Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 54, 2 tr
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Nytorget
LJUVLIG JUGENDTVÅA MED BALKONG INTILL NYTORGET
TEXT: FJELLBORG FOTO: JOHANSSON

FAST PRIS. KONTAKT MÄKLAREN FÖR PRIVAT VISNING, ÖPPEN VISNING NU PÅ SÖNDAG. Denna genomgående sekelskiftestvåa med balkong och fönster mot gård och gata hittar du i Sofo:s bultande hjärta. Här får du ett vackert allrum med välvd vägg, ett sovrum skyddat av en allé och ett praktiskt kök med många smarta lösningar. Takhöjden är på omkring tre meter och i alla rum utom badrummet ligger brädgolv, som skapar enhetlighet och hemtrevnad. Generöst med soltimmar, profilerade snickerier, fönster i äldre utformning och ett lugnt men centralt läge är några andra egenskaper som gör den här lägenheten om 56 kvadratmeter till ett boende att längta hem till. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
DORPH & HÖÖG 1905
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
2 840 kr inkl värme, VA
Pris:
4 500 000 kr FAST PRIS

Huset och föreningen


Fastigheten Lien 5 på Katarina Bangata 54 stod klart 1905 och ritades av Dorph och Höög, en välkänd arkitektduo som bland annat har Butterickshuset och S:t Erikspalatset på sin verkslista. Det är ett bostadshus uppfört i sex våningar med kommersiella lokaler på bottenvåningen. Fasaden är i typisk jugendstil med inslag av nationalromantik; spritputsad i varma gula och bruna nyanser och med böjda burspråk och korspostfönster (dock ej i original). Under 60-talet var Lien 5 på väg att rivas, men lyckligtvis stoppades planerna och 1970 bestämde man sig för att istället modernisera huset. Det har lett till en del förändringar interiört, såsom utbytta originaldörrar och -fönster. Men exteriört är mycket bevarat sedan byggåret. Brf Lien 5 är en välskött förening, vars stora tillgång är den grönskande innegården. Med sin låga mur mot Södermannagatan blir den ett slags lugn och trygg oas. Sommartid finns här utomhusmöbler och grill.

Närområdet


På Katarina Bangata är läget det bästa, och här erbjuds ett ovanligt lugnt boende samtidigt som det alldeles i närheten myllrar av caféer, spännande småbutiker och intima restauranger. Bara utanför porten finns indiska Shanti Classic, som två gånger blivit nominerad till Gulddraken för bästa budgetrestaurang i Stockholm. Under sensommar och höst kan du inhandla råvaror på Bondens egen marknad, endast ett stenkast bort. Och följer du den grönskande allén som drar fram framför huset är du snart vid Vita Bergens rekreationsområde. Vill du röra dig en längre bit går buss från Gotlandsgatan/Södermannagatan och tunnelbana från Medborgarplatsen eller Skanstull.

Allrum


Allrummet är stort och inbjudande och har en takhöjd på 3,2 meter. Kök och vardagsrum delar yta men har separata ingångar och är avskärmade med en kortare köksbänk. Rummets ena långsida tillhör köket. Det kännetecknas av släta luckor och lådor i ekfanér med rostfria handtag. En stor del av den maskinella utrustningen är inbyggd (fläkt, kyl/frys) eller smart integrerad (micro, ugn, spis). Bänkskivan är i grå laminat med inbyggd ho och diskbänksdel i rostfritt. Ovanför sitter ett stänkskydd i mosaik och samma kulör. Vardagsrummet svarar för resterande yta. Här är väggarna målade i en varm vit, förutom vid ytterväggen där en grå kulör avlöser. I rummet ryms en större mat- och soffgrupp samt förvarings- och mediemöbler. En extra yta får du i balkongen, som du når från glasade balkongdörrar med överfönster. Tidig förmiddag till sen eftermiddag kan du slå dig ner och avnjuta frukost eller eftermiddagskaffe med solen som gott sällskap. Högsommarmånader kan den bli kvar ända till sex på kvällen. En iögonfallande detalj i vardagsrummet är den vackert välvda väggen på rummets kortsida. Både vardagsrum och kök får ljus från balkong samt ett resligt fönster i äldre utformning. Under tvärposten finns två större lufter och över två mindre som är snudd på kvadratiska. Genom rutorna har du utsikt över den inbjudande innegården, med kastanjeträd i förgrunden och burspråk och tjusiga tjugotalshus i bakgrunden. På golvet ligger brädgolv.

