Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Midsommarvägen 13
Peder Clason 1935
Gamla Midsommarkransen
HÖRNTVÅA MED ATMOSFÄR OCH ORIGINALKARAKTÄR
TEXT: FJELLBORG FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMAN

Med hörnläge, hemtrevnad och gott om originalkaraktär finner ni denna funkistvåa i en historisk miljö. Det är en väldisponerad lägenhet med ljuvliga plankgolv och fönster, där badrum och kök renoverats mycket omsorgsfullt. Lägenheten har hela fjorton fönsterrutor som bjuder på dagsljus såväl som en rogivande naturkuliss. Det är lätt att glömma hur nära stadspulsen du befinner dig. På några minuter når du Midsommarkransens hjärta med service och kommunikationer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Peder Clason 1935
Våning:
1.5 av 3, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
2 728 kr inkl. värme och vatten
Pris:
3 800 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 030 kr/år
Försäkring:
2 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 830 kr/år

Huset och föreningen

Hundrovan 7 ritades av den inflytelserika arkitekten Peder Clason. Ett av hans första uppdrag var Apotekarsocietetens hus på Wallingatan vid 20-talets mitt och år 1929 ritade han Sveriges paviljong på världsutställningen i Barcelona. Fastigheten på Midsommarvägen 13 byggdes under åren 1935-1936 och är ett friliggande funkishus i tre våningar, byggnaden är ett fint och välbevarat exempel på tidens byggande med sina stora terrasser och tidstypiska fönstersättning. Interiört har en del förändrats sedan byggnadsåret, exempelvis har ettor slagits samman till tvåor. Föreningen upplåter 11 st lägenheter med bostadsrätt och en med hyresrätt, till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga och cykelrum i källaren.

Närområdet

På Midsommarvägen har du en lugn boendemiljö, inramad av träd och buskar, med närhet till centrum med kommunikationer, kultur och folkliv. Från hemmet tar du dig till tunnelbanan i ett nafs och på tio respektive femton minuter når du knytpunkterna Slussen och t-centralen. Men det finns många anledningar att stanna, i denna förstad finns nämligen ett gediget utbud av restauranger, vintage-butiker, barer, kaféer och restauranger. Här samsas danska smörrebröd (Klingborn & co) med japanska klassiker (Svenska Sushiköket) och hederlig husmanskost (Nalle och Kroppkakan) samt både thailändskt och indiskt. Film kan du se på kvartersbiografen Tellus som uppfördes redan 1920 där både gamla och nya filmer visas. Vill du byta småstadskänslan mot en mer urban atmosfär finns Telefonplan på gångavstånd. Där hittar du bland annat Konstfack och välbesökta Restaurang Landet.

Allmänt

En hemtrevlig och ljus hörnlägenhet med minimal insyn och hela fjorton vackra originalfönster som vetter mot naturens skiftningar. Planlösningen bjuder på en entréhall, kök med plats för matbord och ett tilltaget sovrum samt ett elegant badrum. Köket och badrummet renoverades 2016 med en omsorgsfull hand och lägenheten har dessutom god förvaring samt vackra detaljer från byggåret i form av plankgolv, fönster och gjutjärnsradiatorer. Atmosfären och trivselnivån är något att uppleva på plats. Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka tre kvadratmeter.

Kök

Köket är L-format och är både praktiskt samt stilrent, där vitmålade väggar och vitt brädgolv matchas med luckor och lådor i en vilsam grå nyans. Här får du plats med ett matbord för fyra, placerat vid rummets yttervägg som nästan uteslutande utgörs av fönster. Med en rofylld utsikt mot lövträd och buskar kan du avnjuta din frukost i lugn och ro. I maskinparken ingår kombinerad kyl och frys (Electrolux 2016) samt spis (Bosch 2016) och köksfläkt. Diskbänken är rostfri med en dubbelho och övergår i en klassisk virrvarrskiva med trälist. Ovanför bänken sitter vitt kakel som stilrent stänkskydd, köksskåpen har släta luckor och når nästan till taket. Till förvaringen hör också ett skafferi med utdragbara insatser samt ett underskåp. Tidsmarkörer såsom luckornas snabelhandtag och fönstren med dess stångspanjoletter är pricken över i.

