Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Furusundsgatan 9
Stark & Svedberg 1939
Gärdet
FUNKISFYRA MED BALKONG I HÖRNLÄGE OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Av säljaren accepterat pris. Med härligt hörnläge i Yrkeskvinnornas hus från 1939 ligger denna fina och väldisponerade fyrarummare om 83 kvadrat, en sann funkisoas med både balkong och öppen spis. Lägenheten med originalplanlösning är genomtänkt uppdelad i rymliga sociala ytor och med två bra sovrum mer separat. Därtill har du en rymlig hall, bra förvaringsutrymmen och både badrum och wc. Alltsammans är mycket väl omhändertaget och originaldetaljerna är många. Alla rum har fiskbensparkett från byggåret och de många och stora fönstren förser bostaden med ett rikligt ljus. Här bor du lugnt och skönt i ett stycke Stockholmshistoria med grönskande omgivningar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Stark & Svedberg 1939
Våning:
3, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
4 537 kr inkl värme, vatten och bredband
Pris:
7 000 000 kr Säljarens accepterat pris

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 000 kr/år
Beräknat antal pers:
4

YK-huset

YK-huset ritades av arkitekterna Albin Stark och Hillevi Svedberg och uppfördes 1939. Uppdragsgivare var Yrkesvinnornas klubb som ville bygga ett hus avsett för yrkesarbetande kvinnor som önskade ett bekvämt och modernt boende med tillgång till all service som kunde vara önskvärd när tid och ork inte räckte till för både arbetet och hemmet. Huset byggdes därför med barnkrubba, restaurang och mathissar, dessutom fanns gemensamhetslokaler. Varje våningsplan hade ett enkelrum för en städerska som servade yrkeskvinnorna. Hillevi Svedberg flyttade själv in i huset som hon ritat. YK-huset får anses vara hennes mest berömda verk, men hon har även ritat många daghem och sommarkolonier. Idag är tyvärr både dagis och städerskor borta i YK-huset, men känslan av att bo i en gedigen och historisk byggnad finns kvar. Restaurang i bottenvåningen finns också fortfarande, där boende kan beställa mat och få den levererad till sitt våningsplan via mathissen. För de boende finns även tvättstuga, cykelrum, barnvagnsförvaring och piskbalkong på taket. För de små finns lekstuga och rutschkana utanför huset där det även finns rabatter och utemöbler.

Närområdet

Här bor du i ett grönskande område med Nationalstadsparken nära inpå. Möjligheterna till motion och rekreation är många, då du även bor nära bland annat Gärdet, Kungliga Tennishallen, Stadion, Östermalms idrottsplats och GIH-badet. I området finns även flera grund- och högskolor. Du bor nära trevliga Tessinparken och Fältöversten vid Karlaplan med stort utbud av butiker, restauranger och service och når både Gärdets tunnelbanestation och busslinje 1 på ett par minuter.

Allmänt

En mycket genuin och välkomponerad lägenhet såväl interiört som storleksmässigt. Väggarna är genomgående ljust målad, och i alla rum ligger fiskbensparkett av ek, bevarad från byggåret. Fönstren är många och generösa i storlek, och har spanjoletter, vred, marmorbräden, vädringsluckor och radiatorer. Balkong och öppen spis förhöjer boendekvaliteten ytterligare i detta trevliga hem.

Kök

Köket renoverades 2010 och är stilrent och klassiskt. Köksinredningen kommer från Kvänum och har vita släta skåpdörrar med enkla rostfria handtag. Överskåpen går upp i tak och det finns även extra förvaring i överskåp på motsatt sida. Bänkskivan är extra djup och utgörs av mörk sten. Väggen vid arbetsytan är kaklad i en snygg grön nyans. Maskinparken består av en extra bred kyl och frys, spishäll, fläkt, ugn med ångfunktion, samt diskmaskin som är integrerad i skåpinredningen. Väggarna är vitmålade med en fondvägg i grått.

Vardagsrum

Vardagsrummet är en uppvisning i finfunkis. Ytorna är rymliga och vinklarna många och karaktäristiska. En rund pelare är en fin tidstypisk detalj som kontrasterar till det mer fyrkantiga. Rummets praktpjäs är såklart den stiliga öppna spisen i gult tegel och puts, placerad i perfekt vinkel så den kan njutas från hela vardagsrummet och matsalen, och kan ses även från hallen, ett trevligt initialt blickfång. Ett stort och vackert hörnfönsterparti fångar även det ögat och förser rummet med ett rikligt ljus.

Matsal

Matsalen ligger i vinkel och är ett ljust, vackert och trivsamt hörnrum som gjort för långa middagar. I det eleganta hörnfönsterpartiet finns även där en balkongdörr som leder ut till balkongen. Mellan matsal och vardagsrum sitter skjutdörrar i original som kan dela av rummen vid behov. Att placera ett sovrum i matsalen är också en möjlighet för den som behöver ytterligare ett sådant.

Balkong

Balkongen ligger med tjusigt hörnläge och har två utgångar, en från vardagsrummet och en från matsalen. Här har du utsikt över omgivande hus, gator och grönska och plats för både möblering och blomster.

Sovrum ett

Bostadens största sovrum är ljust och lugnt och har ett vackert hörnfönster i tre lufter. Rummet ger gott om plats till en dubbelsäng. Här finns även en stor garderob.

Sovrum två

Hemmets andra sovrum används idag som barnrum och är även det ett lugnt och rofyllt rum med gott om utrymme för fullstor säng och övrigt möblemang. En stor hörngarderob fixar förvaringen i detta rum.

Badrum och wc

Badrum och wc renoverades 2012 och har både väggar och golv i ljus gråbeige mosaik. Det stora badrummet har dusch med tak och handdusch och en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Här finns även golvvärme och handdukstork. Ovanför det rektangulära handfatet sitter en integrerad spegel och en snygg klar vägglampa. Det mindre gästwc:t är inrett på samma vis och inrymmer ett mindre handfat och en toalett.

Hall

Hallen är välkomnande, rymlig och möblerbar. Innanför dörren finns en hatthylla i originalutförande och på golvet ligger kolmårdsmarmor som också härstammar från byggåret. I den inre hallen ligger ekparkett och här finns bra förvaring i tre garderober.

Brf Y.K-Huset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fodermasken 4. Föreningen består av 60 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Albin Stark och Hillevi Svedberg.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1995. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Den externa revisionen från Toresson revision. Fastighetsskötsel sköts av ESI.

Renoveringar

Välskött fastighet. Se en fullständig lista på sid 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte 2001 nämns.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 3,9 mkr, vilket motsvarar ca 1 168 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016), dvs väsentligt under snittet för området. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Modern tvättstuga med stort torkrum finns i källarvåning.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum och cykelställ finns på bakgård. Barnvagnsrum finns vid husets entré.

Förråd:

Källarförråd om ca 4 kvm.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via Stockholms stadsnät (ingår i månadsavgiften) och kabel-tv viaComhem.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande (makar, registerad partner eller sådana sambor på vilka sambolagen tillämpas).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-20, föreningens hemsida och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här