Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 36 A
Sven Wallander 1931
Södermalm - Högalid
HEMTREVLIG HÖRNTVÅA I ANRIK FASTIGHET
TEXT: FJELLBORG STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: JOHANSSON

I en välbevarad förening vid Skinnarviksberget ligger denna funkisfavorit om 45,5 kvadratmeter. Här får du ett rofyllt sovrum, ett kök med många moderna bekvämligheter och ett vackert vardagsrum med två tilltagna hörnfönster. Vackra detaljer finns bevarade från byggåret, såsom ett massivt trägolv och marmorfönsterbänkar, samtidigt som renoveringar från ett par år tillbaka ger lägenheten en smått modern glans. I området kring Lundagatan finns mycket grönska, äldre bebyggelse och en hänförande utsikt över stan och Riddarfjärden. För dig som lockas av mer puls finns Söders breda utbud bara runt knuten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 36 A
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Sven Wallander 1931
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45.5 m²
Avgift:
2 276 kr inkl. värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
3 192 kr/år
Försäkring:
2 678 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
8 846 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Posten övrigt avser säljarens kostnad för gas.

Huset och föreningen

Lundagatan 36A ligger i Kvarteret Marmorn, som är en av Stockholms äldsta och största bostadsföreningar. Fastigheten uppfördes mellan 1930-1933 och ritades av HSB:s grundare Sven Wallander. På många vis präglas den av den funktionalistiska stil som bröt igenom i samband med Stockholmsutställningen 1930. Särskilt syns detta på den strama, slätputsade fasaden och på de generösa fönsterna som placerats nära fasadliv och ibland över hörn. Marmorn är blåklassad enligt Stockholms kulturhistoriska klassificering, vilket är den högsta nivån och betyder att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Brf Marmorn är mycket stabil och förfogar över fem hus som omgärdas av grönskande gårdar med träd och rosenbuskar. Här finns möjlighet att grilla eller varva ner på uteplatser. De boende kan även ta del av åtta tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop/-grovsoprum m.m.

Närområdet

Här bor du med en attraktiv blandning av natur och kultur, gammalt och nytt. Runt knuten finns parker, malmgårdar och kullersten, men också Söders puls med uteliv, restauranger, kvalitetsbutiker, människomyller m.m. Fastigheten är belägen på Skinnarviksberget, som är Stockholms högsta naturliga punkt, 53 meter över havet. Härifrån kan du betrakta solen gå ner över stan och Riddarfjärden eller se fyrverkerier spraka över nyår. Längst Söder Mälarstrand finns trevliga promenadstråk och det är heller inte långt till större badplatser såsom Långholmen. Hornsgatan och Zinkensdamms tunnelbana når du på bara några minuter. Även bussar och pendeltåg tar dig vidare i de flesta riktningar.

Allmänt

En hemtrevlig hörntvåa som kombinerar moderna bekvämligheter med välbevarade detaljer från byggåret. Genomgående finns ett massivt trägolv, djupa fönsternischer med marmorbräden, spegeldörrar och enkelt profilerade snickerier. I lägenhetens alla rum är väggarna vitmålade och med generösa fönsterpartier samt en takhöjd på 270 centimeter skapas luft och rymd. 2015 utfördes en del renoveringar. Väggar och tak målades om, golvet vaxades med hårdvaxolja och i badrummet tillkom en ny toalett, ett nytt handfat och en duschhörna. Köket totalrenoverades 2016. Till lägenheten hör ett förråd om cirka fyra kvadratmeter.

Vardagsrum

Det vackra vardagsrummet kännetecknas av två treluftsfönster som möts i en gavel. Båda är placerade i djupa nischer och har fina marmorbänkskivor under. Härifrån har du utsikt både mot föreningens innergård och mot Högalidskyrkan, trädtoppar och omkringliggande hus. Om sommar och vinter badar lägenheten i behagligt solljus. I rummet kan du möblera med en soffa, soffbord, skrivbord och valfria förvaringsmöbler.

Kök

Ett mysigt och modernt parallellkök, med fönster mot en välskött innergård. 2016 totalrenoverades hela rummet, som har många bekvämligheter. Till vitvarorna hör en 201 cm kyl/frys (Bosch), en lyxig pyrolysugn (Siemens), smidigt integrerad gashäll och fläkt (Siemens resp. Eico) samt en praktisk diskmaskin (Bosch). God förvaring har du i vita och grå väggskåp och i underskåp med utdragbara lådor. På kökets vänstra sida vilar en vit bänkskiva och på den högra, som har en infälld diskho, finns en kvalitetsbänkskiva med ett 10 mm tjockt ytmaterial på båda sidorna. Materialvalen och rummets tidstypiska utformning gör detta till ett lättarbetat kök som är enkelt att hålla rent. Vid fönstret finns plats för ett matbord för två personer.

Sovrum:

Sovrummet är ljust och hemtrevligt, med vita väggar och hårdvaxat trägolv. Ett stort tvåluftsfönster vetter mot en enkelriktad och grönskande gata. Här är lugnt och tyst och tack vare söderläget får du dessutom rikligt med sol. Förutom en vacker spegeldörr i vitt finns tidstypiska detaljer som fönsterbänk i marmor och en friskluftsventil i mässing. Rummets ena långsida utgörs av rejäla garderober som sträcker sig ända upp till taket. Dubbelsäng och nattduksbord kan möbleras med lätthet, liksom mindre förvaringsmöbler.

Badrum

Ett fräscht och stiligt badrum, som delvis fick en uppfräschning 2015. Här finns en duschhörna med glasväggar, wc, handfat, två förvaringsskåp, spegel och dessutom en handdukstork. Väggarna är vitmålade och halvkaklade med kvadratiskt kakel i samma färg. Golvet pryds av matchande vitt klinker, som är satt i förband.

Hall

Den spatiösa hallen är byggd i vinkel och binder ihop hemmets alla rum. Innanför dörren finns även plats att installera exempelvis en hatthylla och ett skoställ. Ytterligare förvaring finns i två funkisfina inbyggda garderober från byggåret. Precis som i övriga bostaden är väggarna målade i vitt och på golvet löper ett massivt trägolv som hårdvaxats.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar

2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering

2009 - 2011: Renovering av fönster 2009: Bergvärmeinstallation som komplement. 2009: Bredband, fiberkabel. 2005 - 2008: Renovering av fönster 1998 - 1999: Renovering av hissar 1996: Renovering av balkonger 1991 - 1993: Renovering av badrum 1991 - 1993: Stambyte el 1991 - 1993: Stambyte badrum 1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar

Planerat för 2017 är hissrenovering, betongläggning av mc-parkeringen samt uppgradering av utebelysning och reparation av trapphus.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter

Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering

På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här