Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Igeldammsgatan 22 B, 4tr
EDWARD OHLSSON 1898
Kungsholmen
SNYGG & LUFTIG ATELJÉBOSTAD I BRYGGERIET
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

I Industriverket på Kungsholmen ligger denna fantastiska trerumslägenhet med stora paradfönster och en takhöjd på över fyra meter. Den robusta och vackra industritegelbyggnaden som kallas Bryggeriet har byggts om till eleganta bostäder med hög karaktär och komfort. Stor omsorg har lagt på både bevarandet av det ursprungliga och genuina, och på nya kvalitativa materialval och samspelet mellan detta. Här får du kvalitet från då och från nu och en bostad med ljus och rymd, välplanerade ytor och en snygg kombination av historia och modernt stadsliv av idag.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
EDWARD OHLSSON 1898
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
90 m²
Avgift:
4 812 kr
Pris:
8 100 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Industribyggnaden på Igeldammsgatan 22 dateras till 1898 då området på västra Kungsholmen bebyggdes av flera industrier. I denna byggnad flyttade bröderna Oscar och Alrik Hult in, med sitt företag AB Centrator. De tillverkade centratorväxlar, som var deras egen uppfinning. Verksamheten gick bra, men företaget hamnade ändå i ekonomisk knipa och gick i konkurs. Bröderna startade sedan AB Pump-Separator som kom att bli mycket framgångsrikt, vilket gjorde att byggnaden behövde byggas ut. Det som från början bara var en enda våning byggdes 1910 på med en till och 1914 tillkom ytterligare två etage samt en vindsvåning. För ritningarna till dessa tillbyggnader stod Edward Ohlsson, som var en under 1800-talets slut ofta anlitad arkitekt. Trots att byggnaden byggdes om och till i omgångar bibehölls den ursprungliga byggnadskroppens arkitektur, vilket idag gett oss denna homogena och pampiga byggnad. Industrins arkitektur har ibland gått hand i hand med rådande ideal och ibland gått egna vägar. Att bygga med tegel blev vanligt i slutet av 1800-talets. Trenden kom från Tyskland och kallas Rohbau. Där kombineras tegelfasader med stora spröjsade fönster, ofta utförda i gjutjärn. Pump-Separator gick senare ihop med AB Separator och lämnade lokalen. I slutet av 1920-talet flyttade nya verksamheter in, bland annat Flatbrödsfabriken, Kaplans herrkonfektionsfabrik och National Kassaregister AB. Ett bryggeri fanns också i en intilliggande byggnad i kvarteret, vilket fått ge namn åt nuvarande bostadsbyggnad. Brf Industriverket omfattar tre ombyggda före detta industribyggnader; Bryggeriet, Radiofabriken och Cigarrfabriken med totalt 197 lägenheter.

Närområdet:


Här bor du i en lugn del av Kungsholmen med många fina fastigheter omgivna av både grönska och vatten. Nära bostaden har du härliga promenadvägar och grönområden runt till exempel Karlbergskanalen med Karlbergs slott och kolonistugorna vid Mariedal och kan snabbt promenera både till Solna och Vasastan. På fem minuter når du Västermalmsgallerian och Fridhemsplan med shopping, service och kommunikationer. I området finns många trevliga kvartersrestauranger, som Proviant och Sixten & Frans. Åt andra hållet finner du flera sjönära ställen längs Hornsbergs Strand. Du bor dessutom i samma kvarter som Stockholms godaste glass tillverkas och säljs - Fryst på Kungsholms Strand.

Allmänt


En fantastisk lägenhet med hög karaktär i en anrik industribyggnad där ursprungsdetaljer på ett snyggt sätt kombinerats med nya väl utvalda materialval. De stora bevarade fönsterpartierna har invändigt mörkmålats och genom detta förstärks känslan av den ursprungliga industriarkitekturen. Takhöjden når upp så högt som till 4,30 meter och med takfönster blir frihetskänslan än större. Bostaden har helt igenom försetts med vitpigmenterade och hårdvaxoljade ekgolv.

Kök och vardagsrum


Köket ligger med öppen och snyggt integrerad planlösning med vardagsrummet. Köksluckorna är av cederträ som är ett återkommande träslag i bostaden. Luckorna är släta och kombineras med diskbänk helt i rostfritt - alltsammans är specialdesignat för Bryggeriet. Fläktkåpan är ljus och ett öppet hyllplan är integrerad med den och följer hela väggen, både stilfullt och diskret. I vinkel, något avskilt, finns en skåpvägg med vitlackade luckor som utnyttjar takhöjden och går nästan upp i tak. Här finns även ugnen i bekväm arbetshöjd. I anslutning till köket finns plats för ett stort matbord där du kan duka till många. Det stora fönsterpartiet, med tre vackra spröjsade fönster som går nästan från golv till tak, ger kök och vardagsrum ett rikligt ljus och sätter också hög karaktär på rummet. Ljus får rummet även genom de stora takfönstren som är belägna ovanför matplats och soffgrupp.

Sovrum ett


Lägenhetens största sovrum är ett lugnt och rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng. Här finns en garderobsvägg med skjutdörrar och plats för ytterligare möblering. Sovrummet har ett spröjsat fönster längst ner i rummet.

Arbetsrum/sovrum


Hemmets andra rum används idag som arbetsrum men kan även bli ett bra sovrum. Här utgörs i stort sett hela ytterväggen av ett fönsterparti vilket såklart sätter stor prägel på rummet och gör det ljust och luftigt.

Badrum


Det stora fina badrummet är ditt eget hemma-spa. Här är väggarna klädda i en kombination av ljust grå mosaik och ljusbrun natursten (i duschdelen). På golvet ligger av samma ljusbruna sten. Generöst handfat i marmorkomposit som har en specialritad handfatskommod i cederträ. Förvaring finns även i integrerade skåp. En tredelad spegel sitter på väggen ovanför. Duschytan är rymlig och belägen längst in i rummet avskild bakom en vägg av dekorglas. Tvättmaskin och torktumlare är inbyggda i under en praktisk och fin arbetsbänk.

Hall


Hallen är ett T-format rum med hatthylla direkt innanför dörren. Här finns även en stor klädkammare/förråd. I hallen finns även utrymme för till exempel en extra förvaringsmöbel.

Brf Industriverket

Brf Industriverket registrerades 2015 och består av adresserna Svarvargatan 7-11 samt Igeldammsgatan 22 A-C. Föreningen består av 147 bostadsrätter, en bostadsrättslokal, två hyreslokaler samt 35 garageplatser. Föreningen är en äkta förening och äger marken. Övriga gemensamma utrymmen är cykelrum, barnvagsrum samt soprum och miljörum.

Byggnad

Byggnadsår
EDWARD OHLSSON 1898
Energideklaration
Utförd 2009-06-18
Energiförbrukning
101 kWh/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här