Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalshamnen 1
Gillis Jansson 1910
Gröndal
LJUVLIG JUGENDTVÅA MED SJÖUTSIKT OCH KAMIN
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

Med toppläge precis invid Mälaren i Gröndal ligger denna fina och genomgående jugendtvåa full med karaktär och med makalös utsikt över vattnet och staden. Här förser höga och stora fönster dig med ett rikligt ljus, och när de står öppna hörs vågskvalp och ljudet av båtar. När temperaturen är lägre kan du istället lyssna till det hemtrevliga spraket från en brasa, som värmer gott under kyligare årstider. Detta är ett hem för alla sinnen, att njuta av och trivas i året om. Här bor du i en mycket väl omhändertagen lägenhet med högt i tak, väldisponerade rymliga rum, fina bevarade originaldetaljer och väl utvalda tidstypiska tillägg. För fler fotografier, klicka på valfritt fotografi och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Gröndalshamnen 1
Område:
Gröndal
arkitekt:
Gillis Jansson 1910
Våning:
4 av 6, Hiss saknas.
Rum:
2 rum och kök
Area:
61 m²
Avgift:
2 700 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv (grundutbud)

Allmänt om fastigheten

El:
3 200 kr/år
Försäkring:
2 400 kr/år
Total driftskostnad:
5 600 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Fastigheten Rodret 7 i hörnet av Gröndalshamnen och Maskinistgatan ritades 1910 av Gillis Jansson. Som arkitekt är han ett okänt namn, men dock ett namn, många ritningar i Gröndal från denna tid är osignerade. Byggnaden uppfördes i fem till sex våningar med butiker i källarplanet, och är imponerande fin med burspråk och rundade balkonger Genom åren har viss förenkling av fasaden utförts, som så vanligt med fastigheter från denna tid, men det är än idag ett tidstypiskt jugendhus och med ett fantastiskt läge precis vid vattnet. Den sjönära placeringen, samt att byggnaden innehöll förhållandevis stora lägenheter, gjorde att huset då det stod klart snabbt kom att kallas "Societetshuset". Bf Gröndalsgården Upa är en bostadsförening med 39 lägenheter som i år firar 100-årsjubileum. Den bildades redan 1917, då under namnet Gullvivan. Trivseln är hög och många har bott här i decennier. Här finns en trevlig nyrenoverad innergård med grill och utemöbler som ger plats för stora sällskap.

Närområdet

Adressen Gröndalshamnen är lika mäktig som läget, här bor du inte många meter från vatten och brygga, och morgon- och kvällsdopp blir en naturlig del av livet. Vyerna över Mälaren och intilliggande öar; Reimersholme, Långholmen, Lilla Essingen och Kungsholmen, är inte annat än magnifik. Vid bryggan ligger fritidsbåtarna på rad, kanske även din så småningom? Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. Du bor även nära Färgfabriken med konstutställningar, marknader och café. På promenadavstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på en kvart.

Allmänt

"Allra mest imponerande är nog utsikten... Här är väldigt rofyllt att öppna de stora fönstren och lyssna på vattnet och båtarna som ligger och guppar precis utanför porten" berättar säljarna. Men de är även väldigt förtjusta i den närvarande jugendkänslan, takhöjden på tre meter och bevarade originaldetaljer som återkommer i de olika rummen, som spegeldörrar, snickerier, listverk, djupa fönsternischer och radiatorer. Hemmet är genomgående och mycket passande färgsatt i milda nyanser. I vardagsrummet ligger bevarade vackra furutiljor och i övrigt har lägenheten parkettgolv. Till bostaden hör både ett vinds- och ett källarförråd.

Kök

Det parallellbyggda köket är både snyggt och trivsamt med vita speglade köksluckor, några med vitrindörrar, som går ända upp i tak. Både förvaringsutrymmen och bänkytor är rymliga. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade i vitt liggande kakel. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Induktionshäll, varmluftsugn, köksfläkt och inbyggd mikrovågsugn går i svart och rostfritt. Invid det stora fönstret finns plats för matbord, och här finns även något extra mysigt, en platsbyggd soffa, att krypa upp i. Tapeten "Palm Leaf" från Cole & Son ger rummet ytterligare karaktär, liksom en dörröppning med överljus mot hallen.

