Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fregattvägen 66
Arkitekt: Edvard W. Nilsson 1944
Gröndal
FIN OCH FLEXIBEL FUNKIS-2,5:A MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

På en lugn höjd i Gröndal ligger denna genomgående goding till funkislägenhet med rymliga och flexibla rum. Här finns ett fint kök med intilliggande matrum, som även kan disponeras som sovrum, ett rymligt vardagsrum och ett lugnt sovrum. Dessutom har bostaden ett trevligt badrum med badkar, samt bra förvaringsutrymmen. Här har du även en mysig balkong omgärdad av grönska, och tillgång till en trivsam bakgård med odlingsmöjligheter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Edvard W. Nilsson 1944
Våning:
2 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
3 331 kr inkl. värme och vatten
Pris:
3 100 000 kr Säljarens acceptpris

Huset och föreningen


Fastigheten Briggen 1 uppfördes under åren 1944-46 och ritades av Edvard W Nilsson som var både byggmästare och arkitekt. Det är ett långt smalhus i tre våningar och putsat i en ljusgul nyans. Tillsammans med grannfastigheten Skonerten 1 utgör man bostadsrättsföreningen Fregatten 56-68. För de boende finns många gemensamma tillgångar; gästrum, bastu, gym, föreningslokal, tvättstuga och cykel- och barnvagnsförråd. På baksidan av huset finns uteplatser med flera sittgrupper. Engagerade medlemmar har även ordnat med odlingslådor och nyligen planterat fruktträd. För den som är intresserad av odling finns stora möjligheter att här ägna sig åt detta.

Närområdet


Här bor du på en mycket lugn gata på en höjd i Gröndal, omgiven av grönområden och precis ovanför den fina Mörtviken med sin lilla småbåtshamn. Nästa vik är Vinterviken med trädgårdar, bryggor, och restaurang och café av högsta klass. I hela området finns många härliga promenadvägar och rekreationsområden. Gröndal ger dig småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum.

Allmänt


En välplanerad och välbevarad funkislägenhet med originalplanlösning och fönster mot både gata och grönområde. Nya golv lades under 2017 i hall, matrum, sovrum och kök. Ett källarförråd hör också till bostaden om cirka två kvadrat.

Kök


Det fina köket är klassiskt inrett med vita släta skåpluckor och lådor och tre rader kakel i storlek 15x15 mellan diskbänk och överskåp. Diskbänken är rostfri med dubbel diskho, övriga bänkskivor är i solid björk och nyinsatta 2017. Även golvet, rutig linoleumparkett, är nylagt. Köket är parallellbyggt och mot den yttre norrväggen finns ett kallskafferi. Den maskinella utrustningen består av induktionsspis, kolfilterfläkt, diskmaskin, kyl och frys. Mellan köksväggarna sitter ett stort enluftsfönster med marmorbräde och en radiator i original.

Matrum och balkong


Bredvid köket ligger matrummet som även angränsar till alla andra rum i lägenheten. Det är ett mycket trevligt rum som även skulle kunna delas av och nyttjas som sovrum. Idag ryms här ett stort matbord. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger trestavig eklaminat.

Balkong


I matrummet finns utgången till lägenhetens balkong som är en egen oas inbäddad i grönska. Balkongen ligger skyddad, halvt indragen i fasaden, och med skogen utanför. Här finns en stor tall och en ekorre brukar komma och hälsa på. I väster skymtas Mälaren och om sommaren har du här både morgon- och kvällssol.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett rymligt och ljust rum med ett stort tvåluftsfönster i söderläge. Rummet är lättmöblerat och ger plats för både soffa och matbord, om så önskas. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger fiskbensparkett i originalutförande. En fin glasdörr leder mellan vardagsrum och hall.

Sovrum


Sovrummet ligger med lugnt gårdsläge och skogsutsikt och är ett väl tilltaget rum med plats för både en stor dubbelsäng och andra möbler. Väggarna är tapetserade med en ljus och diskret mönstrad tapet och golvet har eklaminat.

