Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 36 F
SVEN WALLANDER 1931
SÖDERMALM - HÖGALID
PÅ STOCKHOLMS ABSOLUTA TOPP - TVÅ RUM MED UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Högst upp i huset med maffig utsikt ligger denna ljusa och välplanerade tvårummare med mycket charm och bevarade trägolv i hela lägenheten. Stora fönster i söderläge förser hela bostaden med ett rikligt ljus och de smarta interiörlösningarna skapar också ett fint ljusflöde och samband mellan rummen. Kök och vardagsrum ligger med delvis öppen planlösning och det lugna sovrummet förenas med köket via ett fint innerfönster. I hemmet finns även en möblerbar hall och ett trivsamt badrum. Här bor du så högt du kan bo i Stockholms innerstad, på det högsta berget och högst upp i huset. Dessutom i en historisk och välrenommerad bostadsrättsförening med vackra gårdar och många tillgångar för de boende.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
SVEN WALLANDER 1931
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
2 083 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 900 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Lundagatan 36 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander, som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Här finns träd, blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. Trapphusen har vackra originaldetaljer såsom marmortrappor, rutigt klinkergolv, ledstänger, räcken och härligt ljusinsläpp från fönsterpartierna som går från golv till tak. På vädringsbalkongerna i trapphusen finns också utemöbler att nyttja. För de boende finns även flera tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Här råder lugn och ro, men staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Du når Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana på bara några minuter.

Allmänt


En ljus, fin och mycket trivsam lägenhet i högt söderläge och med bra planlösning, vitmålade väggar och lackade furutiljor i original på golvet. Speglade dörrar, snickerier och marmorfönsterbrädor med vädringsluckor är några av de detaljer som finns bevarade från byggåret som kompletterats med andra klassiska detaljer till en harmonisk enhet.

Kök


Det ljusa trevliga köket ligger med halvöppen planlösning där en halvvägg med arbetsbänken ger kontakt med vardagsrummet. Köket har även ljusinsläpp via ett innerfönster som vetter mot sovrummet. Köket har vita speglade skåpdörrar och bänkskivor av ek. Här finns mycket bra förvaringsmöjligheter - mittemot kylen finns skafferi/städskåp och under arbetsbänken finns djupa utdragslådor. Som stänkskydd sitter vitmålad mosaik. Gasspis med varmluftsugn från Smeg i rostfritt samt krämvit kyl och frys i retrostil från Gorenje är båda nya för året. I köket finns även diskmaskin och köksfläkt i rostfritt utförande. I taket sitter infällda spotlights.

Vardagsrum


Vardagsrummet badar i ljus från det stora treluftsfönstret som upptar större delen av ytterväggen. Utsikten från fönstret går heller inte av för hackor, här har du fantastisk överblick över både den egna innergården och vidare ut över Södermalms takåsar. I rummet finns plats för både en soffgrupp och en matplats. Öppningen mot köket skapar ytterligare volym åt rummet.

Sovrum


En fin speglad originaldörr leder dig in till sovrummet, som är ett lugnt rum med plats för en stor säng och bra förvaringsmöjligheter i fristående garderober. I väggen mot köket sitter ett fint fönster som skapar karaktär och förmedlar ljuset vidare genom rummet. Ett tvåluftsfönster med samma superutsikt som från vardagsrummet finns också i detta rum.

Badrum


Badrummet helrenoverades i samband med stambyte på 90-talet och uppdaterades under 2016 med ett nytt gjutjärnsbadkar och nytt handfat samt nya fina blandare i äldre stil. Väggarna är klädda med vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger svart- och vitrutigt klinker. Ovanför handfatet sitter ett spegelskåp med belysning och i rummet finns även öppna hyllor för förvaring.

Hall


Hallen är rymlig och möblerbar. Här finns idag platsbyggda vägghyllor och en garderob, men ytan kan annars tänkas rymma till exempel en arbetsplats. På golvet ligger furugolv som i resten av lägenheten. Innanför dörren finns krokar för klädavhängning.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark


Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar


2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar.
2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel.
2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering


2009 - 2011: Renovering av fönster
2009: Bergvärmeinstallation som komplement.
2009: Bredband, fiberkabel.
2005 - 2008: Renovering av fönster
1998 - 1999: Renovering av hissar
1996: Renovering av balkonger
1991 - 1993: Renovering av badrum
1991 - 1993: Stambyte el
1991 - 1993: Stambyte badrum
1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök

Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar


Planerat för 2017 är hissrenovering, betongläggning av mc-parkeringen samt uppgradering av utebelysning och reparation av trapphus.

Ekonomi


Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter


Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga


Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen


De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering


På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage


Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV


Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1931
Energideklaration
Utförd 2008-12-17
Energiförbrukning
161 kWh/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här