Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ursviksvägen 4
ARKITEKT: BOCANDER & CRONVALL 1929
Centrala Sundbyberg
CHARMIG, LJUS OCH LUFTIG TJUGOTALSLÄGENHET
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Högst upp i ett fint 1920-talshus med utsikt över grönska och andra vackra hus ligger denna charmfulla lägenhet om 3 rum och kök. Det stora vardagsrummet är en härlig social yta som inbjuder till trevligt häng, och köket ligger smidigt i anslutning utan att man behöver se det från soffmyset. Lugnt beläget längst in i lägenheten ligger det rymliga sovrummet. Hemmet har ytterligare ett rum i anslutning till köket. Tillsammans med den tilltagna takhöjden, de spröjsade djupa fönstren, originalsnickerier, trägolv och andra trivselfaktorer är detta ett mysigt och välkomnande hem där det är lätt att känna sig hemma.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: BOCANDER & CRONVALL 1929
Våning:
3 av 3, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
3 760 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
4 050 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Makaronen 1 ritades av arkitektduon Bocander och Cronvall och byggdes under åren 1929-1930, precis efter att Sundbyberg blivit en egen stad 1927. Fastigheten är en fyravåningsbyggnad med två ingångar, en från Ursviksvägen och en från Svalgränd. Fasaden är stramt utformad med några klassiska element och putsad i en ljusröd nyans med fönstersnickerier målade i vitt. I brf Svalan finns 35 lägenheter och man har inkomster från både lokaler och hyresrätt. Här finns en trivsam innergård med utemöbler och grill. För de boende finns även cykelförråd och en välutrustad tvättstuga.

Närområdet


Här bor du i ett trivsamt område med centrala Sundbyberg åt ena hållet och småskaligare villabebyggelse åt det andra hållet. På kort promenadavstånd finns flera stora matbutiker och trevliga matställen. Du bor även nära fina Marabouparken med konsthall, park och trevligt café. För den som vill träna eller njuta av naturen finns flera träningsanläggningar, och löpspår och fin natur vid Lötsjön och Råstasjön. Det är heller inte långt till Ursvik med motions- och skidspår och utomhusgym. Närmaste tunnelbanestation är Duvbo, och i Sundbybergs centrum kan du ansluta dig till alla former av kommunikationer; pendeltåg, fjärrtåg, tvärbana och bussar.

Allmänt


En luftig och ljus lägenhet med rymd, stora spröjsformade fönster och fina bevarade detaljer som speglade dörrar, klädkammare, golv- och taklister, takrosetter och radiatorer. I vardagsrum och sovrum lades nya trägolv 2014, i övriga rum ligger originalfurugolv. Väggarna är genomgående vitmålade. De stora ytorna öppnar upp för olika inredningslösningar. Ett vindsförråd om cirka fyra kvm hör också till lägenheten.

Kök


Det ljusa köket är parallellbyggt och har vita speglade luckor och lådor som passar fint till husets tidsålder. Här finns gott om förvaring i både över- och underskåp. Även bänkskivorna är vita och som stänkskydd sitter rött mindre kakel. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll, ugn och fläkt samt kyl, frys och diskmaskin som är integrerade i skåpinredningen. I taket och under överskåpen sitter infällda spotlights. På golvet ligger furutiljor i original som vitlaserats.

Vardagsrum


Vardagsrummet är med sin centrala placering bostadens hjärta. Det är också ett väldigt trevligt rum där du gärna hänger, stort och lättmöblerat med plats för både soffgrupp och matbord, för den som önskar. Dessutom finns plats för bokhyllor, skåp och annat. I taket sitter en stor takrosett.

Sovrum


Sovrummet ligger lugnt och avskilt längst in i lägenheten. Det är ett stort rum med bra förvaring i en garderobsvägg med spegeldörrar. Rummet har gott om plats för både dubbelsäng och andra möbler.

Sovrum/matrum etc


Innanför köket ligger bostadens tredje rum som idag används som ett arbetsrum, men som också kan fungera som till exempel barnrum, gästrum eller matrum. Här ligger precis som i köket ett originalgolv av furu.

Badrum


Badrummet är rymligt och har väggar kaklade i ljust crèmefärgat kakel och på golvet ligger mörkt grå klinker med golvvärme. Här finns bra förvaring i ett högskåp samt ett väggskåp med spegeldörrar ovanför handfatet. Badrummet har en kombinerad tvättmaskin och torktumlare samt handdukstork.

Hall


Hallen är välkomnande och rymlig. Innanför dörren finns en nisch för hatthylla och skoförvaring. I den inre hallen finns bakom en fin speglad dörr en rymlig klädkammare i original. Rummet ger även plats för ytterligare önskad möblering, till exempel en byrå eller en arbetsplats. En fin detalj i hallen är två takrosetter som sitter på rad i taket. På golvet ligger även här vitlaserade originalfurutiljor.

Brf Svalan

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsrättsföreningen Svalan (org. nr 769608-0287) äger fastigheten Makaronen 1 i Sundbyberg med två bostadshus uppförda år 1929. Ingång till fastigheten finns både från Ursviksvägen och Svalgränd. Föreningen upplåter 33 st lägenheter med bostadsrätt och två lokaler (varav en antikaffär) samt två lägenheter med hyresrätt. Byggnaden värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger fastigheten sedan 2002.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sker i viss utsträckning i föreningens egen regi.

Renoveringar


2017: Målning av tak.
2016: Renovering av fläktsystem, uteplats.
2015: Ny undercentral fjärrvärme.
2011: Ny tvättutrustning.
2010: Byte till säkerhetsdörrar, trapphusrenovering.
2009: Fasadrenovering, balkonger.
2007: Nyinstallation hiss.
2005: Rörstambyte, ny avfuktare i torkrum.
2004: Nya tvättmaskiner.
2003: Omläggning av tak.
1976: Elstambyte.

Kommande renoveringar


Föreningen upplyser om att inga större renoveringar är inplanerade. Det finns en underhållsplan som sträcker sig till 2066.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 13,3 mkr. Årliga intäkter uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningen har i dagsläget amorteringsfria lån, men avsikten finns att göra en större amortering under 2018. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsrättsyta är drygt 6 000 kr, vilket är något under medelvärdet i Sundbyberg. Två hyresrätter finns i föreningen, deras värde är en framtida tillgång för föreningen vid upplåtelse till bostadsrätt.

Avgifter


Styrelsen har varken planerat eller beslutat om en höjning av månadsavgiften under kommande år. I samband med förvärv betalar köparen en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift på 448 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar


Föreningen har överlåtit trappstädningen till en städfirma. Traditionella städdagar förekommer. Utemiljön sköter en trädgårdsmästare.

Tvättstuga


Tvättstugan finner du i källaren (Ursviksvägen 4). Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och torkrum.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har cykelförråd i källaren. Innergården består av en nyligen renoverad utemiljö med ett trädäck och planteringar. Vanliga hushållssopor kan slängas vid innergården, en sopstation finns i närområdet.

Parkering/garage


Föreningen har inga bilplatser att erbjuda. Flera av de boende i föreningen har boendeparkering för vanlig parkering på omgivande gator. Detta ansöker man om hos Sundbybergs kommun, boendeparkeringstillståndet kostar inget men du måste betala för boendeparkeringen månadsvis (300 kronor).

Bredband och TV


Föreningen har avtal med Com Hem. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften. Bredband beställs och tecknas enskilt.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd i samma trapphus om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande tillåts av föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-07-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: BOCANDER & CRONVALL 1929
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2008-11-13
Energiförbrukning
114 kWh/år