Vardagsrum

I vardagsrummet söker sig blicken snabbt till det tilltagna gavelfönstret med naturen utanför fönsterglasen. På det mossklädda berget utanför kan man ibland se rådjur ligga och sola. Det finns även rikligt med lövträd, som skyddar från insyn. Dagsljuset letar sig in med enkelhet och tillsammans med väggarna och plankgolvet i vitt skapas en ljus och trivsam atmosfär. Inred rummet efter eget tycke med exempelvis sittgrupp, arbetsplats och förvaringsmöbler.

Sovrum

Liksom kök och vardagsrum vetter sovrummet mot naturpartiet. Här skyddar växtligheten mot insyn och de fem fönstrena blir en slags panoramavy mot naturen. Från din enkel- eller dubbelsäng kan du se årstiderna växla och löven ändra färg. Plankgolvet och väggarna är målade i vitt och i ena hörnet finns en inbyggd garderob. Sovrummet har givetvis plats för fler förvaringsmöbler. Från byggnadsåret finns flertalet detaljer bevarade med de vackra elementen och fönstrens stångspanjoletter.

Badrum

Badrummet totalrenoverades i slutet av 2016 och är en riktig pärla med vitkaklade väggar och ett vackert klinkergolv i grön marmor. Här blir du bortskämd med handdukstork, golvvärme och ett inkaklat badkar samt flertalet smakfulla detaljer såsom synliga kopparrör och avlastningshyllor i grön marmor. I rummet finns som brukligt även en toalett liksom ett stiligt spegelförvaringsskåp.

Hall

Lägenhetens entréhall är rymlig med plats för avhängning och gott om förvaring i form av två garderober samt ett överskåp. En hatthylla sitter på väggen och du kan utan problem få plats med ett skoställ. Hallen har vita väggar och ett vitmålat plankgolv.

Brf Havrebollen

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Havrebollen (org. nr 769616-3679) äger fastigheten Hundrovan 7 med ett bostadshus. Huset är uppfört 1935 och är beläget i Midsommarkransen, Hägersten. Föreningen upplåter 11 st lägenheter med bostadsrätt, där en upplåts med hyresrätt. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2009, tidigare ägare var Svenska Bostäder AB.

Mark

Då föreningen äger sin egen mark omfattas man ej av någon tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mediator och fastighetsskötseln ombesörjs av POS Fastighetsförvaltning.

Renoveringar

2016: Fiberindragning

2014: Ommålning av yttertak

2013: Fönsterrenovering

1988: Stambyte skedde i samband med en stor ombyggnation av huset. Ett stambyte ska inte vara aktuellt förrän efter år 2030.

Kommande renoveringar

Upphandling pågår för renovering av takfönster. Markmuren runt huset finns också med i underhållsplanen. Det har dock ej beslutats om omfattningen eller tidsaspekten för dessa åtgärder.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 3,2 mkr. I kassan finns cirka 360 tkr och årliga intäkter uppgår till cirka 440 tkr. Föreningens kvarvarande hyresrättslägenhet kan inbringa kapital vid en framtida upplåtelse till bostadsrätt. För att få en uppfattning om skuldbilden kan lägenhetens andelstal multipliceras med de långfristiga skulderna och delas med lägenhetens yta. Detta ger en skuldkvot (för denna lägenhet) på cirka 5.400 kr/kvm. Detta är strax under snittet för Hägersten som är cirka 6.000 kr/kvm.

Avgifter

Diskussioner finns gällande att månadsavgiften bör höjas stegvis tills att ekonomin är i balans. Senaste höjningen var förra året med 5 %. I samband med förvärv kan föreningen ta ut en överlåtelseavgift om 1.120 kr vilket säljaren står för. Vid pantsättning av bostadsrätten kan en pantsättningsavgift om 448 kr utgå, allt enligt traditionella stadgeparagrafer.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Försäkringar. Föreningen har ordnat så att bostadsrättstillägg tecknas gemensamt.

Städning och städdagar

Trappstädning sker enligt schema. En tillämpad princip är att man städar sin egen avsats och anslutande trappa tillsammans med sin granne. Man hjälps även åt med städning av tvättstugan. Utemiljön omfattas också av ett städschema med gräsklippning och snöskottning där gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga är belägen på källarplanet och är utrustad med två tvättmaskiner samt mangel, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga och cykelrum i källaren.

Sophantering

Mat- och hushållsavfall slängs utanför huset. Återvinningsstationer finns på Lötmogatan och intill Svandammsparken.

Parkering/garage

Föreningen innehar inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband levereras genom IP-only i form av fiberanslutning där du med ett eget avtal kan välja bland olika leverantörer. Kabel-tv levereras genom Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka tre kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande skall godkännas av styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-07-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här