Sovrum


Från hallen når du sovrummet, som har brädgolv precis som allrummet. Väggarna är målade i
varm vit och har en fondvägg i grönt med guldbeigefärgade blommor. Här ryms dubbelsäng, sängbord, fåtölj och kanske en tavel- eller bokhylla? Med 3 meter till tak finns alla möjligheter att bygga på höjden. God förvaring har du i form av en praktisk garderob från Elfa, i rummets ena långsida. Precis som i allrummet finns dessutom ett högt korspostsfönster i nisch, som här vetter mot Katarina Bangata och utgör nästan hela ytterväggen. Gatans grönskande allé skyddar mot insyn och den parallellt löpande vägen är enkelriktad, vilket gör att du inte störs särskilt av trafiken. Att det heller inte är lyhört i lägenheten borgar för en god natts sömn.

Badrum


Ett stilrent badrum i volymskapande vitt. Väggarna är helkaklade med stående vitt kakel av större modell och på golvet ligger svart kakel med vit fog. Till porslinet hör en vit wc, ett vitt tvättställ med tvättställspelare och ett badkar i samma kulör, med blandare och väggfast dusch. Ovanför tvättstället hänger ett vitt spegelskåp med två dörrar och ett hyllplan. Skåpet har även spotlights, som tillsammans med en klassisk Bernadotte-lampett hjälper till att lysa upp rummet. En välkomnande bonus är en handduktsvärmare i ringlande form.

Hall


I hallen, som är ljus och rymlig, har du utmärkta förvarings- och avhängningsmöjligheter i en klädkammare och på en hatthylla. Med lätthet ryms även ett skoställ, om så önskas. Väggarna är målade i varm vit och grå, och på golvet ligger plankgolv. 2017 sattes en säkerhetsdörr in.

Brf Lien 5

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger hela kvarteret Lien. Man upplåter totalt 106 lägenheter med bostadsrätt, tre hyresrätter (182 kvm) samt 11 lokaler med hyresrätt (1008) kvm. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1999.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


1971 - 1974 Stambyte samt byte av elstigare (3-fas finns). 1990 Fasadrenovering. 2003/2004 Taket renoverades. 2010 Tvättstugorna renoverades och fick nya maskiner. 2017 Relining av stammarna samt renovering av värmesystem, samtliga radiatorer har fått nya ventiler och reglage. För mer information se årsredovisningen.

Kommande renoveringar


Inom ett par år kommer en OVK att utföras i övrigt inga stora renoveringar planerade.

Ekonomi


Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och en inredningsbutik. Belåningen ligger runt 4 817 kr per kvm (medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm) enligt 2016 års årsredovisning. Föreningens 3 hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter. Från och med oktober höjs månadsavgifterna med 3 %.

Andrahandsuthyrning


Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning. Andrahandsuthyrning till juridisk person accepteras ej.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga


I föreningen finns tre tvättstugor. Samtliga är renoverade 2009-2010 och fick då också nya maskiner.

Gemensamma utrymmen


På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man också placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i barnvagnsrum i källaren.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera (fiber) som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Elavtal


Föreningen har ett gemensamt elavtal. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder. Varje lägenhet debiteras i efterskott för faktisk förbrukning.

Delat ägande:


Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
DORPH & HÖÖG 1905
Energideklaration
Utförd 2009-04-29
Energiförbrukning
193 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5000 kr/år
  El
3000 kr/år
  Försäkring
2000 kr/år
  Beräknat antal pers
2