråsvart småmönstrad tapet, de resterande väggarna är ljusa. Balkongen liknar en kungsbalkong, men är inte som dem indragen från fasaden, och är vackert smidesomgärdad. Att öppna upp balkongdörrarna mot staden och vattnet inger en alldeles särskild känsla. I sovrummet vaknar du med en utsikt förunnad få. Två enluftsfönster med balkongdörr emellan ger dig de fantastiska vyerna över Stadshuset och staden. Vardera fönster har en fönsterbräda av marmor och till vänster finns ett element i original. Rummet är ljust och luftigt med milda nyanser på tapet, och har en dörröppning mot vardagsrummet och en mot hallen. I hallen i anslutning till sovrummet finns en rymlig garderob i originalutförande. Det lilla köket renoverades 2011 och har luckor och bänkskivor av ek. Skafferiet från byggåret är dessutom bevarat. Här finns spishäll med varmluftsugn och diskbänk med bakomliggande vägg kaklad i mörkgrönt 10x10-kakel. Hallen är möblerbar och fungerar även som matrum. För den som önskar större köksytor än nuvarande finns möjlighet att inreda kök på denna yta. Härifrån finns dessutom fin access till vardagsrummet genom den stora dörröppningen. Badrummet renoverades 2006 och har väggar kaklade i vitt kakel med ett mittparti av skimrande mosaik. Golvet är klätt i klinker. På väggen ovanför handfat och wc sitter ett spegelskåp. El för tvättmaskin är dragen till badrummet och här finns även en elektrisk handdukstork.

Brf katthuvudet 26

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Brf Katthuvudet 26 förvärvade fastigheten katthuvudet 26 år 1986. Man upplåter totalt 40 stycken bostäder, samtliga med bostadsrätt.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades mellan åren 1988-1990. Då stambyttes fastigheten, taket lades om, etc. Fönstren renoverades 2001, yttertaket ommålades 2003, fönster mot gård renoverades 2009 och de mot Bastugatan 2011, hissen renoverades 2012, balkonger mot Bastugatan renoverades 2014. Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar

Föreningen har en upprättad underhållsplan för 2016-2031. Det som ligger inom de närmsta åren är byte av radiatorventiler (2018) samt ommålning av yttertak (2018). Längre fram skall fasaden putsas om, cirka 2022.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till strax över en miljon kronor, medan man har över 1,5 miljon i likvida medel. Belåningen är strax över 600 kr per kvm boyta, medan snittet inom tullarna är runt 6 000 kr per kvm boyta. Idag finns inga planer på att förändra avgiften under detta år.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstuga i bottenvåningen med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en grönskande innergård med sittgrupp. På bottenvåningen finns cykel och barnvagnsrum. Dock relativt små utrymmen.

Juridisk person:

Man godkänner ej juridisk person ifall det är avsikt att hyra ut. I andra fall kan juridisk person godkännas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-09-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.