Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rådans Gårdsväg 75
Ladugården 1700-tal
Sollentuna - Silverdal /Edsvik
UNIKT GAVELRADHUS MED FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK

Gavelradhus om 3-4 rum och kök med underbar altan i söderläge! ALM Equity och Historiska Hem kan nu äntligen presentera förvandlingen av en vacker ladugårdslänga som byggts om till radhus. Med skickligt hantverk i en skandinavisk/industriell stil har man här skapat vackra hem av hög kvalitet. Här får du en bostad med stor karaktär och mycket charm i en äldre byggnad i historisk miljö, ett hem med hög bekvämlighet och bästa tänkbara planlösning. Med direkt närhet till naturen och med en kort promenad till Edsvikens vatten och Rådans historiska miljöer är detta en unik idyll för dig med höga krav på ditt boende.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Radhus
Adress:
Rådans Gårdsväg 75
Område:
Sollentuna - Silverdal /Edsvik
arkitekt:
Ladugården 1700-tal
Rum:
3 rum och kök
Area:
88 m² + 7 m² biarea
Avgift:
4 767 kr inkl. vatten, förråd, bostadsrättstillägg samt parkeringsplats

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
8 000 kr/år
Total driftskostnad:
8 000 kr/år
Kommentar:
Se ekonomisk plan

Området

Rådan i Silverdal ligger på en gammal egendom som ursprungligen var ett torp vars sista byggnad från 1700-talet brann ned 1958. Torpet hörde till Kymlinge gård i Spånga, som i sin tur lydde under slottet Jacobsdal, som sedermera blev Ulriksdal. Bevarat idag finns rättarbostället från 1600-talet, herrgården, som byggdes i mitten av 1700-talet, och skolan från 1890 som gått från att vara flickskola, till att bli basen för Svea Livgardes musikkår, till att bli en skola igen, idag både tvåkönad och tvåspråkig. Läget vid skogskanten och precis invid Edsviken är fantastiskt, här kan du bada, fiska, åka skridskor, motionera och njuta av naturen.

Byggnaden

Ladugården är en vitkalkad stenbyggnad med rödfärgade gavelrösten av trä som nu förvandlats till en radhuslänga med sex bostäder. Varje bostad är i två våningar där entréplan inrymmer kök och vardagsrum i öppen planlösning, ett rum/förråd och ett kombinerat duschrum/tvättstuga. Övre plan består av två sovrum, wc/dusch och förråd. Mellan de båda planen går en fin trappa som försetts med ett räcke av vitlackad nät. Arkitekterna har valt material med hänsyn till byggnadens karaktär. På bottenvåningen har till exempel det befintliga betonggolvet i ladan lyfts fram som en kvalitet, och slipats och lackats till ett vackert golv. På övervåningen ligger ett mattlackad enstavigt ekgolv. Skissarbetet utgick från den befintliga ladugårdens mått och dess rytm av återkommande fönster och dörrvalv. Rytmen i fasaden bevarades genom att antalet nya fasadöppningar begränsades, dock har byggnaden fått tydliga samtida tillägg i form av de takkupor som tagits upp för att skapa en luftig och inbjudande övervåning och bra sovrum. Husets djupa fönsternischer med spröjsade fönster med rundad överdel är sinnligt vackra. Väderstrecken har fått styra rumsplaceringen så kök och vardagsrum med uteplats lades i söderläge och bostadens största sovrum placerades i svalt norrläge. Till bostaden hör också en markparkeringsplats.

Hall, entréplan

Du gör entré genom en gul säkerhetsdörr och möts redan i hallen av det vackra betonggolvet som sätter tonen på bottenvåningen. Innanför dörren finns plats för hatthylla.

Kök och vardagsrum, entréplan

Från hallen öppnar sig kök och vardagsrum som ligger i öppen planlösning. Köket, som löper längs en hel långvägg, kommer från HTH, och är stilrent vitt med släta luckor. Detta matchas med en bänkskiva av 40 mm vitt laminat och stänkskydd av kvartskomposit som ger en betongliknande look. Kyl, frys och diskmaskin (alla från Siemens) är integrerade i skåpinredningen. Spis och ugn kommer från Bertazzoni. Fläkten är centralventilerad och dold i överskåp. Invid köket ryms en större matplats och i anslutning till detta ligger vardagsrummet med plats för soffgrupp. Dubbla helglasade spröjsade dörrar leder ut till den stora uteplatsen i söderläge. Uteplatsen är trädäckad och har avskärmande väggar av rödmålat trä.

Badrum, entréplan och övre plan

Bostaden har ett duschrum med tvättmaskin på nedre plan och ett duschrum på det övre. Badrummens väggar är kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel lagt i halvförband och på golvet ligger mörkt grå klinker. Båda rummen har dusch (tak- och handdusch) bakom glasvägg, handfat med kommod samt vägghängd wc. I taket sitter infällda spotlights. Badrummet på nedre plan har tvättmaskin och torktumlare (båda från Siemens) som är inbyggda under en praktisk arbetsbänk.

Sovrum ett och två, övre plan

De båda sovrummen ligger på övervåningen och är trivsamma rum med varsin takkupa med fönster på alla sidor vilket ger ett fint ljusinsläpp och trevlig karaktär till rummen.

Rum, entréplan

Invid hallen finns ett mindre rum med fönster som kan nyttjas efter behov. Det kan till exempel bli ett litet sovrum, kontor eller förråd.

