Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bokbindarvägen 47
ARKITEKT: ERIC RASMUSSON 1943
Hägerstensåsen
TOPPENTREA I HÖRNLÄGE MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I den trivsamma 1940-talsförorten Hägerstensåsen finns denna charmiga och välplanerade hörnlägenhet med många och fina fönster, samt både vanlig balkong och fransk balkong. Här får du ett rymligt och genomtänkt nyrenoverat kök, ett snyggt vardagsrum med fransk balkong, två bra sovrum, varav det ena med balkong, ett stort badrum och goda förvaringsmöjligheter. Du bor dessutom i ett stilfullt tegelhus i grönskande och lugn omgivning med både natur och tidstypisk arkitektur runt knuten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: ERIC RASMUSSON 1943
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
65 m²
Avgift:
3 243 kr inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 119 kr/mån)
Pris:
4 195 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Handpressen 7 är ett av dussinet punkthus belägna om båda sidor Bokbindarvägen och uppfördes under åren 1943-1945 efter ritningar av arkitekt Eric Rasmusson. Det är ett mycket vackert 1940-talshus med fasad i rött tegel och en synnerligen vacker och ovanligt påkostad entré klädd i karosseripanel med en pelare till vänster om dörren. Föreningen Tryckarket 4 omfattar fastigheterna på Bokbindarvägen 47 och 51 och består av 55 bostadsrätter och en lokal. I den lummiga och insynsskyddade miljön på åsen finns sittgrupper och grillar. Invändigt finns bland annat tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum och en föreningslokal/övernattningslägenhet som går att hyra för 100 kr/natt.

Närområdet


Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursprungliga karaktär. Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt, är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Ett stenkast från bostaden går en skogsväg förbi Örnsberg och ner till Mälaren med båtklubb, badklippor, promenadvägar och caféer vid Vinterviken. Området bjuder även på flera goda lokala begivenheter, till exempel restaurangerna Landet och Svenska Hamburgerköket vid Telefonplan. Du bor precis mitt emellan hela fyra stycken tunnelbanestationer; Hägerstensåsen, Telefonplan, Örnsberg och Axelsberg. Det är bara att välja vilken som passar bäst för stunden. Buss till Liljeholmen går precis vid huset och trafikerar var sjätte minut i rusningstid.

Allmänt


En mycket väl omhändertagen lägenhet som renoverats med stor tanke bakom materialval och lösningar. Ihop med många fina bevarade detaljer som fönster med spanjoletter, vred och marmorbräden, parkettgolv, snickerier och radiatorer är detta ett charmfullt och genomtänkt hem som det är lätt att trivas i. Originalparketten har slipats om och därefter behandlats med tvåkomponentsolja samt lackats med ultramatt lack för att få ett slitstarkt och underhållsfritt golv. All el är nyligen renoverad och jordad och samtliga strömbrytare och uttag (rikligt tilltagna) och är utbytta till stilenliga varianter, och en ny elcentral med jordfelsbrytare har installerats. Till bostaden hör ett rymligt vindsförråd. Det kommer framöver att finnas möjlighet att hyra ytterligare förråd i källaren för den som önskar.

Kök


Köket är ett rymligt rum med trevliga vinklar som renoverades 2016. Här har man tänkt på både form och funktion och skapat ett snyggt, smart och lättskött kök. Köksinredningen har släta vita och mjukstängande luckor från Kvik. Lådorna har lister i folierad mässing (dessa kan enkelt bytas ut för den som vill ge köket ett nytt utseende). Väggarna vid köksytorna är kaklade med matt vitt liggande kakel i halvförband med mörk fog. Bänkskivorna är av tunn mörk matt keramik - bänkskivornas Rolls Royce som säljarna säger. De tål hög värme så man kan ställa varma plåtar och grytor på dem, det blir inte missfärgat eller fläckat och behöver inte underhållas. Detta matchas med en stor grå diskho och mässingskran från Tapwell. Samtliga vitvaror kommer från Siemens 2016. Kyl och frys är i rostfritt utförande och är självavfrostande, och ugnen är självrengörande. Induktionshäll med Franke kökskåpa med mekanisk frånluft. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. Ytterväggen bjuder på ett tjusigt fönsterparti med ett tvåluftsfönster och ett mindre fönster bredvid. Här har du en mysig matplats med fint ljusinsläpp. Sidoväggarna är målade i en vacker petrolblå färg och på golvet ligger grått klinker lagt i tredjedelsförband.

Vardagsrum


Vardagsrummet har nyligen ommålade vita väggar med en härlig fond i tapeten Palm Jungle från Cole & Son. På golvet ligger originalparkett i holländskt mönster. Ett stort fönster och intilliggande balkongdörr med fransk balkong ger rummet både fint ljusinsläpp och vacker utsikt. Motsvarande innervägg har trevliga detaljer som en skåpvägg med inbyggd förvaring i färger som matchar tapeten, och en rundad vägg. Rummet har gott om plats för soffgrupp och övrigt möblemang.

