Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Malmövägen 22
Arkitekt: Edvin Engström 1949
Hammarbyhöjden
FIN FUNKISTREA MED BALKONG I FRITT LÄGE OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAF:BOUKARI

På en gavel högst upp i huset ligger denna stilfulla och genomgående funkistrea med balkong och öppen spis. Lägenheten är mycket välplanerad och är väl omhändertagen. Hörnläget ger dig fönster åt tre väderstreck och placeringen högst upp i huset gör att himlen alltid är närvarande och skänker ljus åt bostaden. Samtliga rum; kök, vardagsrum, två sovrum, badrum och hall, är rymliga och ljusa. Många detaljer från byggåret är bevarade och de tillägg som gjorts harmonierar fint med dessa. Trerummare med öppen spis är inte så vanliga i området, och här har vi dessutom ett väldigt fint exemplar av denna raritet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Edvin Engström 1949
Våning:
3 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
4 114 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 150 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Åskmolnet 1 uppfördes under åren 1949-1950 efter ritningar av den produktive arkitekten Edvin Engström. I sitt arbete som föreståndare på Egnahemsbyrån, Stockholms fastighetskontors husbyggnadsavdelning, har han ritat en otalig mängd bostäder i Stockholmsområdet, såväl flerfamiljshus som villor och typhus. Åskmolnet 1 är ett tidstypiskt smalhus i tre våningar, omgärdad av grönskande parkområden. Fastigheten, som ståtar med en mängd fina hantverksmässigt utförda byggnadsdetaljer, är ett fint exempel på hur stor vikt som lades även på förortsbebyggelse vid denna tid. Brf Åskmolnet 1 är en liten och trevlig förening med god ekonomi. Den gröna utemiljön erbjuder en egen berså med uteplats att grilla på. För den som är odlingsintresserad finns alla möjligheter att anlägga egna rabatter.

Närområdet


Läget i Hammarbyhöjden är det allra bästa. Här bor du med både naturen och staden inom snabbt räckhåll, det är 200 meter till Nackareservatet och 150 meter till tunnelbanan. En trevlig tillgång i kvarteret är stenugnsbageriet Bonne Femme som ligger endast 50 meter från bostaden. Dessutom bor du på en lugn liten återvändsgata utan genomfartstrafik. Runt huset växer till exempel björk, alm, lönn, körsbär, äpple och fläder och årstiderna gör sig här ständigt påminda.

Allmänt


En mycket fin och välplanerad genomgående hörnlägenhet med stora kvaliteter. Bevarat finns originalfönster med spanjoletter, marmorbräden och vädringsluckor, radiatorer, dörrar, handtag, garderober, köksskåp och inte minst den öppna spisen. I hela lägenheten lades nya men tidstypiska golv 2013, samtliga rum fick fiskbensparkett av ek och i köket lades linoleumplattor. Fiskbensparketten behandlades med matt hårdvaxolja. Samtidigt renoverades samtliga ytskikt, väggarna bredspacklades och målades med en extra slitstark och avtorkningsbar färg, Flugger 7S. Två förråd, ett mindre och ett större, hör också till bostaden.

Kök


Det trivsamma och sociala köket renoverades 2013, är parallellbyggt och har mycket goda förvarings- och arbetsytor. De snedställda överskåpen och kallskafferiet är bevarade från originalköksinredningen. Dessa har kompletterats med nya underskåp med vita släta luckor som fått tidstypiska handtag. Bänkskivan är av valnöt och väggarna är kaklade med franskt bistrokakel. På golvet ligger ett diagonalrutigt linoleumgolv i grått och vitt. Kyl, frys, spis och fläkt är alla i rostfritt utförande och diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. En större matplats får också plats i köket.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett ljust och vackert hörnrum med såväl balkong som öppen spis. Två stora fönsterpartier i två väderstreck förser rummet med ett rikligt ljusinsläpp alla årstider. Rummet är stort och lättmöblerat. Den öppna spisen är en riktig praktpjäs som skänker glans åt bostaden och mysiga stunder till de boende. Spisens läge i vinkel mot hallen och den stora dörröppningen gör dessutom att brasan är synlig från flera delar av lägenheten. Balkongen ligger med soligt söderläge och ger plats åt såväl utemöbler som blommor och odlingar.

Sovrum ett


Sovrummet är tyst, svalt och lugnt. Här finns gott om plats för dubbelsäng och andra möbler, och bra förvaring i en garderobsvägg.

Sovrum två


Lägenhetens andra sovrum används idag som barnrum. Här är väggarna målade i en ljust grå nyans. Även detta rum rymmer en dubbelsäng, eller två enkelsängar. Detta rum når du både från vardagsrummet och köket.

Badrum


Det fina badrummet renoverades i samband med stambyte år 2010. Väggarna är helkaklade i ljusgrått kakel med vit fog och på golvet ligger mörkgrå klinker. Ovanför handfatet sitter en spegel med hylla, ett väggskåp och väggarmatur i form av en Bernadottelampett. Rummet har badkar och är förberett för tvättmaskin. Badrummet har dessutom en stor tillgång i ett fönster som ger både dagsljusinsläpp och luft till rummet.

Hall


Hallen är vinkelformad, stor och rymlig. Innanför dörren finns en platsbyggd hatthylla och runt hörnet finns mycket bra förvaring i tre bevarade inbyggda garderober samt ett städskåp, samtliga har dessutom överskåp. När du kommer in genom ytterdörren möts du av en mycket vacker siktlinje mot vardagsrummet och den öppna spisen.

Brf Åskmolnet 1

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen består av 19 lägenheter och en lokal med bostadsrätt. Det finns även 4 st garageplatser i fastigheten. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1949 arkitekt Edvin Engström.

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen ombildades 2008.

Mark


Föreningens mark är upplåten med tomträtt. Tomträttsavgälden är i dagsläget ligger på ca 80.000 kr.

Renovering


2010 Stambyte med både rör och el

2011 Bergvärmepump


2012 Fiber via Bredbandsbolaget

2013 Nya portar


2014 Fasadrenovering


2015 Genomgång fläktsystem
2016 Byte av dörrar i allmänna utrymmen

Kommande renovering


Inga större renoveringar som är planerade. Längre fram ligger garageportar, asfalt utanför garagelängan, OVK.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 2,6 milj kr.

Avgifter


Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd


Till bostaden hör två källarförråd.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en mysig grönskande innergård med sittmöbler och grill. I byggnaden finns också cykelförråd.

Tvättstuga:


Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkrum samt en torktumlare.

Bredband och tv


Fiberbredband via Bredbandsbolaget ingår i avgiften.

Juridisk person


Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Edvin Engström 1949

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
10400 kr/år
  El
2400 kr/år
  Försäkring
8000 kr/år
  Beräknat antal pers
4
  Kommentar
Baserat på faktiska uppgifter från säljaren

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här