Vardagsrum

Det stora vardagsrummet får kallas lägenhetens paradrum med sitt fina läge mot gatan och vattnet. Utsikten från det stora höga fönstret slutar aldrig imponera. Här kan du följa båtliv och årstidsskiftningar från första parkett. I rummet finns även en nyinstallerad kamin som är en stor mysfaktor, och dessutom värmeeffektiv och snygg. Rummet är luftigt och lättmöblerat. Här får du plats med både soffgrupp och matbord plus övrigt möblemang. Väggarna är målade i en ljus naturfärgad nyans och på golvet ligger ett välbevarat mjukt trägolv i original från byggåret.

Sovrum

Sovrummet ligger med innergårdsläge och är ett svalt och rymligt rum. Väggarna är målade i en milt ljusblå nyans. Här ryms både dubbelsäng och andra möbler, och här finns även bra förvaring i höga garderober.

Badrum

Badrummet är ett snyggt, stilrent och välutnyttjat rum som innehåller allt du behöver. Väggarna är klädda med vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger svart- och vitrutig klinker. I en nisch bakom en glasad duschvägg finns en tak- och handdusch. Toaletten är vägghängd med förvaringshyllor i trä inbyggda ovanför. Handfatet är placerat på en matchande träskiva och under finns tvättmaskin och plats för tvättkorg. Ovanför handfatet finns ett stort väggskåp med spegeldörrar som både ger bra förvaring och volym till rummet. I badrummet finns även handdukstork och golvvärme.

Hall

Hallen ligger mitt i bostaden och härifrån når du alla hemmets rum. Innanför den speglade ytterdörren finns en rymlig originalgarderob där du kan hänga in ytterkläder och ställa skor. Rumsytan ger även plats för möblering, till exempel för en byrå eller en arbetsplats. En ljus blå- och vitrandig tapet sätter tonen i detta välkomnande rum.

Bf Gröndalsgården u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen BF Gröndalsgården u.p.a. (org. nr 702000-8046) bildades 1917 och äger fastigheten Stockholm Rodret 7. Det kulturmärkta huset är uppfört 1911 och innehar adresserna Gröndalshamnen 1 samt Maskinistgatan 15 och 17, föreningen upplåter 39 st lägenheter med andelsrätt. Bostadsförening är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades. Föreningens fastighet värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen äger fastigheten sedan 1918.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen är självförvaltande och sköter såväl den tekniska som ekonomiska förvaltningen på egen hand.

Renoveringar

Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Åtgärder i urval följer. 2016: Renovering av innergård och gårdsfasader samt skorstenar. 2010: Fönsterrenovering. 2002: Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum. 2000: Installation av fjärrvärmeanläggning. Fönsterbyte mot gatan. 1990: Renovering av tak. 1984: Fasadrenovering mot gatan.

Kommande renoveringar

Renovering av taket ligger inom en tioårsperiod.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi enligt föreningens kontaktperson. De långfristiga skulderna uppgår till 14 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens lån per kvadratmeter bostadsyta går ej att räkna fram då totalytan för föreningen saknas. Däremot kan man räkna fram ett värde baserat på lägenhetens andelstal och registrerad storlek i föreningen, då uppgår belåningen till cirka 5.400 kr per kvm boyta. Snittet i Gröndal är cirka 6.000 kr per kvm. Föreningen uppger att de har låga räntor för sina lån.

Avgifter

Föreningen har tidigare höjt avgiften och har planerat ytterligare en höjning. Detta är dock inte beslutat och föreningens låga låneräntor har också bidragit till att avgiftsändringar uteblivit. Budgeten kommer att ses över under hösten.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Styrelsen är tveksamma till korttidsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så att de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga

I källaren till Maskinistgatan 15 finns en tvättstuga med två vanliga tvättmaskiner och en för större textilier såsom mattor. Det finns även torktumlare och ett rum med ett stort och ett litet torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin och nyligen renoverad innergård med trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. På innergården har det också tillkommit ett barnvagnsförråd. Det finns ett hobbyrum och vid slutet av Maskinistgatan finns en sjöterrass med utsikt mot Mälaren och Söderbebyggelse.

Sophantering

Nere på Lusuddsvägen finns behållare för papper, kartong, glas, plast och metall. På föreningens egen gård (den övre) finns behållare för matavfall och brännbart.

Parkering/garage

Föreningen har garageplatser med lång kötid. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband finns via fiberanslutning och tecknas av varje medlem individuellt med valfri leverantör. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 8-10 kvadratmeter och ett källarförråd om cirka 5 kvadratmeter. Hiss upp till vind finns i port 17.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-11-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här