Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skeppargatan 102
1932 Sven Wallander
Gärdet/Östermalm
STOR 1,5:A MED KUNGSBALKONG OCH MÄKTIG UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Högst upp i ett kulturhistoriskt funkiskvarter, med en tolv kvadratmeter stor kungsbalkong som ger dig häftiga vyer över Tessinparken och Kaknästornet, ligger denna snygga och välplanerade 1,5-rumslägenhet. Bostaden är mycket välplanerad och stilfull med sobra färger och med klassiska materialval. Här finns ett rymligt kök som fint ansluter till det generösa vardagsrummet där det finns en avskiljbar alkov med plats för dubbelsäng. Stora fina funkisfönster förser hemmet med ett rikligt ljus. Den ståtliga balkongen är en egen oas med plats för olika möbleringar och mycket grönska. Detta näste ger dig nästan 50 kvm njutyta både inomhus och utomhus.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skeppargatan 102, 5 tr
Område:
Gärdet/Östermalm
arkitekt:
1932 Sven Wallander
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
1,5 rum och kök
Area:
37 m²
Avgift:
1 878 kr Inkl värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Övrigt:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Övrigt = gas

Huset och föreningen

Kvarteret Mässen uppfördes 1932-1933 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Det är ett renodlat funkiskvarter med enkla vackra fasader putsade i en ljusgul nyans. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturklassificering, som är den näst högsta graden på skalan för särskilt värdefulla fastigheter ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. I åtta år, från 1933 och fram till sin död 1941, bodde författaren Karin Boye i en lägenhet på Skeppargatan 102. Brf Mässen bildades redan 1931 och är en av Stockholms större bostadsrättsföreningar med över 600 lägenheter och ett trettiotal lokaler. 1996 lämnade man HSB och är idag en fristående förening, populär och välskött med god ekonomi. Här finns en stor och trevlig innergård med utemöbler, grill, kullersten, gräsmatta och odlingar med bland annat örter som de boende kan plocka. En boulebana finns även precis intill. Inomhus finns bland annat tvättstugor, cykelrum, pingisrum och grovsoprum.

Närområdet

Här bor du precis intill fina Tessinparken och har två minuters promenad till Karlaplan och Fältöversten, och vidare knatar du lätt över Östermalm och in till city. Hela området är mycket grönskande och har många möjligheter till motion och rekreation, då du även bor nära bland annat Stadion, Östermalms Idrottsplats, Gärdet och Kungliga Tennishallen. I närområdet finns också Bondens marknad i Tessinparken och restauranger och butiker som Ejes Choklad, Cafe Dazyr med hemlagad italiensk glass och kvarterskrogen Paraden.

Allmänt

Lägenheten är genomgående ljust och sobert färgsatt där originalsnickerier målade i en ljusgrå nyans kontrasterar snyggt mot väggarna. På golvet ligger vitlaserade furutiljor. De tre stora och fina originalfönstren med spanjoletter och marmorbräden förser bostaden med ett rikligt ljus och fri utsikt, precis som den stora kungsbalkongen. Ett vindsförråd om ca 5 kvm hör till lägenheten och det finns också möjlighet att hyra extra förråd för 75 kr/månad.

Kök

Köket är parallellbyggt och ligger i halvöppen planlösning med vardagsrummet. Köksinredningen är stilren med vita släta skåpluckor, bänkskiva i ljusgrå laminat och med en mörkare grå målad vägg som fond. Både förvaringsutrymmen och arbetsytor är väl tilltagna. Maskinparken består av gasspis med elugn, fläkt, kyl, frys och integrerad diskmaskin. Rummet har plats för matbord med direkt access till vardagsrummet. Mellan kök och hall finns en vacker glasad dörr som är bevarad från byggåret, och rummet har ett stort tvåluftsfönster mot balkongen.

Vardagsrum

Vardagsrummet är stort, ljust och luftigt, och präglas mycket de generösa fönster som upptar större delen av ytterväggen och förser rummet med ett rikligt ljus, ett stort treluftsfönster och ett enluftsfönster med dubbla glasdörrar. Rummet är lättmöblerat och flexibelt och ger plats för en stor soffgrupp, matbord, bokhyllor, skrivbord eller vad som önskas. Balkongdörrarna står gärna öppna och öppnar då upp rummet ytterligare.