Förråd, entréplan och övre plan

Bostaden har rymliga förråd på båda våningarna.

Ladugården och Spannmålslogen

Egendomen Rådans anor sträcker sig så långt tillbaka som till 1500-talet, men från den tiden finns inga byggnader bevarade. Däremot har herrgårdsbyggnaden från 1700-talet och rättarbostaden överlevt in i våra dagar. Från den tid när det fortfarande bedrevs jordbruk på gården finns flera byggnader bevarade och av dessa skall ladugården och spannmålsboden nu förvandlas till moderna bostäder. Ladugården är en vitkalkad stenbyggnad med gavelrösten i rödfärgat trä och den skall bli till en radhuslänga med 6 bostäder. Varje bostad utformas som radhus i två våningar med kök och vardagsrum samt ett litet förråd/sovrum på nedre plan. Där finns också ett generöst badrum samt utgång till en terrass utanför vardagsrummet. En trappa upp hittar vi två sovrum, ytterligare ett våtrum samt ett förråd. Dessa två rum får sitt ljus från nyupptagna vindskupor. Den gamla spannmålslogen är en vacker byggnad med rödmålad träpanel och spröjsade fönster med dekorativa foder. Logen har förvandlas till två lite större bostäder om 4-5 rum och kök. Nedre plan disponeras med ett stort kök med matplats, ett vardagsrum som kan delas av om ytterligare ett sovrum önskas samt badrum och tvättstuga. Utanför vardagsrummet en trivsam uteplats. En trappa upp tre sovrum samt ytterligare ett våtrum. Även här tillkommer takkupor som ger ljus till övervåningens sovrum. Dessutom förstoras många av fastighetens fönster. Intill spannmålslogen uppförs ett uthus, vars exteriör anknyter till spannmålslogen och det innehåller 8 förråd samt ett cykelrum.

Arkitektur och funktion

Ladugården och spannmålslogen representerar två vanliga byggnadstyper som hörde jordbruket till. I ladugården vistades djuren när de inte var ute på bete och när maskinmjölkningen började slå igenom på de större gårdarna på 1920-talet infördes också rum för maskiner och för kylning av mjölken. Fram till början av 1800-talet var det vanligt att varje funktion på gården hade sin egen byggnad men så småningom började man bygga större ladugårdar med höskulle på "vinden", en lösning som var vanlig in på 1960-talet. Ladugårdarna, eller åtminstone fähusdelen, uppfördes ofta i sten som hade större motståndskraft mot fukt. Äldre ladugårdar var antingen enkla byggnader i timmer eller uppförda i sten som vitkalkats. Från 1800-talets andra hälft och en bra bit in på 1900-talet hade ladugårdarna mycket gemensamt med den panelarkitektur som dominerade trähus från tiden och därför är rödfärgade byggnader mycket vanliga. Spannmålslogen var viktig byggnad. Här förvarades det värdefulla spannmålet som dels behövdes för gårdens djur och människor, men som också kunde säljas och ge gården kontanta medel. För att skydda byggnaden från fukt och försvåra för gnagare att ta sig in, placerades den ofta på stockar, stolpar eller stenar. Bottenvåningen användes i många fall som förrådshus med visthus-, mjöl-, och spannmålsbodar men övervåningen kunde nyttjas för förvaring av textilier, till exempel sängkläder. Ladugården och spannmålslogen är två fina exempel på forna tiders arkitektur och byggande. Ladugården är äldre än spannmålslogen som troligtvis är från 1900-talets början, och uppförd i sten som vitkalkats. Fönstren har rundad överdel och de är småspröjsade. I samband med ombyggnaden har större öppningar för glasade pardörrar att tagits upp i murarna. Likaså har det tagits öppningar för radhusens entrédörrar och taken försetts med takkupor klädda med cortenstål. Dessa kupor får fönster utan spröjs. Spannmålslogen från 1900-talets början är klätt med en tidstypisk rödfärgade panel och står på en ordentlig stenfot. Byggnaden har försetts med takkupor med småspröjsade träfönster men i övrigt har stora delar av exteriören bevarats. Taket har beklätts med falsade förzinkade plåtskivor. De ursprungliga dörrarna har kopierats och används till ytterdörrar till de två bostäderna.

Kvalitéer

Rådan är en anrik gård, vackert belägen och med flera äldre byggnader bevarade. De bostäder som nu skapas i ladugården och spannmålslogen blir både en del av den gamla kulturmiljön och det nya Silverdal. Här finns naturen alldeles utanför dörren och dessutom ligger den gamla herrgården och rättarbostaden inte långt bort vilket skänker en fin känsla av gammal herrgårdsmiljö åt de nyproducerade byggnaderna.

Brf Ladugården 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningens fastigheter Manskapet 2 (Ladugården) och Mässen 1 (Logen). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Ladugården byggdes under 1700-talet och Logen troligtvis under mitten av 20-talet.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 2014.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen kommer skötas av Rådrum.

Renoveringar

Husen har byggts om till bostäder under 2016/17.

Kommande renoveringar

Inga kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt ekonomisk plan till 7 290 000 milj kr, vilket ger cirka 10 385 kr/kvm boyta.

Avgifter

Avgifter enligt ekonomisk plan. Avgifterna kan komma avvika.

Förråd

Förråd utomhus om ca 2 kvm.

Tv/tele/bredband

Fibernät. Bostadsrättsinnehavaren tecknar själv abonnemang för de tjänster som önskas.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här