Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 48B
Sven Wallander 1927
Södermalm
TYST TJUGOTALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET MED FRI UTSIKT
TEXT: FJELLBORG FOTOGRAFI: STYLING: RYDMAN

Ett par minuter från oasen Mariatorget ligger denna tjugotalstvåa om trettio kvadratmeter, med låg avgift och högsta läge. Två spröjsade fönster med spanjoletter skänker ljus åt lägenheten, som vetter mot en innegård med rosor och riklig grönska. Att den dessutom ligger på en återvändsgata gör det här till ett ovanligt tyst hem. Tak och väggar är vitmålade och ytan lättmöblerad. Charmfulla detaljer från byggåret finns bevarade, såsom trägolv och spegeldörrar med kammarlås. Här bor du i en trivsam fastighet med en skuldfri och stabil förening.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Wollmar Yxkullsgatan 48B
Område:
Södermalm
arkitekt:
Sven Wallander 1927
Våning:
4 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
30 m²
Avgift:
1 688 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Postiljonen 13 uppfördes för HSB:s räkning under åren 1927-1928 av Fackföreningarnas Byggnadsproduktion förening u p a. För ritningarna stod den flitiga Sven Wallander, som var en av grundarna till HSB. Huset är en god representant för den arkitekturstil som dominerade i slutet av 20-talet, och kallades nordisk klassicism. Eller utomlands: Swedish grace. Stramt, svalt och sparsmakat löd ledorden. En detalj som kanske bäst återspeglar detta är bostadshusets tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge, vilket ger sexrutade fönster. Men även fasaden, som är putsad ljusgul och har en grå sockel, är karaktäristisk. Bostadsrättföreningen Postiljonen bildades 1929, några år efter att bostadshuset byggdes. Till och med 1993 tillhörde den HSB, men detta år gick man ur och blev fristående. Postiljonen kan stoltsera med att vara helt skuldfri och ha en kassa på cirka 2 miljoner kronor. Förutom en innegård med uteplatser, grillmöjligheter och rikligt med grönska kan medlemmarna ta del av fyra tvättstugor (varav en är drop in), två cykelförråd, barnvagnsförråd, samlings-/festlokal och övernattningslägenhet (150 kr/natt).

Närområdet

På Wollmar Yxkullsgatan bor du lugnt, men i en levande stadsdel. Redan på samma gata finns två riktiga pärlor. Macaraca, som är ett hål i väggen med inspiration från det sydeuropeiska köket. Och Rost, bistron som överraskar med chokladpizza på menyn och avskedssång vid stängning. I kvarten runt omkring öppnar utbudet upp sig desto mer med caféer, restauranger, teatrar, kvalitetsbutiker, gallerier, barer och service. På få minuter når du både mysiga Mariatorget och Hornsgatan med dess parallellgator. Längtar du efter naturen finns Tantolunden, ett av Söders största grönområden, helt nära. Där finns slingrande parkvägar, bad och över 100 koloniträdgårdar. Mariaberget på Monteliusvägen erbjuder en vidsträckt och vykortsvacker vy över Riddarfjärden. Kommunikationerna vid Wollmar Yxkullsgata är ovanligt goda. Mariatorgets och Zinkensdamms tunnelbana kan ta dig till knytpunkter som T-centralen. Därutöver har du både innestadsbussar och Södra Stations pendeltåg.

Allmänt

Högst upp, med fönster mot en gård, hittar du denna tysta tvåa. Att den dessutom ligger i en fastighet belägen på en bilfri återvändsgata gör inte saken sämre. Lägenheten har många detaljer bevarade, som avslöjar dess tillkomstår. Spegeldörrar, kammarlås och fönster med spröjs och spanjoletter för att nämna några. Frånsett badrummet renoverades lägenhetens alla rum 2011. Då tillkom en ny planlösning med separat sovrum och nytt kök. Väggarna målades även i neutral nyans (råvit) och efter en slipning blev trägolvet vackert lutat och vitsåpat. Snickerier skrapades vidare och målades om på nytt. Med vitt som bas och en tilltagen takhöjd har du en luftig yta att möblera efter eget tycke. Sammantaget är detta en mycket trivsam lägenhet, där du kan njuta av lugn, samtidigt som du har nära till det mesta. Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 4-5 kvadratmeter.

