Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Doktor Abelins gata 2
1927 Sven Wallander
Södermalm
HÖGST UPP PÅ LUGN OCH CENTRAL SÖDERADRESS – SKULDFRI FÖRENING
TEXT: MURÉN STYLING: SANDANAM FOTOGRAFI: BOUKARI

FAST PRIS - ACCEPTERAT AV SÄLJAREN. Med ostört läge högst upp i fastigheten ligger denna charmfulla och genuina 1920-talslägenhet om 47 flexibla och genomgående kvadrat. Det stora köket ligger i västerläge in mot det lugna innergården och vardagsrummet är beläget mot den fina lilla gatan. Mittemellan ligger den stora hallen som idag även är sovrum. Bostaden disponeras nu som en 1,5:a med kök, men kan vid omflyttning av funktioner bli en 2:a med ett stort sovrum (se alternativ planlösning). Med 2,8 meter i takhöjd, milt färgsatta väggar och stora spröjsade originalfönster är detta ett ljust och rymligt boende med många originaldetaljer bevarade, som speglade dörrar, furutiljor, snickerier och listverk. Suveränt närområde som är både lugnt och vackert tjugotalshomogent men också har absolut närhet till service, utmärkta kommunikationer och Södermalms restauranger och småbutiker.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1927 Sven Wallander
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
1,5 rum och kök
Area:
47 m²
Avgift:
2 557 kr inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv
Pris:
4 200 000 kr /bud

Allmänt om fastigheten

El:
2 800 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 600 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Fastigheten Postiljonen 13 i hörnet Doktor Abelins gata och Samaritgränd uppfördes under åren 1927-1928 för HSB. Arkitekt var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler gatuplanet. Fastigheten är i ett fint ursprungligt skick då den har inte genomgått några större förändringar under årens lopp utan har bibehållit det mesta sedan byggåret. Brf Postiljonen 13 är en stor, stabil och trevlig förening med 147 lägenheter och nio lokaler med hyresintäkter. För de boende finns en stor lummig och lugn innergård med utemöbler och grill, och invändigt finns bland annat en gästlägenhet, festlokal, fyra tvättstugor, cykelförråd och miljörum.

Närområdet

Doktor Abelins gata är en fin liten tvärgata belägen mellan Wollmar Yxkullsgatan och Krukmakargatan. Endast sex fastigheter, tre på varje sida, och byggda under ungefär samma tidsperiod, vetter mot gatan. Doktor Abelin, eller Hjalmar August Abelin, var en överläkare specialiserad på barnsjukdomar som fick ge namn åt gatan 1927 då den anlades. Barnsjukhuset Samariten (nedlagt 1974) låg då precis i närheten. Det lite kuperade området är lugnt och stilla, men ligger bara ett fåtal minuter från såväl Hornsgatan och Zinkensdamm som Mariatorget och Medborgarplatsen. Samma sak med tunnelbana, bussar och pendel- och lokaltåg vid Södra station. I grannskapet finns flera bra matbutiker, bland annat Paradiset matmarknad. När du söker grönska och avkoppling har du hela Tantolunden för dina fötter.

Allmänt

En mycket fin och välbevarad lägenhet full av originalcharm. Spröjsade originalfönster med djupa nischer och spanjoletter, radiatorer, speglade dörrar, furutiljor och ett stilfullt serveringsskåp är några av de detaljer som ger detta hem karaktär. Utan att göra avkall på något av detta kan den som önskar förvandla lägenheten till en tvåa med stort sovrum. Till lägenheten hör också ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Kök

Köket är ett riktigt trevligt umgängesrum med en fin mix mellan gammalt och nytt. Hit leder en fin äldre fyllnadsdörr med glas i översta spegeln och här ståtar sedan byggåret ett vackert vitmålat serveringsskåp och städskåp. På motsatt sida finns köksinredning av modernare snitt med vita släta skåpdörrar och lådor med en rostfri extra djup (700 mm) diskbänk. Gasspis med ugn samt köksfläkt är även de rostfria. Kyl, frys och diskmaskin är alla vita vitvaror. Det kvadratiska köket är stort och rymligt med plats för större middagar, det är inget problem att få plats med tio personer i det mysiga hörnet vid det spröjsade fönstret.

Vardagsrum

Det stora vardagsrummet är även det ett trivsamt och inbjudande rum med utsikt mot den lugna gatan. Ytan är rymlig och lättmöblerad med plats för många funktioner; soffa, matbord, arbetsplats, förvaringsmöbler. Väggarna är målade i ljust grått och på golvet ligger furutiljor.

Sovrum

Sovrummet är beläget i den inre hallen, en karaktärsfull yta som har ett fint litet spröjsat innerfönster i väggen mot köket. Fönstret kommer från Överjärva byggnadsvård och ger intryck av att alltid ha suttit där det sitter. Väggarna i rummet är målade i ljust blått upp till 210 cm och därefter vitmålat, emellan löper en list. På golvet ligger lackade originalfurutiljor. I rummet finns plats för en 160 cm bred säng. I den inre delen av hallen, i passagen in mot vardagsrummet finns en rymlig klädkammare.

Badrum

I badrummet är väggarna kaklade med vitt 15x15 cm kakel som avslutas med en mosaik. Ovan detta är väggar och tak målade i grönt. På golvet ligger vit mindre klinker. Här finns badkar och handfat med fast spegel ovan. Över toaletten finns förvaring i ett klassiskt väggskåp med spegeldörr. I rummet har du även plats att ställa ett smalare högskåp om så önskas.

Hall

I hallen finns originalhatthyllan kvar innanför dörren, kompletterad med extra hyllplan samt en orginalförråd. En platsanpassad spegel är monterad på väggen och en måttskuren dörrmatta ligger på golvet. Under finns originalträtiljor precis som i resten av lägenheten. Väggarna är vitmålade. Lägenheten är försedd med en tidstypisk säkerhetsdörr.

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Gunnar Scherman Fastighetsförvaltning och städning av Di-Ma's Lokalvård.

Renoveringar

Se sid 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte 1981-1982 nämns (spolat 2012-2013).

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och är helt skuldfri samt har en kassa på ca 2 mkr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen

Två cykelförråd, barnvagnsförråd, samlings-/festlokal och övernattningslägenhet (150 kr/natt).

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4 kvm. Vindsförrådet ligger lätt tillgängligt från denna lägenhet och har delvis en rejäl takhöjd om 4 m.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-30 och årsredovisning 2015/2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här