Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Erstagatan 7
Cyrillus Johansson 1916
Södermalm - Sofia
LJUS OCH LUFTIG SEKELSKIFTESETTA MED CENTRALT LÄGE
TEXT: FJELLBORG FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

På Söders höjder hittar du denna inbjudande etta med hela hundra år på nacken. Här bor du avskilt men centralt, ett stenkast från hjärtat av Sofo. Lägenheten är på 35 kvadratmeter med en takhöjd på tre meter, som skapar rymd. Genomgående finns spegeldörrar, generösa fönster med spröjs samt trägolv i original. Detaljer som takrosett och pärlspont adderar till den klassiska sekelskiftscharmen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Erstagatan 7
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Cyrillus Johansson 1916
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
35 m²
Avgift:
1 078 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Huset och föreningen

Fastigheten Fyrtornet 3 anknyter till fyr- och lotsväsendet, och lotsbostäderna finns än idag i kvarteret. För ritningarna stod Cyrillus Johansson, en produktiv arkitekt med omfattande produktion. Centrumhuset i hörnet av Sveavägen-Kungsgatan, Essinge Kyrka och Årstabron är bara några av hans verk. 1916 stod huset på Erstagatan 7 klart, uppfört av byggmästare A Persson. Det är en stilfull hörnfastighet i sex våningar, med två trapphus och butiker i bottenvåningen. Fasaden är putsad i en orange nyans och har sockel i natursten. I mångt och mycket är den typisk för den nationalromantiska arkitekturstil som var rådande under 1910-talet, där även spröjsade fönster och burspråk i kantiga former var populärt. Fastigheten har genomgått några renoveringar sedan byggåret, t.ex. tillkom nya stammar och våtrum 1990, och på senare år har balkonger monterats på gårdsfasaden, men i övrigt är det mesta sig likt. Bostadsföreningen Fyrtornet u.p.a bildades 1926 och förfogar över en trevlig innegård med plantering samt en bastu med fönster och utgång till gården.

Närområdet

I Erstagatans ena ände ligger Fjällgatan, som erbjuder en unik utsikt över Gamla Stan, Stockholms inlopp och Djurgården. I den andra Vitabergsparken med Sofiakyrkan, musikpaviljong och friluftsteater. I nära anslutning till Vita Bergen hittar du dessutom Nytorget och gatorna runt omkring. Här samsas second hand-butiker, gallerier, fik, krogar och restauranger med egen inriktning med gamla arbetarbostäder, malmgårdar och byggnader med högt kulturhistoriskt värde. Det går förstås lika bra stanna att stanna i kvarteret. På bara några år har ett antal omskrivna restauranger och barer etablerat sig just på Erstagatan. T.ex. Ai Ramen, Stockholms första ramenbar med egentillverkade nudlar eller vinbaren Fooli, som ändrar meny dagligen. Runt hörnet finns en okänd pärla på söder, Lotsgatan med kullersten och röda trähus. Härifrån kan du ta dig vidare över berget och klättra upp till Fåfängan. En omtyckt utsiktsplats med restaurang och café. Vill du åka kollektivt är Slussen närmaste tunnelbanestation. Buss 2 på Folkunggatan är Stockholms turtätaste och tar dig direkt till Norrmalmstorg eller Odenplan.

Allmänt

En inbjudande sekelskiftesetta med charm och låg avgift. 2017 vaxades golven, väggar och lister målades om i alla rum utom köket där ytskiktent fräschades upp redan 2014, tillsammans med bostadens tak. 2015 renoverades fönstren. Med vitt som primär färgsättning har du en tidlös bas, där du kan laborera med möbler och textiler i valfria kulörer. Vill du inreda i en gammaldags anda finns många inslag att arbeta med. Spegeldörrar, pärlspont, takrosett, trägolv, fönster med spröjs och spanjoletter, breda fönsterbänkar i trä och en takhöjd på tre meter. Säljaren har bott i lägenheten i 34 år och även grannarna har varit långvariga - ett kvitto på trivsel. Till lägenheten hör ett förråd om cirka fem kvadratmeter.