Badrum


Badrummet har vita kaklade väggar med ljusblå bård och på golvet ligger grå klinker. Rummet har badkar, handfat med spegelväggskåp samt förvaring på öppna trähyllor. Badrummet har dessutom något så trevligt som ett fönster som ger dagsljusinsläpp, luft och karaktär. Mycket trevligt är det att ta ett bad med utsikt mot himlen. Badrummet är förberett för tvättmaskin för den som önskar ha en egen sådan.

Hall


Hallen är både rymlig och fint planerad. Här finns bra förvaring i en stor klädkammare, inredd med hyllor, klädstång och krokar, och ett städskåp. Här finns även en snygg äldre hatthylla.

BRF Fregatten 56-68

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen Fregatten 56-68 (org. nr 769619-7495) äger fastigheterna Briggen 1 och Skonerten 1 med två bostadshus. Husen är uppförda 1944 och är belägna i Gröndal. Föreningen upplåter 29 st lägenheter med bostadsrätt, fyra lägenheter med hyresrätt samt två hyresrättslokaler och två lagerlokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger fastigheten sedan 2014, tidigare ägare var Wallenstam i Stockholm AB.

Mark


Föreningen innehar fastigheterna med tomträtt. Tomträttsavgälden löper med 10 års perioder, Skonerten 1 fr.o.m. oktober 2014 och Briggen 1 fr.o.m. januari 2015.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av ABK Ekonomitjänst AB och teknisk förvaltning ombesörjs av PG Hiss & Fastighet Stockholm AB.

Renoveringar


1999: Fasadrenovering, balkongrenovering, rörstambyte, tvättstugerenovering, fönsterrenovering, omläggning av tak, elstambyte.
2013: Nya tvättmaskiner.
2015: Stamspolning, genomgång av radiatorer och läckande kranar. Diverse dörrbyten, provtryckning av skorstenar, bastu med relaxavdelning, fönsterrenovering, målning av allmänna utrymmen m.m.
2016: Obligatorisk ventilationskontroll, nya elinstallationer, föreningslokal samt gym och cykelrum.

En fullständig lista med genomförda och kommande renoveringar finns i årsredovisningen.

Kommande renoveringar:


Framöver är det normalt underhåll som ej påverkar årsavgifterna. Takrenovering finns inplanerat, men till det finns kapital redan avsatt.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 19,9 mkr. I kassan finns cirka 2,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens kvarvarande hyresrättslägenheter kan inbringa kapital vid en framtida upplåtelse till bostadsrätt. Skuldkvoten per kvadratmeter boyta uppgår till cirka 9.700 kr/kvm, jämfört med snittet i Gröndal som är cirka 6.000 kr/kvm.

Avgifter


Inga planer eller beslut om avgiftsändringar. Om låneräntorna skulle bli väsentligt högre så måste en avgiftshöjning ske. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 448 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen. Bostadsrättshavaren tecknar ett eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar


Trappstädning sköts av medlemmarna. Utemiljön hjälps man också åt med efter bästa förmåga med gräsklippning och snöskottning. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga


Föreningens tvättstuga är belägen på källarplanet i port 66 och är utrustad med två stora Miele-tvättmaskiner, en Miele-grovmaskin, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen


Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, barnvagnsförråd samt gym och bastu med relaxavdelning i port 58. Övernattningslägenhet finns också att tillgå för 50 kr per natt.

Sophantering


Mat- och hushållsavfall slängs utanför port 56. Återvinningsstationer finns i början av Fregattvägen under E4:an.

Parkering/garage


Föreningen innehar inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV


Bredband levereras genom Bredbandsbolaget. Kabel-tv levereras genom Com Hem.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd på cirka två kvadratmeter. Föreningen bygger successivt om de externa lägenhetsförråden vilket kan leda till att förvaringen ökar. Men detta är inte planerat i detalj eller genomfört ännu.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Edvard W. Nilsson 1944
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2009-10-09
Energiförbrukning
161 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5460 kr/år
  El
3000 kr/år
  Försäkring
2460 kr/år
  Beräknat antal pers
3
  Kommentar
Bostadsrättshavaren tecknar ett eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här