Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 48B
Arkitekt: Sven Wallander 1927
Södermalm
TYST TJUGOTALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET MED FRI UTSIKT
TEXT: FJELLBORG FOTOGRAFI: STYLING: RYDMAN

Ett par minuter från oasen Mariatorget ligger denna tjugotalstvåa om trettio kvadratmeter, med låg avgift och högsta läge. Två spröjsade fönster med spanjoletter skänker ljus åt lägenheten, som vetter mot en innegård med rosor och riklig grönska. Att den dessutom ligger på en återvändsgata gör det här till ett ovanligt tyst hem. Tak och väggar är vitmålade och ytan lättmöblerad. Charmfulla detaljer från byggåret finns bevarade, såsom trägolv och spegeldörrar med kammarlås. Här bor du i en trivsam fastighet med en skuldfri och stabil förening.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Sven Wallander 1927
Våning:
4 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
30 m²
Avgift:
1 688 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
3 450 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Postiljonen 13 uppfördes för HSB:s räkning under åren 1927-1928 av Fackföreningarnas Byggnadsproduktion förening u p a. För ritningarna stod den flitiga Sven Wallander, som var en av grundarna till HSB. Huset är en god representant för den arkitekturstil som dominerade i slutet av 20-talet, och kallades nordisk klassicism. Eller utomlands: Swedish grace. Stramt, svalt och sparsmakat löd ledorden. En detalj som kanske bäst återspeglar detta är bostadshusets tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge, vilket ger sexrutade fönster. Men även fasaden, som är putsad ljusgul och har en grå sockel, är karaktäristisk. Bostadsrättföreningen Postiljonen bildades 1929, några år efter att bostadshuset byggdes. Till och med 1993 tillhörde den HSB, men detta år gick man ur och blev fristående. Postiljonen kan stoltsera med att vara helt skuldfri och ha en kassa på cirka 2 miljoner kronor. Förutom en innegård med uteplatser, grillmöjligheter och rikligt med grönska kan medlemmarna ta del av fyra tvättstugor (varav en är drop in), två cykelförråd, barnvagnsförråd, samlings-/festlokal och övernattningslägenhet (150 kr/natt).

Närområdet


På Wollmar Yxkullsgatan bor du lugnt, men i en levande stadsdel. Redan på samma gata finns två riktiga pärlor. Macaraca, som är ett hål i väggen med inspiration från det sydeuropeiska köket. Och Rost, bistron som överraskar med chokladpizza på menyn och avskedssång vid stängning. I kvarten runt omkring öppnar utbudet upp sig desto mer med caféer, restauranger, teatrar, kvalitetsbutiker, gallerier, barer och service. På få minuter når du både mysiga Mariatorget och Hornsgatan med dess parallellgator. Längtar du efter naturen finns Tantolunden, ett av Söders största grönområden, helt nära. Där finns slingrande parkvägar, bad och över 100 koloniträdgårdar. Mariaberget på Monteliusvägen erbjuder en vidsträckt och vykortsvacker vy över Riddarfjärden. Kommunikationerna vid Wollmar Yxkullsgata är ovanligt goda. Mariatorgets och Zinkensdamms tunnelbana kan ta dig till knytpunkter som T-centralen. Därutöver har du både innestadsbussar och Södra Stations pendeltåg.

Allmänt


Högst upp, med fönster mot en gård, hittar du denna tysta tvåa. Att den dessutom ligger i en fastighet belägen på en bilfri återvändsgata gör inte saken sämre. Lägenheten har många detaljer bevarade, som avslöjar dess tillkomstår. Spegeldörrar, kammarlås och fönster med spröjs och spanjoletter för att nämna några. Frånsett badrummet renoverades lägenhetens alla rum 2011. Då tillkom en ny planlösning med separat sovrum och nytt kök. Väggarna målades även i neutral
nyans (råvit) och efter en slipning blev trägolvet vackert lutat och vitsåpat. Snickerier skrapades vidare och målades om på nytt. Med vitt som bas och en tilltagen takhöjd har du en luftig yta att möblera efter eget tycke. Sammantaget är detta en mycket trivsam lägenhet, där du kan njuta av lugn, samtidigt som du har nära till det mesta. Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 4-5 kvadratmeter.

Kök


Detta är ett stilrent och praktiskt kök, placerat i nisch. Skåpen har handmålade, släta luckor i blå kulör och bänkskivan är i svartbetsad ek. Ovanför bänken finns hyllplan för ytterligare förvaring. Till vitvarorna hör varmluftsugn och induktionshäll från Siemens och infällt kylskåp med frysfack från Whirlpool. Intill köksdelen finns ytterligare en nisch som nu används för bokhylla, men även kan fungera som avställningsyta. Extra ljus får köket från vardagsrummets resliga fönster.

Vardagsrum


Vardagsrummet är luftigt och stilfullt. Här finns plats för tresitssoffa med soffbord, matbord för fyra personer samt medie- eller förvaringsmöbler. I en djup nisch sitter ett karaktäristiskt 20-talsfönster, med spanjolett och sex glasrutor. Detta vetter mot innegården och erbjuder en trivsam utsikt över himmel och hustak. På väggens ena kortsida finns en inbyggd klädkammare med spegeldörr.

Sovrum


Ett ljust och lugnt sovrum, med plats för 140-säng och ett sängbord. I fil med vardagsrummet finns ett tidstypiskt fönster, med spröjs och spanjolett. Då även det har ansikte mot innegården - i en bostad som ligger högst upp - har du goda förutsättningar att vakna utvilad. Utöver fönster i original finns radiator och välbevarade snickerier från byggnadsåret. Den gamla köksdörren är omgjord till en skjutdörr som förbinder rummet med vardagsrummet.

Badrum


Via en spegeldörr med kammarlås når du badrummet. Det har gråmålade väggar, som fint bryts av med klinkergolv i brunt. Förutom wc och handfat finns spegel, badrumsskåp, dusch och en egen tvättmaskin från Whirlpool.

Hall


Hallen har råvita väggar och ett lutat och vitsåpat trägolv. I en nisch finns plats för både hatthylla och skoställ. Mitt emot rummet ligger badrummet och på höger sida har en hatthyllenisch från förr förvandlats till bokhylla. Men den kan förstås lika gärna tjäna som extra förvaring. Från hallen når du även vardagsrummet, och tack vare dess stora fönster får rummet sekundärljus. En tjusig spegeldörr i original leder dig in och ut i hemmet.

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta.

Mark


Föreningen äger marken.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltare är SBC. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Gunnar Scherman Fastighetsförvaltning och städning av Di-Ma's Lokalvård.

Renoveringar


Se sid 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte 1981-1982 nämns (spolat 2012-2013).

Kommande renoveringar


Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi


Föreningen är en äkta förening och är helt skuldfri samt har en kassa på ca 2 mkr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Föreningen har fyra tvättstugor varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen


Två cykelförråd, barnvagnsförråd, samlings-/festlokal och övernattningslägenhet (150 kr/natt).

Förråd:


Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4 kvm. Vindsförrådet ligger lätt tillgängligt från denna lägenhet och har delvis en rejäl takhöjd om 4 m.

Bredband och kabel-tv:


Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-30 och årsredovisning 2015/2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Sven Wallander 1927
Energideklaration
Utförd 2009-03-02
Energiförbrukning
143 kWh/år

Allmänt om fastigheten

  Beräknat antal pers
1

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här