Balkong

Balkongen löper längs med hela lägenhetens yttervägg och har en golvyta på cirka tolv kvadratmeter. Här finns plats för både sittgrupper och solsängar, blommor, planteringar och till och med egna träd. Utsikten är intet annat än magnifik, med en imponerande gatuvy som landar i Tessinparken och dess fontän, för att sedan fortsätta bort över Gärdet och mot Kaknästornet. Årstidsväxlingarna ger dig föränderliga vyer - här njuter du året om.

Alkov

I vardagsrummet finns en stor alkov som rymmer en dubbelsäng och går att skärma av om så önskas. Att sängen kan placeras avskilt från övrig möblering gör mycket för rumsligheten.

Badrum

Badrummets väggar är till två tredjedelar kaklade i ett grafitgrått kakel och på golvet ligger klinker i samma nyans. Bakom en vikbar glasad duschvägg finns en tak- och handdusch. Handfatet är placerat på en bänkskiva. Under finns en integrerad tvättmaskin samt bra förvaringsutrymmen i en kommod. Vid handfatet sitter en stor spegel integrerad i väggen och ovanför toaletten finns ett väggskåp. I badrummet finns även en handdukstork, golvvärme och infällda spotlights.

Hall

Hallen är välkomnande och rymlig med bra förvaring i två bevarade originalgarderober med överskåp. Innanför dörren finns också gott om utrymme för hatthylla och skoförvaring och här finns även plats för till exempel en byrå.

Brf Mässen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Mässen 7-13. Föreningen upplåter 642 lägenheter samt två lokaler med bostadsrätt. Inom föreningen finns även 30 kommersiella lokaler för uthyrning. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes mellan åren 1932-1938.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med att de uppfördes på 1930-talet.

Mark

Föreningen äger tomtmarken på lilla och stora gården samt mellan punkthusen. Marken mitt i Skeppargatan ägs av Stockholm stad. Föreningen har ett brukaravtal om att utnyttja en del av marken som cykelparkering.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Valvet Förvaltning AB.

Renovering

2014 Uppgradering och modernisering av fastigheternas elförsörjning (trefas-el). 2012-2016 Fönsterrenovering (byte av en ruta till isolerglas). 2007 Markupprustning samt ny sopsuganläggning. 1987-1989 Renovering av balkongerna. 1988-1990 Omputsning av samtliga fasader samt hissrenovering. 1991-1993 Stambyte samt byte av all grundinstallation av elen i lägenheterna.

Kommande renoveringar

Föreningen har en långsiktig underhållsplan som visar på planerat underhåll för tiden 2013-2030.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 93,6 Mkr, vilket ger cirka 3 522 kr/kvm boyta och är en bra bit under snittet för Stockholms innerstad. Föreningens ekonomi är god med bland annat lokalintäkter. Ingen avgiftshöjning är planerad i nuläget.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Sedan augusti 2015 får medlem, som ansöker om andrahandsuthyrning, betala en avgift på 4 200 kr/år eller 350 kr/mån om uthyrningsperioden är mindre än ett år.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa med bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Det finns flera tvättstugor i föreningen, både som går att boka och som drop-in.

Gemensamma utrymmen

Den gemensamma trädgården är välordnad och fin med rabatter. Det finns flera cykelrum i föreningen. Medlemmarna har även tillgång till ett gemensamt grovsoprum.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 5 kvm. Det finns lediga extraförråd i olika storlekar för uthyrning.

Bredband och kabel-tv

Föreningen äger tv- och bredbandsnätet och har avtal med Comhem. Hastigheten för bredbandet är 100/10 MB/s. För bredband och basutbud kabel-tv utgår ett obligatoriskt tillägg om 100 kr/mån.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och mäklarinformation. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs gärna föreningens stadgar och dess komplement "Information & ordningsregler".

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här