Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Essingestråket 34
EDWIN ENGSTRÖM 1938
Stora Essingen
MED VILLAKÄNSLA I DEN GAMLA MJÖLKBUTIKEN
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

Egen ingång, egen uteplats med en fin trädgård precis utanför, samt en minuts promenad till Mälaren och flera badbryggor. Detta är några av de tillgångar du får med denna pärla till lägenhet, belägen i en före detta mjölkbutik på Stora Essingen som nu är omsorgsfullt ombyggd till en magiskt fin bostad. Det svartvitrutiga originalstengolvet har bevarats och bildar basen i de två rymliga rum som består av ett kök och ett allrum. Därtill finns wc och ett duschrum. Lägenhetens förvaringslösningar är platsbyggda i tidstypisk stil. Utanför bostaden ligger en avskild uteplats under tak. Läget är ett av de bästa på Stora Essingen, lugnt och högt beläget precis ovanför öns badplats och med vackra vyer ut över Mälaren, Äppelviken och Brommalandet. Livskvalitet må vara en sliten klyscha, men det är precis det vi snackar om här. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
EDWIN ENGSTRÖM 1938
Rum:
1 rum och kök
Area:
30 m²
Avgift:
1 302 kr inkl. värme, vatten, bredband 100mbit, kabel TV och bostadsrättstillägg
Pris:
3 090 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
2 500 kr/år

Huset, lokalen och föreningen

Fastigheten Essingeslätten 11 uppfördes 1938 efter ritningar av Edvin Engström. Han kan vara den arkitekt av alla som ritat flest byggnader i Stockholm, bland annat genom sitt arbete som föreståndare på Egnahemsbyrån, Stockholms stads fastighetskontors husbyggnadsavdelning. Essingeslätten 11 är ett gulputsat punkthus i tre våningar med delvis inredd källarvåning. Entrén till huset imponerar, med ett rymligt trapphus med en vacker bred träinfattad port. Fastigheten ligger med ett högt fint och lugnt läge på klipporna ovanför Mälaren och med utsikt mot Bromma. När huset stod nytt ståtade det med påkostade och smålyxiga 1930-talslägenheter, samt en mjölk- och brödbutik i suterrängplanet, Kindahls Bröd & Mjölkaffär. När mjölkbutikens era var över blev lokalen ateljé åt en konstnär, för att sedan säljas och byggas om till bostad. Föreningen Essingeslätten 11 består av 15 bostadsrätter och en hyresrätt och är välskött och trevlig med mycket god ekonomi. Runt fastigheten finns gräsmatta, plommonträd, bärbuskar och många blomstrande rabatter, och på gården finns en fin stenlagd uteplats med trädgårdsmöbler och grill, belägen precis utanför denna lägenhet. Inomhus finns bland annat tvättstuga, förråd och cykelförvaring.

Närområdet

Att bo på en ö centralt i Stockholm är speciellt alla tider på året. Sommartid är semesterkänslan ständigt närvarande. Från lägenheten har du en gångstig med en trappa som direkt leder ner till Oxhålsbadet som häromåret fick nya fina badbryggor, det är bara att ta på sig badrocken direkt på morgonen, eller smyga iväg för ett rogivande kvällsdopp. Vid badplatsen är det också mysigt att ha picknick i kvällssolen och se solen sänka sig över Äppelviken. Stora delar av Stora Essingen bebyggdes under slutet av 1930-talet och i början av 1940-talet och ön har många praktfulla funkisbyggnader att visa upp. Längs vindlande smågator blandas villor och flerfamiljshus med mycket grönska. Runt ön finns många fina promenadvägar som ger dig vyer du aldrig tröttnar på. Stora Essingen har också många trevliga traditioner som valborgsfirande med fackeltåg och brasa på Kungsklippan och egen julmarknad på första advent. På ön finns flera mysiga butiker och matställen, till exempel Café på ön, Detaljerian, Delikatessingen och Books and Flowers. Om du vill åka från ön når du buss 1 och 56 vid Essingetorget på någon minut, samt tvärbanan på cirka fem minuter.

Allmänt

När bostadsföreningen för något år sedan valde att byta ut originalfönstren i fastigheten stred mjölkbutikens nuvarande ägare för att få behålla sina. Turligt nog fick han göra det och de ger idag hög karaktär till bostaden. Det fina trävirket har tagits fram och bidrar till den genuina känslan. Bevarade är också de golvklinkers som ursprungligen utgjorde butiksgolv. Den renovering och de tillägg som gjorts till bostaden är mycket omsorgsfullt gjorda, allt är noga utvalt och med noggrannhet utfört. Entrédörrarna har renoverats och fått stå modell för övriga dörrar som nytillverkats i samma stil av hantverkare. Samtliga dörrar har tidstypiska handtag. All elektricitet är omdragen och hela bostaden är nyligen ommålad.

