Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Schlytersvägen 41
Arkitekt: Adrian Langendal 1945
Aspudden
HÖRNTREA HÖGST UPP MED BALKONG OCH ELDSTAD
TEXT: FJELLBORG FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Högst upp i huset erbjuds en härlig funkistrea i hörnläge, som kommer med både balkong i söderläge och en fungerande eldstad. De sextiofyra kvadratmeterna är ljusa och luftiga, med tilltagen takhöjd och rikligt med fönster. Här bor du i ett stilfullt hus från sent fyrtiotal, med vackra originaldetaljer såsom parkettgolv och fönsterbänkar i marmor. Huset är omgivet av grönska och beläget bara någon minut från Aspuddens t-bana och centrum.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Adrian Langendal 1945
Våning:
3 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
3 989 kr inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv
Pris:
4 600 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Husen på fastigheten Kryckan 8 är ritade av Adrian Langendal, en arkitekt som bland annat har Södermalmskyrkan och stadshuset i Tranås på sin meritförteckning. Fastigheten uppfördes 1945-1947 med tre punkthus i fyra våningar, omgärdade av träd och växter, detta under en period då en mängd bostadshus började dyka upp i Aspudden. Husen är ovanligt väl gestaltade och rymmer en mängd trivsamma hörnlägenheter med många tidstypiska detaljer. Nästan alla lägenheter fick balkong och de i framkant försågs även med öppen spis i vardagsrummet. Föreningen Kryckan 8 består av 44 st lägenheter med bostadsrätt, 5 st hyresrätter och 5 st lokaler. Den lummliga utemiljön bjuder på både sittytor samt grillplats. Husen har cykelrum i källaren och i 43:an finns föreningens tvättstuga.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten i närheten. I mysiga Aspuddens centrum finns nyrenoverad mataffär med bra sortiment, apotek, charmiga butiker och populära kaféer, bagerier och restauranger. Fina Aspuddens bokhandel är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria på promenadavstånd. Detsamma gäller den gröna oasen Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden och badplatserna vid Mälaren och Trekanten. Här finns också härliga Aspuddsparken med mini-zoo och minigolf. I detta hem bor du ett stenkast från Aspuddens tunnelbana och på under kvarten cyklar du till Hornstull och från Liljeholmen har du även tillgång till Tvärbanan.

Allmänt


Smakfull gavellägenhet med balkong, som med sitt läge högst upp i huset och en milsvid utsikt kan sträcka på sig litet extra. Imponerande är även den dekorativa och fullt fungerande eldstaden. Tillsammans med trevliga originaldetaljer såsom parkettgolv och fönsterbänkar i marmor är denna lägenhet en utmärkt representant för den sena funktionalismen. Lägenheten har väggar målade i vita och ljusgrå kulörer som sprider ljuset från fönstren och skapar rymd. Ytskikten i hall, vardagsrum och sovrum renoverades 2009, kök och badrum ett år senare. All el har även renoverats 2009 med elarmaturer av märket Eljo Renova i svart retrostil. Till lägenheten hör ett vindsförråd en trappa upp samt ett mindre burförråd i källaren.

Kök:


Ett stilrent och smidigt arbetskök som förvandlades från L-kök till korridorskök i samband med en renovering 2010. Skåpinteriören har stommar och luckor från IKEA, och är specialbyggt för att nyttja takhöjden maximalt med mer förvaring till följd. Luckorna är vita med trådhandtag i krom. Ovanför den ljusgrå köksbänken i virrvarr-laminat och lackad björkkant sitter vitt 15x15 kakel. Köket har det mesta man kan önska när det kommer till maskinell utrustning. Kombinerad kyl och frys, induktionsspis, integrerad diskmaskin på 45 centimeter samt micro och ugn i rostfritt utförande. Utöver detta finns en vinkyl. I rummet får vi stifta bekantskap med ett schackrutigt linoleumgolv i vitt och antracitgrått. Ett retromönster som återkommer i barnrum och badrum. Väggarna är målade i ljusgrått och ett fönster placerat på kortsidan släpper in lagom mycket ljus. Här kan du blicka ut över området eller se besökare anlända till huset.

Vardagsrum


Vardagsrummet är stort och luftigt med en takhöjd på 2,70 m. Här finns plats för en större soffa, soffbord, diverse förvaringsmöbler och en matplats för 4 - 6 personer. Väggarna är målade i en harmonisk ljusgrå nyans och har en art deco-inspirerad handtryckt fondtapet från Bradbury & Bradbury. På rummets ena kortsida sitter ett rejält fönster som släpper in ordentligt med ljus, allt enligt funktionalismens föreskrifter. Det har även en djup fönsterbänk i marmor. Till höger om fönstret finns en glasad balkongdörr med vädringsfönster ovantill, som tar dig ut på den härliga balkongen i huvudsakligt söderläge. Här kan du fika, odla och njuta av utsikten. Läget högst upp i huset ger en milsvid utsikt och möjligheten att skåda naturens och årstidernas skiftningar. Under årets kyligare dagar kan du njuta av den vackra och fungerande eldstaden. Fötterna sätter du på den oljade originalparketten i holländskt mönster, också det ett stilfullt inslag.

Sovrum ett


Sovrummet som nås från vardagsrummet har målade väggar i ljusgrågrön ton och oljad originalparkett. Här finns ett gavelfönster i sydvästläge med vilsam utsikt över arkitekur och natur. I rummet ryms en dubbelsäng och ett mindre sängbord. Sovrummet har två tilltagna Elfa-förvaringssystem.