Kök

Detta är ett stilrent och praktiskt kök, placerat i nisch. Skåpen har handmålade, släta luckor i blå kulör och bänkskivan är i svartbetsad ek. Ovanför bänken finns hyllplan för ytterligare förvaring. Till vitvarorna hör varmluftsugn och induktionshäll från Siemens och infällt kylskåp med frysfack från Whirlpool. Intill köksdelen finns ytterligare en nisch som nu används för bokhylla, men även kan fungera som avställningsyta. Extra ljus får köket från vardagsrummets resliga fönster.

Vardagsrum

Vardagsrummet är luftigt och stilfullt. Här finns plats för tresitssoffa med soffbord, matbord för fyra personer samt medie- eller förvaringsmöbler. I en djup nisch sitter ett karaktäristiskt 20-talsfönster, med spanjolett och sex glasrutor. Detta vetter mot innegården och erbjuder en trivsam utsikt över himmel och hustak. På väggens ena kortsida finns en inbyggd klädkammare med spegeldörr.

Sovrum

Ett ljust och lugnt sovrum, med plats för 140-säng och ett sängbord. I fil med vardagsrummet finns ett tidstypiskt fönster, med spröjs och spanjolett. Då även det har ansikte mot innegården - i en bostad som ligger högst upp - har du goda förutsättningar att vakna utvilad. Utöver fönster i original finns radiator och välbevarade snickerier från byggnadsåret. Den gamla köksdörren är omgjord till en skjutdörr som förbinder rummet med vardagsrummet.

Badrum

Via en spegeldörr med kammarlås når du badrummet. Det har gråmålade väggar, som fint bryts av med klinkergolv i brunt. Förutom wc och handfat finns spegel, badrumsskåp, dusch och en egen tvättmaskin från Whirlpool.

Hall

Hallen har råvita väggar och ett lutat och vitsåpat trägolv. I en nisch finns plats för både hatthylla och skoställ. Mitt emot rummet ligger badrummet och på höger sida har en hatthyllenisch från förr förvandlats till bokhylla. Men den kan förstås lika gärna tjäna som extra förvaring. Från hallen når du även vardagsrummet, och tack vare dess stora fönster får rummet sekundärljus. En tjusig spegeldörr i original leder dig in och ut i hemmet.

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Storholmen fastighetsförvaltning och städning av Di-Ma's Lokalvård.

Renoveringar

Se sid 3 i årsredovisningen. Fasadrenovering 1974 - Stambyte 1982 - Takrenovering 1990 - Byte av elstigar 1992 - Renovering av balkonger och fasad mot innergården 2012 - Spolning av stammar 2013.

Kommande renoveringar

Installation av bergvärme under hösten 2019. Fasad och balkong renovering planeras inom kommande åren. Annars sker mindre löpande underhåll enligt underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och har varit skuldfria fram tills nu, ett lån på 4 230 000 kr för investering i bergvärme har upptagits. Kommande underhåll kommer finansieras delvis med egna medel samt upptagande av nya lån. Föreningen har även diskuterat avgiftshöjning. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Hushållsel:

Gemensam debitering av hushållsel, individuell förbrukning faktureras enskild medlem i samband med avgiftsavisering.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare i varje) varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen

Två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis. Kan bokas utan kostnad. Belägen på källarplan i Wollmar Yxkulls-huset och övernattningslägenhet på Dr Abelin våningssäng med en dubbel nere och en enkel i överslafen. Toalett men ej dusch. (300 kr/natt).

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 3 kvm med ca 3 m takhöjd).

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel:

10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-07-26, årsredovisning 2017/2018 och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Övrigt:

Lägenheten är 21,5 kvm i föreningens information.