Sovrum ett


Hemmets största sovrum är målat i en sober grå färg som skapar lugn i rummet. Även här ligger originalparkett i holländskt mönster på golvet. Såväl dubbelsäng som förvaringsmöbler ryms i detta lagom stora sovrum. Här finns ett stort enluftsfönster och utgången till bostadens balkong, som ligger i vackert västerläge och ger dig både rogivande utsikt och solnedgångar. Balkongen är i originalutförande och mycket fin med front i rödmålad småsinuskorrugerad plåt och räcke med handledare och mellanliggare. Här ute får du plats med både sittgrupp och blomster.

Sovrum två


Lägenhetens andra sovrum används idag som kontor, men kan också bli ett utmärkt barnrum eller gästrum. Här är väggarna vitmålade och även detta golv har originalparkett. En fullstor säng får plats längs rummets kortvägg. I detta rum är fönstret särskilt fint med sina rundade hörnsnickerier som blir ett vackert blickfång och ramar in utsikten likt en tavla.

Badrum:


Badrummet har väggar helkaklade med vitt liggande kakel och på golvet ligger mörkt grå klinker. Här finns ett rektangulärt handfat med spegelskåp, wc och dusch. För den som önskar finns utrymme till att installera badkar. Badrummet har även vattenburen handdukstork, tvättmaskin och ett insynsskyddat fönster som ger ett fint ljusinsläpp.

Hall och klädkammare


I hallen är väggarna målade i samma grå nyans som i sovrummet och på golvet ligger grafitgrå klinker, samma som i köket. Innanför dörren finns gott om plats för ytterkläder och skor. I anslutning till hallen ligger en stor klädkammare som sväljer mycket förvaring och även inrymmer hemmets elcentral och ventilationssystem. Hallen har ljusinsläpp från alla rum. Dessutom bor du tryggt och tyst bakom en ny säkerhetsdörr.

Brf Tryckarket 4

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsrättsföreningen Tryckarket 4 (org. nr 769605-3649) äger fastigheterna Handpressen 7 och Tryckarket 4 med adresserna Bokbindarvägen 47 och Bokbindarvägen 51 i Hägersten. På adresserna finns två bostadshus uppförda åren 1944 - 1945 och som totalrenoverades 1992 av Svenska Bostäder som var dåvarande fastighetsägare. Föreningen upplåter 55 st lägenheter med bostadsrätt och en lokal. Fastigheterna värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger fastigheten sedan 2001.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB som även sköter viss teknisk förvaltning. Annars sker teknisk förvaltning i föreningens egen regi.

Renoveringar


Året 1992 totalrenoverades fastigheterna av Svenska Bostäder, samtliga våtrum och elsystemet byttes ut. Hösten 2009 renoverades balkongerna på fastigheten vid Bokbindarvägen 51, nya golv blev gjutna och räckena byttes ut till nya enligt tidstypisk stil. Våren 2009 byttes entrédörrar. 2014 renoverades hissarna. 2015 installerades fiberanslutning i fastigheterna vilket kom i drift under början av 2016.

Kommande renoveringar


Renovering av fönstren är ett projekt för framtiden. En underhållsplan kommer upprättas efter sommaren 2017.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2 mkr. I kassan finns cirka 2,6 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,9 mkr. Under 2015 amorterade föreningen 2 mkr på befintliga lån hos SBAB och har därefter flyttat dessa till Swedbank. Föreningen har även omförhandlat avtal kring lokalvård och ekonomisk förvaltning, samt minskat kostnaderna för sophantering. Avgifterna höjdes från och med 2016 med 3 %. Skuldkvoten per kvadratmeter är inte mer än cirka 1.300 kronor vilket är att anse som mycket lågt i Hägersten.

Avgifter


Styrelsen uppger att det planeras en höjning av månadsavgiften under kommande år. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift på 448 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar


Föreningen har överlåtit trappstädningen till en firma. Städdagar är under vår och höst. Utemiljön sköter medlemmarna själva och man turas om och klipper gräset vid behov.

Tvättstuga


Tvättstugan finner du en trappa ner i källaren. Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel samt centrifug. Det finns även torkrum.

Gemensamma utrymmen


Föreningens fastighet är ett stycke insynsskyddas och lummig naturtomt. Föreningen har en s.k. föreningslokal som används vid möten och som medlemmarna kan boka mot en mindre avgift, den kan även användas som övernattningslägenhet. Cykelrum finns och även barnvagnsrum. Utemiljön bjuder på sittgrupper och grillmöjligheter samt sandlåda. Miljöstation finns vid Bokbindarvägen 51. Framöver kommer det finnas möjlighet att hyra extra förråd i källaren mot en avgift enligt kölista.

Parkering/garage


Föreningen har tre platser med tillhörande kö. Möjlighet finns även att hyra parkering vid grannhuset nummer 49, också med kö. Under 2018 kommer Stockholms kommun införa boendeparkering på omgivande gator. Med ett s.k. boendeparkeringstillstånd kan du parkera i mån av plats för 300 kr/månad i taxeområde 5.

Bredband och TV


Föreningen har ett gruppavtal med Ownit. Bredband erbjuds via fibernätet (hastighet upp till 1000 mbit/s). Ownit erbjuder även digital-tv via bredbandet.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd i samma trapphus om cirka 3 - 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska normalt sett vara minst 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-06-19. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: ERIC RASMUSSON 1943
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2009-01-07
Energiförbrukning
140 kWh/år
Ventilationstyp
Mekanisk (endast frånluft)