Sovrum två


Lägenhetens andra sovrum används idag som barnrum, men fungerar lika bra som ett arbetsrum tack vare de goda möbleringsmöjligheterna. Väggarna är målade i vitt och på golvet ligger, i dialog med kök och badrum, ett schackrutigt linoleumgolv i grönt och vitt. Även detta rum erbjuder en vacker vy över takåsar och trädtoppar.

Badrum


Badrummet totalrenoverades 2010 och har mycket karaktär, med schackrutigt kakel på väggarna och ett extra djupt inkaklat badkar med samma mönster. En lekfull detalj är den utdragbara rakspegeln från Miller, som är monterad ovanför karets ena kortsida. På den andra finns badkarsblandare och duschmunstycke i en mer klassisk stil. Förutom en vit wc med svart lock, snyggt matchad med rummets huvudkulörer, finns här handfat, handdukstork och förvaringsskåp. På golvet ligger antracitgrått klinker.

Hall


Med en vit säkerhetsdörr stängd om dig, möter du hallen som består av två delar. Dels utrymmet med det gröna marmorgolvet där en infälld torkmatta finns och dels utrymmet med originalparkettgolvet som fortsätter in i vardagsrummet. Här finns ett stort Elfa-förvaringssystem som sväljer det mesta i klädväg. Kan förslagsvis döljas bakom ett draperi eller en mer solid skjutvägg. I en nisch finns yta och möjlighet till inhysande av ännu mer förvaring. Väggarna är målade i ljusgrå äggoljetempera. En diskret färg som fungerar fint med hemmets övriga kulörer.

BRF Kryckan 8

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen Kryckan 8 (org. nr 769614-7227) bildades 2006 och äger fastigheten Kryckan 8 med tre st bostadshus. De är uppförda 1947 och innehar adresserna Schlytersvägen 41, 43 och 45 i Hägersten. Föreningen upplåter 44 st lägenheter med bostadsrätt, 5 st hyresrätter och 5 st lokaler. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger fastigheten sedan 2008.

Mark


Föreningens fastighet är upplåten genom tomträtt av Stockholms stad. Föreningen innehar tomträttsavtalet i cirka 10 år till.

Förvaltare


Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Storholmen Förvaltning AB.

Renoveringar


2000: Takrenovering


2009: Nya uttag för telefoni och bredband
2010: Nya vatten- och avloppsstammar samt nya tät- och ytskikt i badrum. Nya sopkärl och renovering av tvättstuga.
2012: Nya postboxar, ny utomhusbelysning.
2013: Fönsterbyte och fasadrenovering.
2014: Renovering av takstegar.
2015: Renovering av ventilationssystem (nr 41) och justering av friskluftsventiler (nr 43 och 45).
2016: Elstigarna byttes.
2017: Dränering av huset på Schlytersvägen 41.

Kommande renoveringar


Installation av ett nytt lås- och passagesystem kommer slutföras i augusti 2017. Restaurering av entrédörrar och renovering av trapphusen kommer också ske under året. Inga avgifter behöver höjas i samband med dessa renoveringsåtgärder.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 18 mkr. I kassan finns cirka 3,8 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 2,5 mkr. Då föreningen har hyresrättslägenheter, kan dessa inbringa kapital vid en framtida upplåtelse till bostadsrätt. Avgifterna har lämnats oförändrade för 2017, dock kan en mindre höjning på sikt vara nödvändig för att klara kommande underhåll utan upptagande av nya lån. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 6.800 kronor vilket är nära genomsnittet i Hägersten.

Avgifter


Styrelsen har i dagsläget inte beslutat eller planerat om några avgiftshöjningar. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift på 448 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar


Föreningen har överlåtit trappstädningen till en firma. Städ- och trädgårdsdagar hålls två gånger per år där medlemmarna deltar. Utemiljön sköts annars av en trädgårdsfirma som passande nog hyr lokal av föreningen.

Tvättstuga


Föreningens tvättstuga finns i källaren på Schlytersvägen 43. Tider bokas på en tavla med hjälp av låskolvar. Den är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och en mangel. Torkrum finns även.

Gemensamma utrymmen


Föreningens tre hus ligger på ett skyddat avstånd från vägen med mycket träd och växtlighet. Det finns flera platser där man kan sitta ute med exempelvis gemensamma bänkbord och grillplatser. I föreningens hus finns förråd på vinden och i källaren. Cykelrum finns även där barnvagnar också kan förvaras.

Sophantering


Vid 41:an och 45:an finns sortering för mat- och hushållsavfall. I övrigt hänvisas till kommunens återvinningsstation som finns vid Aspuddens centrum.

Parkering/garage


Föreningen har inga bilplatser att erbjuda. Det finns en närliggande förening som har ett garage där alla kan ställa sig i kö, men den föreningens medlemmar har förstås förtur. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV


Bredband och kabel-tv levereras genom Com Hem. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd en trappa upp om cirka 4 - 5 kvadratmeter. Ett mindre burförråd finns i källaren om cirka en kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska normalt sett vara minst 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-04. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Adrian Langendal 1945
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2011-01-26
Energiförbrukning
173 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5732 kr/år
  El
3884 kr/år
  Försäkring
1848 kr/år
  Kommentar
Bostadsrättshavaren tecknar ett eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här