Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hägerstensvägen 122
Albin Brag 1910-13
Aspudden
VINDSVÅNING I ASPUDDENS VACKRASTE JUGENDHUS
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Högst upp i huset (hiss till våning 3/4), på ett egen våningsplan ligger denna ljuvliga bostad med bevarade detaljer som mjuka trägolv, stora djupa fönster med spanjoletter, speglade dörrar och snedtak, vinklar och vrår, bildar ett synnerligen trivsamt hem, ett eget näste med utsikt över trädtopparna. Lägenheten är genomgående med fönster åt både gård och gata, och är både snygg och smart med en enhetlig stil i planlösning och färgval. Föreningen är lågt belånad och är en av Aspuddens mest eftertraktade föreningar. Stort förråd på egna våningsplanet om ca 15 kvm. För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hägerstensvägen 122, 4 tr
Område:
Aspudden
arkitekt:
Albin Brag 1910-13
Våning:
4 av 4, hiss finns, Hiss finns till vån 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
75 m²
Avgift:
3 959 kr inkl värme, vatten och bredband.

Huset och föreningen

Den pampiga fastigheten Korpen 13 ritades av arkitekt Albin Brag och uppfördes under åren 1910-1912. Albin Brag var mannen bakom många av de hyresfastigheter som byggdes i Aspudden under denna tid. Han ritade även ett flertal villor, bland annat Villa Pauli i Nacka åt konstnärsparet Hanna och Georg Pauli. Korpen 13 består av två fyravåningshus i korsningen Hägerstensvägen/Sigfridsvägen. Det är en en stilfull tidstypisk jugendfastighet, slätputsad i en gul nyans och med höga spröjsade fönster. Gården ligger inbäddad i grönska och är stor och barnvänlig. Här finns sittmöbler, grill och sandlåda omgiven av syrenbuskar och träd. Brf Lilla Korpen är en välskött förening med god ekonomi och trevlig gemenskap. Föreningen består av 32 lägenheter och man har inkomster från en hyresrätt och två lokaler.

Närområdet

Här bor du i en trivsam och familjär småstadsmiljö i hjärtat av Aspudden, omgiven av en innerstadsliknande kvartersbebyggelse i mestadels jugendstil, som blandas med mer friliggande senare bebyggelse. En stor tillgång är närheten till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Här finns även populära Aspuddsparken med sin 4H-verksamhet. Aspuddens centrala kärna har också många restauranger, caféer och butiker. Tunnelbanan ligger endast cirka 100 meter från fastigheten, och flera busslinjer stannar precis utanför.

Allmänt

En mycket fin vindslägenhet som tillkom redan då huset byggdes och som de senaste åren renoverats med fingertoppskänsla för stämning och detaljer. Planlösningen är optimal, och de insatta glasfönstren ger bostaden både karaktär och extra ljus. Hela lägenheten är målad i ljusa och harmoniska färger och har originalfurutiljor som slipats och vitsåpats. De bevarade originalgarderoberna har kombinerats med nya förvaringslösningar.

Kök

I det charmiga köket förflyttas du i sinnet till en parisisk våning omgiven av snedtak och spröjs. Köksinredningen är byggd i u-form, och ett bågformat ytterfönster förser rummet med ett rikligt ljus. Köket har vita släta skåpluckor och en påkostad arbetsyta av handlagd fiskbensmönstrad ek. Väggarna är kaklade med vitt franskt bistrokakel som matchas med en diskho av porslin. Ett spröjsat innerfönster är insatt i väggen som vetter mot det ena sovrummet. Fönstret är ett mycket vackert blickfång med hyllor monterade längs den liggande spröjsen. Fönstret matchas med en likadan glasad dörr som leder in till sovrummet. Till kökets maskinella utrustning hör kyl, frys, induktionshäll, ugn, fläkt och diskmaskin. En större matplats ryms också under de mysiga takvinklarna.

Vardagsrum

Det ateljéliknande stora vardagsrummet präglas av ett tjusigt bågformat fönster med nio rutor och djupa nischer. En platsbyggd bokhylla löper längs hela fönsterväggen och fördjupar fönsterbrädan. Rummet har snedtak på varje yttersida. På den inre väggen finns ett fint spröjsat innerfönster mot det intilliggande sovrummet. Vardagsrummet har dessutom myckert bra förvaringsutrymmen i två inbyggda originalgarderober som finns bakom speglade dörrar.

