Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 40 B
SVEN WALLANDER 1939
SÖDERMALM - HÖGALID
TRIVSAM, LJUS OCH YTSMART FUNKISTVÅA
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Mitt i det fina och kulturhistoriskt intressanta funkiskvarteret Marmorn ligger denna ljusa och välplanerade hörntvåa. Lägenheten har ett öppet gavelläge tre trappor upp och ett särskilt tjusigt hörnfönster som ger dig vyer ända mot bortre Kungsholmen, en lite mäktig sak med att bo på Stockholms innerstads högsta berg. Här får du 36 välutnyttjade kvadrat med ett rymligt socialt vardagsrum, ett mysigt sovrum och ett trivsamt kök. Dessutom bor du här i en välmående förening med vackra innergårdar och många förmåner för sina invånare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
SVEN WALLANDER 1939
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
36 m²
Avgift:
1 868 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 250 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Lundagatan 40 ligger mitt i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander, som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde som kan likställas med byggnadsminnesmärkning. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Här finns träd, blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. Trapphusen har vackra originaldetaljer såsom marmortrappor, rutigt klinkergolv, ledstänger, räcken och härligt ljusinsläpp från fönsterpartierna som går från golv till tak. På vädringsbalkongerna i trapphusen finns också utemöbler att nyttja. För de boende finns även flera tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen är har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse.

Närområdet


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Här bor du på topp med fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna, på några minuter når du Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana.

Allmänt


En ljus, yteffektiv och välplanerad tvårumslägenhet med runtgående planlösning. Lundagatan 40/Marmorn 7 tillhör de hus i kvarteret som har de ursprungliga fönstren med spanjoletter, vred, marmorbräden, vädringslådor samt radiatorer kvar. Väggarna är genomgående vitmålade och golven i alla rum (ej kök och wc) är belagda med ljus ek. Ett källarförråd i samma hus hör också till lägenheten.

Kök


Köket är litet, naggande gott och välplanerat. Här är förvaringen maxad ytan. Köksluckorna är vita och släta och väggarna vid arbetsytorna har vackert grön glasmosaik. Bänkskiva av mörkt trä och rostfri diskbänk med dubbel diskho. På golvet ligger klinkers av sten. Gasspis i rostfritt utförande från Gorenje, kylskåp Whirlpool och frys Electrolux. Rummet har ett fint ljusinsläpp genom dörren och överljusen mot sovrummet och dess stora fönster.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ljust och luftigt med ett stiligt hörnfönster med tre lufter. Härifrån har du imponerande utsikt först över de fina grannhusen i Marmorn och på Skinnarviksringen, och därefter över Riddarfjärden och över till Norr Mälarstrand och Kungsholmen. Vardagsrummet är lättmöblerat och har gott om yta för både matbord, soffgrupp och förvaringsmöbler.

Sovrum


Sovrummet är ett mysigt och lugnt rum där du får plats med en större säng och till exempel en byrå. I rummet finns ett fint tvåluftsfönster med marmorfönsterbräde.

Badrum


I badrummet är väggarna kaklade med vitt klassiskt kakel som har en bård i ljusblått. På golvet ligger en ljusblå våtrumsmatta. Här finns dusch, handfat med förvaring i kommod under, en integrerad spegel, wc och handdukstork.

Hall


Hallen är rymlig och välkomnande med bra plats för ytterkläder och skor innanför dörren. Längre in i hallen finns två originalgarderober med överskåp som ger än mer förvaring i rummet. Innanför dörren ligger klinker och resten av hallen har ekgolv som i övriga rum.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark


Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar


2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar.
2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel.
2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering


2009 - 2011: Renovering av fönster
2009: Bergvärmeinstallation som komplement.
2009: Bredband, fiberkabel.
2005 - 2008: Renovering av fönster
1998 - 1999: Renovering av hissar
1996: Renovering av balkonger
1991 - 1993: Renovering av badrum
1991 - 1993: Stambyte el
1991 - 1993: Stambyte badrum
1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök

Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar


Planerat för 2017 är hissrenovering, betongläggning av mc-parkeringen samt uppgradering av utebelysning och reparation av trapphus.

Ekonomi


Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter


Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga


Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen


De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering


På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage


Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV


Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1939
Energideklaration
Ej nödvändig

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här