Allrum

Från hallen når du allrummet, hemmets hjärta. Väggar, golv och snickerier är målade i vitt, som tillsammans med den tilltagna takhöjden på tre meter gör rummet större. Här kan dubbelsäng, soffa med tillhörande soffbord, förvarings- eller mediemöbler alla dela yta. Klädkammaren är inbyggd och rymlig och utnyttjar lägenhetens höjd på ett exemplariskt vis. Över klädstången finns förvaringsskåp och därovan hyllplan. Dörren är försedd med tidstypiska speglar och tidstypiskt är också radiatorn och det fina tvåluftsfönstret med spanjoletter. Genom dess generösa rutor har du utsikt över Erstagatans grannfasader, som präglas av 20-talets svala skönhet. Du ser även Folkungatan och en glimt av Fjällgatans fond, som lockar med vatten och panoramavy över Stockholm.

Kök

Köket är ett eget rum, med en hel del tidstypiska element. Mest framträdande är det vackra spröjsade fönstret, som täcker hela kortväggen. I maskinparken ingår kyl och frys, separat ugn och spishäll, rostfri fläkt och en diskmaskin på 60 centimeter. Rummet har plats för matbord för fyra och god förvaring finns bakom skåp, luckor och lådor. På väggen hänger dessutom ett rymligt skåp i ek, med hyllplan och flera klassiska förvaringslådor i glas. Ek återkommer även på ett par vaxade ekbänkar, och några luckor. Tillsammans med vitmålade väggar och dito plankgolv bidrar det till en harmonisk känsla. Som en charmig detalj sitter ett glasat fönster över köksingången.

Badrum

Badrummets väggar är målade i vitt och i duschkabinen sitter vit, kvadratiskt klinker med grå fog. De ljusa kulörerna ger en förstorande illusion, liksom spegelskåpet och den separata spegeln, som är fäst över toalett respektive tvättställ. I rummet finns även frånluftsfläkt och en egen tvättmaskin (Husqvara Electrolux, 2014). Ovanför den förvaringskrokar och en marin lampa.

Hall

I den ljusa hallen finns många årsringar sedan förra seklet. Ytterdörr och garderob har spegeldörrar och både brevinkast och dörrtrycke utgörs av det tidstypiska materialet mässing. Dessutom finns en vacker hatthylla i vinkel, som har profilerade konsoler och ankarkrokar. Och så charmig pärlspont ovanför garderobsdörren. Från hallen når du kök, allrum och toalett. Förutom förvaring i garderoben finns ett mindre städskåp i trä, till vänster om ingången. Precis som i resten av bostaden finner vi ett hårdvaxoljat furugolv i originalutförande.

Bostadsföreningen Fyrtornet U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fyrtornet 3. Föreningen upplåter 40 lägenheter samt en hyresrätt och 5 kommersiella lokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen köper ekonomisk förvaltning av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Renovering

Stambyte genomfördes 1990 (normalt håller stammar 50-60 år). Då byttes VA-stammar och elstigar ut. VA stammarna har spolats -04, -10 samt -16. Taket renoverades 2003 mot gatan och 2007/2017 mot gården. Fönstren renoverades 2011 mot gården. Mot gatan har de renoverats under 2015. Trapphusen genomgick renovering 1996 och entréerna 2010. Tvättstugan renoverades 2004. Fasaden mot gatan renoverades 1994 och mot gården 1998.

Kommande renoveringar

Styrelsen håller på att upprätta en plan för kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen har en väldigt god ekonomi. De långfristiga skulderna för föreningen är ca 1 700 000 kr, vilket ger 497 kr/kvm. Snittet för området är ca 5 500 kr/kvm. I likvida tillgångar finns ca 600 000 kr i kassan. Man är med andra ord i princip skuldfri. Detta trots de omfattande renoveringarna som genomförts i modern tid.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen enligt gällande praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad med bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensam höst- och vårstäddagar på de gemensamma allmänna områdena som avrundas med frivilligt samkväm.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga (renoverades 2004). Den är belägen i källaren från gården. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I fastigheten finns för de boende en bastu samt en grönskande innergård utrustad med trädgårdsmöbler och grill. På gården finns även cykelparkering under tak.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Bredband från OWNIT OM 500/1000. Kabel-TV från Comhem ingår i basutbudet.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här