Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Malmövägen 22
Edvin Engström 1949
Hammarbyhöjden
FIN FUNKISTREA MED BALKONG I FRITT LÄGE OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAF:BOUKARI

På en gavel högst upp i huset ligger denna stilfulla och genomgående funkistrea med balkong och öppen spis. Lägenheten är mycket välplanerad och är väl omhändertagen. Hörnläget ger dig fönster åt tre väderstreck och placeringen högst upp i huset gör att himlen alltid är närvarande och skänker ljus åt bostaden. Samtliga rum; kök, vardagsrum, två sovrum, badrum och hall, är rymliga och ljusa. Många detaljer från byggåret är bevarade och de tillägg som gjorts harmonierar fint med dessa. Trerummare med öppen spis är inte så vanliga i området, och här har vi dessutom ett väldigt fint exemplar av denna raritet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Edvin Engström 1949
Våning:
3 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
4 114 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 150 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
8 000 kr/år
Total driftskostnad:
10 400 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Baserat på faktiska uppgifter från säljaren

Huset och föreningen

Fastigheten Åskmolnet 1 uppfördes under åren 1949-1950 efter ritningar av den produktive arkitekten Edvin Engström. I sitt arbete som föreståndare på Egnahemsbyrån, Stockholms fastighetskontors husbyggnadsavdelning, har han ritat en otalig mängd bostäder i Stockholmsområdet, såväl flerfamiljshus som villor och typhus. Åskmolnet 1 är ett tidstypiskt smalhus i tre våningar, omgärdad av grönskande parkområden. Fastigheten, som ståtar med en mängd fina hantverksmässigt utförda byggnadsdetaljer, är ett fint exempel på hur stor vikt som lades även på förortsbebyggelse vid denna tid. Brf Åskmolnet 1 är en liten och trevlig förening med god ekonomi. Den gröna utemiljön erbjuder en egen berså med uteplats att grilla på. För den som är odlingsintresserad finns alla möjligheter att anlägga egna rabatter.

Närområdet

Läget i Hammarbyhöjden är det allra bästa. Här bor du med både naturen och staden inom snabbt räckhåll, det är 200 meter till Nackareservatet och 150 meter till tunnelbanan. En trevlig tillgång i kvarteret är stenugnsbageriet Bonne Femme som ligger endast 50 meter från bostaden. Dessutom bor du på en lugn liten återvändsgata utan genomfartstrafik. Runt huset växer till exempel björk, alm, lönn, körsbär, äpple och fläder och årstiderna gör sig här ständigt påminda.

Allmänt

En mycket fin och välplanerad genomgående hörnlägenhet med stora kvaliteter. Bevarat finns originalfönster med spanjoletter, marmorbräden och vädringsluckor, radiatorer, dörrar, handtag, garderober, köksskåp och inte minst den öppna spisen. I hela lägenheten lades nya men tidstypiska golv 2013, samtliga rum fick fiskbensparkett av ek och i köket lades linoleumplattor. Fiskbensparketten behandlades med matt hårdvaxolja. Samtidigt renoverades samtliga ytskikt, väggarna bredspacklades och målades med en extra slitstark och avtorkningsbar färg, Flugger 7S. Två förråd, ett mindre och ett större, hör också till bostaden.

Kök

Det trivsamma och sociala köket renoverades 2013, är parallellbyggt och har mycket goda förvarings- och arbetsytor. De snedställda överskåpen och kallskafferiet är bevarade från originalköksinredningen. Dessa har kompletterats med nya underskåp med vita släta luckor som fått tidstypiska handtag. Bänkskivan är av valnöt och väggarna är kaklade med franskt bistrokakel. På golvet ligger ett diagonalrutigt linoleumgolv i grått och vitt. Kyl, frys, spis och fläkt är alla i rostfritt utförande och diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. En större matplats får också plats i köket.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och vackert hörnrum med såväl balkong som öppen spis. Två stora fönsterpartier i två väderstreck förser rummet med ett rikligt ljusinsläpp alla årstider. Rummet är stort och lättmöblerat. Den öppna spisen är en riktig praktpjäs som skänker glans åt bostaden och mysiga stunder till de boende. Spisens läge i vinkel mot hallen och den stora dörröppningen gör dessutom att brasan är synlig från flera delar av lägenheten. Balkongen ligger med soligt söderläge och ger plats åt såväl utemöbler som blommor och odlingar.

Sovrum ett

Sovrummet är tyst, svalt och lugnt. Här finns gott om plats för dubbelsäng och andra möbler, och bra förvaring i en garderobsvägg.

Sovrum två

Lägenhetens andra sovrum används idag som barnrum. Här är väggarna målade i en ljust grå nyans. Även detta rum rymmer en dubbelsäng, eller två enkelsängar. Detta rum når du både från vardagsrummet och köket.

Badrum

Det fina badrummet renoverades i samband med stambyte år 2010. Väggarna är helkaklade i ljusgrått kakel med vit fog och på golvet ligger mörkgrå klinker. Ovanför handfatet sitter en spegel med hylla, ett väggskåp och väggarmatur i form av en Bernadottelampett. Rummet har badkar och är förberett för tvättmaskin. Badrummet har dessutom en stor tillgång i ett fönster som ger både dagsljusinsläpp och luft till rummet.

Hall

Hallen är vinkelformad, stor och rymlig. Innanför dörren finns en platsbyggd hatthylla och runt hörnet finns mycket bra förvaring i tre bevarade inbyggda garderober samt ett städskåp, samtliga har dessutom överskåp. När du kommer in genom ytterdörren möts du av en mycket vacker siktlinje mot vardagsrummet och den öppna spisen.

Brf Åskmolnet 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 19 lägenheter och en lokal med bostadsrätt. Det finns även 4 st garageplatser i fastigheten. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1949 arkitekt Edvin Engström.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen ombildades 2008.

Mark

Föreningens mark är upplåten med tomträtt. Tomträttsavgälden är i dagsläget ligger på ca 80.000 kr.

Renovering

2010 Stambyte med både rör och el

2011 Bergvärmepump

2012 Fiber via Bredbandsbolaget

2013 Nya portar

2014 Fasadrenovering

2015 Genomgång fläktsystem 2016 Byte av dörrar i allmänna utrymmen

Kommande renovering

Inga större renoveringar som är planerade. Längre fram ligger garageportar, asfalt utanför garagelängan, OVK.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 2,6 milj kr.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till bostaden hör två källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mysig grönskande innergård med sittmöbler och grill. I byggnaden finns också cykelförråd.

Tvättstuga:

Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkrum samt en torktumlare.

Bredband och tv

Fiberbredband via Bredbandsbolaget ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här