Sovrum ett

Det som idag är ett föräldrasovrum är ett lugnt och rofyllt rum med ljusgrå målade väggar. Här sover du gott under snedtaken. Fönstret har utsikt mot bakgården. Under fönstret finns en radiator i original. Rummet har även en charmfull möblerbar nisch. Dessutom ger innerfönstret och glasdörren mot köket rummet karaktär och ökar ljusflödet. Originaldörren som leder mellan de två sovrummen är målad i en milt duvblå nyans.

Sovrum två

Hemmets andra sovrum är idag ett barnrum med mysiga vinklar och vrår. Planlösningen ger även plats åt en fullstor säng och rummet kan också fungera som till exempel arbetsrum. Ett spröjsat innerfönster är insatt mellan rummet och vardagsrummet. Även här är hyllor monterade för fin förvaring. Vardagsrummets söderläge delar frikostigt med sig av ljuset genom innerfönstret.

Badrum

Badrummet renoverades 2010 och har väggar kaklade med vitt kakel. På golvet ligger plattor av svart granit. Här finns badkar med dusch, och en glasad vägg som skärmar av. På motsatt vägg finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med arbetsbänk med ett smart tvättnedkast och förvaring bredvid. Bra förvaring finns även i stora väggskåp samt i kommod under handfatet. En stor spegel är integrerad i väggen ovanför handfatet. Rummet har även golvvärme. Till badrummet leder en fin speglad dörr med krysspröjsat glas i den övre spegeln.

Hall

Innanför dörren finns en rymlig plats för ytterkläder och skor och rummet har dessutom en inbyggd garderob. Hallen får fint sekundärljus från alla håll genom de stora fönstren i de andra rummen.

Förråd:

Vindsförråd intill lägenheten om ca 16 kvm golvyta med snedtak.

Brf Lilla Korpen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Korpen 13. Föreningen består av 31 lägenheter med bostadsrätt, 1 hyresrätt samt 2 lokaler och 3 p-platser med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Albin Brag 1912.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2004. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken. Så ingen risk för höjningar av tomträttsavgifter föreligger.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Rådrum.

Renoveringar

2018 Byttes hela taket ut till nytt. Även dåliga bjälkar, nytt plåttak med mera. Nya hissar installerades 2018 (4 st). Va-stammar byttes 1981. Stamspolning 2017. Stambyte planerat till 2032 enligt underhållsplan. Elstigar och elledningar byttes 1981. Radonmätning gjordes 2006 på fastigheten (Ingen notering). Fjärrvärme och ny vattenservis installerades 2005. Fasad, tak, portar dränering samt utsida fönster har totalrenoverats under 2006-2007. Renovering tvättstuga 2007. Trapphusen målades om 2012. OVK-besiktning genomfördes 2012/2013, då även samtliga åtgärdspunkter korrigerades. Hyreslokal om 152 kvm totalrenoverades 2013 för att kunna hyras ut till marknadsmässiga hyresnivåer.

Kommande renoveringar (inom 10 år)

Endast normalt underhåll är planerat.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 15,45 mkr, vilket motsvarar cirka 7 875 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2018). Snittbelåningen i Aspudden/Hägersten är ca 7 000 kr/kvm. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar, föreningen höjde avgiften för de renoveringar som genomförts med 10% (jan 2019). Föreningen ökade under 2014 sina lokalhyresintäkter med ca: 370.000 kr (motsvarande ca: 113% ökning) jämfört med 2012. Vidare har föreningen sänkt sina kostnader ordentligt under perioden 2010-2013 genom medvetet arbete samt optimering av t.ex. värmeförbrukningen. Föreningen arbetar aktivt med sin underhållsplan.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Trädgårdsfirma finns för utomhusarbete både vinter som sommar.

Tvättstuga

Modern tvättstuga med sex stycken tvättmaskiner, två torktumlare samt ett stort torkskåp. Stort torkrum finns i källarvåningen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor gemensam barnvänlig trädgård med staket, grindar och sandlåda. Kraftiga buskar ramar in trädgården och tillsammans med de vackra syrenträden ger de en idyllisk gård fantastisk både för grillning med vänner och familj, fester och barnkalas. Ny grill samt ny sand till sandlådan.

Parkering

Det finns idag tre parkeringsplatser att tillgå för föreningsmedlemmarna.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit och TV via ComHem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ordförande 2019-05-21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.