Kök

Köksinredningen i funkisstil är platsbyggd i solitt trä med diskbänk i rostfritt. Överskåpen går ända upp i tak och sitter i dubbla rader. Skåpluckor och lådor har tidstypiska handtag. Väggarna vid köket är kaklade i vitt 15x15-kakel med ljus fog och med infogad belysning i form av två Bernadottelampetter från Byggfabriken. Kylskåp med frysfack från Liebherr är integrerat i skåpinredningen. Rostfri induktionsspis och varmluftsugn från Smeg, samt köksfläkt, också Smeg, som integrerats i överskåpet. En öppen platsbyggd hylla perfekt för snyggförvaring finns även, och under denna en imponerande radiator i original som befriats från färg och ger ytterligare karaktär åt rummet genom sin råa yta. På motsatt sida köket finns plats för en rymlig matplats. Ytterligare förvaring finns i platsbyggda skåp precis under takhöjd.

Allrum

Allrummet är ett ljust hörnrum som präglas av de två stora fönstren samt den helglasade dörren med överljus som leder till uteplatsen. I rummet får du, om så önskas, plats för både säng och soffa, samt övrigt möblemang. De stora fönsterbågarna är i originalutförande men har försetts med nytt tjockare glas. Fönsternischerna är fina och djupa med originalbräden av marmor. Ytterdörren till uteplatsen samt innerdörren innanför är båda specialsnickrade av snickare. En rullgardin har specialbeställts som precis passar till glasningen.

Uteplats

Uteplatsen är en egen muromgärdad oas, omgiven av buskar och blommor, och med balkongen till lägenheten ovanför som tak. Uteplatsens golv är trädäckat. Här får du plats med både utemöbler och krukor.

Badrum och toalett

Badrummet är beläget längst in i lägenheten. Här är väggarna kaklade med cremevitt kakel i 15x15-storlek med mörk fog vilket harmonierar fint med klinkergolvet lagt i rutor likt övriga lägenheten. Här finns en dusch från Vola och ett rektangulärt handfat med förvaring undertill i en kommod. På väggen sitter ett spegelskåp från SCP London. Wc finns i ett separat utrymme. Här finns även ett platsbyggt väggskåp, snickrat i samma stil som i köket. Klinkergolvet på toaletten är i original. Allt rörarbete i badrummet är integrerat i väggarna och originalbelysningen har tagits omhand och återanvänts.

Hall

Bostaden har egen ingång direkt från gården. Entrédörren med tillhörande innerdörr är i originalutförande och har renoverats. Bredvid dörren sitter ett originalfönster med marmorfönsterbräde. Innanför dörren finns en snygg platsbyggd garderob för klädavhängning.

Brf Essingeslätten 11

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Essingeslätten 11. I föreningen finns 15 bostadsrättslägenheter och 1 hyresrätt. Huset uppfördes 1938 efter ritningar av Edvin Engström. Föreningen är en sk äkta bostadsrättsförening

Föreningen bildades

Föreningen förvärvade fastigheten 1984-07-02.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts i egen regi av föreningen själv.

Renovering

1999 - 2000 Stambyte. 2002 Trapphus och nya säkerhetsdörrar. 2007 Bergvärme installerades. 2013 Upprustning av trädgården. 2015 Ny varmvattenberedare installerades. 2016 Renovering fönster som dessutom fått en exta ruta för isolering, både mot kyla och ljud. 2016 OVK

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar beslutade men inom en tvåårsperiod så planerar man att byta elstigare. Detta skall dock inte behöva påverka avgifterna.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi och låga avgifter. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 1,3 mkr vilket ger en belåningsgrad på under 2000kr/kvm bostadsyta, vilket är mycket lågt. Den kvarvarande hyresrätten är en dold tillgång. Avgiften har varit oförändrad under de senaste åren och det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad Moderna Försäkringar. Dessutom ingår bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar om året, en i maj och en i oktober.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren och dessutom finns en gemensam trädgård med gräsytor och uteplats. Uteplatsen är utrustad med trämöbler och grill.

Förråd

Till lägenheten finns ett separat förråd om 2 x 2 meter.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV finns via ComHem och 100/100 Mbit bredband via Bredbandsbolaget. Både kabel Tv och bredband ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Följande uppgifter är kontrollerade med föreningens kontaktperson Madeleine Setterberg 2017-08-04.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här